LezersbrievenNederland in lockdown

‘Namens de kwetsbaren en ouderen wil ik hen bedanken die deze strenge lockdown mogelijk hebben gemaakt’

Nederland is vanaf vandaag in lockdown. Volkskrant-lezers reageren. ‘Wie niet horen wil, moet voelen.’

Lege straten in Amsterdam tijdens de eerste dag van de strenge lockdown. Beeld Reuters
Lege straten in Amsterdam tijdens de eerste dag van de strenge lockdown.Beeld Reuters

Raad

De regering heeft eindelijk een strenge lockdown afgekondigd. Voor velen is dit een heel ongunstig tijdstip. De decembermaand is vooral voor het midden- en kleinbedrijf de belangrijkste omzetmaand van het jaar. De regering moet nu extra steunmaatregelen toekennen en mist ook btw-inkomsten. Het was slimmer geweest de raad van Ab Osterhaus op te volgen, die in oktober al zei dat je beter in november een scherpe lockdown kan afkondigen, zodat je in december dan weer de teugels zou kunnen laten vieren.

Lex Franken, Almere

Hamer

De lockdown is misschien onvermijdelijk, maar de heftigheid, de maatschappelijke impact en ook de hoge kosten hebben vooral te maken met een stuurloos kabinet dat heel lang de kat uit de bomen stond te kijken. Om dan opeens heel heftig het roer om te gooien. Leuk zo’n grote hamer, en vooral stoere taal, maar ik vrees dat je op onbekend terrein vooral iets hebt aan een kompas, een duidelijke plattegrond en bekwaam leiderschap.

Andries Richter, Wageningen

Groundhog Day

Dezelfde maatregelen, helaas. Dezelfde gesprekken aan de talkshow­tafels, met dezelfde benoemde en onbenoemde experts, helaas. Dezelfde krantenartikelen met sfeerimpressies en al dan niet diepgravende analyses, helaas.

Dezelfde taferelen staan ons bij een derde golf rond eind februari weer te wachten, helaas. Er kan nu al gekozen worden welke toespraak, talkshows en krantenartikelen herhaald kunnen worden. Spaart geld en energie.

Want ‘regeren is vooruitzien’ geldt in deze coronacrisis (ook weer helaas) niet. Elke maatregel lijkt een week of twee te laat te worden genomen. Het wordt weer tijd voor troosttelevisie. Voor de film Groundhog Day bijvoorbeeld. Of kijken we daar sinds half maart al eigenlijk elke dag naar?

Peter Sluijter, Almere

Voelen

Zoals mijn moeder zaliger al zei wanneer we niet luisterden naar haar wijze en goedbedoelde raad: ‘Wie niet horen wil, moet voelen.’

Nella Kok, Hoorn

Bedankt

Namens een groot deel van de Nederlandse bevolking, en dan vooral namens de kwetsbaren en ouderen waartoe ik zelf behoor, wil ik hen bedanken die deze strenge lockdown mogelijk hebben gemaakt. Zonder hen was deze er nooit gekomen.

Mijn dank gaat vooral uit naar het massaal opgekomen winkelende publiek, de deelnemers aan de illegale feesten en de 10 procent mondkapjesweigeraars in het openbaar vervoer. Een speciaal dankwoord is er ook voor onze regering, die het spreekwoord ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’, even vergeten was.

Albert Bakker, Amsterdam

God

En weer geen woord over het sluiten van kerken en bijbelstudieclubjes en allerlei bijeenkomsten op kerkelijk gebied. Zondagavond vriendenclubs van kerkgenootschappen, niks over gehoord. Catechesatielessen, niks over gehoord.

Zo gaat dat virus nog steeds door, zeker bij ons in de Biblebelt met alle beminde gelovigen. God beschermt ons, zeggen ze dan. Ik voel me gediscrimineerd, ik heb geen god die me beschermt.

M.M. Kooijman-Schouten, Schoonhoven

Talkshows

Het covid-19- gevaar zal pas écht serieus worden genomen als de beleidsmakers en experts niet langer bij elkaar in een studio voor talkshows gaan zitten.

Erik de Vroom, Leiden

Boeken

Alles wat voor het dagelijks leven niet essentieel wordt geacht, moet op slot. Wekenlang. En dus moeten boekwinkels dicht, tenzij er een ophaal- of wegbrengbalie is voor post. Dat is vreemd want lezen ‘werkt’ het best als je (in je eentje) zit: mondkapje niet nodig, benen op tafel, een drankje binnen handbereik, luie stoel of in bed, maakt niet uit – lezen is virtueel op reis gaan, in de ruimste zin van het woord.

Dat boekwinkels niettemin zonder mededogen dicht moeten en ‘al het essentiële’ open mag blijven, laat een opmerkelijk facet zien wat kapitalistisch neoliberalisme ten diepste inhoudt: geen cultuur.

Edward L. Figee, Enschede

Voordeel

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Het voordeel van de lockdown, en daarmee de volledige sluiting van theaters, is dat we dit jaar niet benieuwd hoeven te zijn welke minderheidsgroepering Youp van ’t Hek in zijn oudejaarsconference zal schofferen.

Marcel Besselink, Uithoorn

Slijterijen

Slijterijen behoren dus ook tot essentiële winkels. Alcohol behoort tot het noodzakelijke dagelijkse levensonderhoud. Drank maakt meer kapot dan je lief is, luidde ooit een spotje. Maar dat geluid is tot zwijgen gebracht. Roken is zonde, maar alcohol is essentieel.

Maar mooi dat slijterijen open blijven, anders kocht het volk drank bij de supermarkt en dan zou het daar helemaal een gekkenhuis worden. En als straks met de jaarwisseling hordes dronken massa’s compensatie zoeken voor het verboden vuurwerk dan beseffen we eens te meer wat een van de essenties is van het leven.

David Vesters, Boskoop

Derde golf

Binnenslands een harde lockdown, buitenslands een ‘dringend advies’ om niet-essentiële reizen achterwege te laten. Wanneer dringt het door dat dringende adviezen niet meer werken? Op naar de derde golf.

Johan de Boer, Gouda

Meer over