ColumnBert Wagendorp

Na de eerste foto van een wolvenpaar gaat het los met de wolf in Nederland

Bert Wagendorp Beeld
Bert Wagendorp
Bert Wagendorp

Maandag kwam een foto naar buiten met een wolf en wolvin erop. Het is een historische foto, niet eerder in de geschiedenis van de Nederlandse natuur werden een wilde wolf en wolvin gezamenlijk gekiekt. Dit was mogelijk dankzij een zogenoemde ‘cameraval’, ergens op de Veluwe. Omdat de wolven samen op de foto staan, gaan wolvenexperts ervan uit dat het een wolvenpaar betreft. Mogelijk hebben de twee wolven al seks gehad (uit dna-onderzoek in februari bleek dat het vrouwtje loops was) en heeft dit geleid tot zwangerschap en de geboorte van welpen.

De wolf op de foto is wolf GW893m, die op 6 januari voor het eerst in Nederland werd gesignaleerd. Zijn partner is wolvin GW960f. De kentekens van de jonge wolven, mochten die er zijn, zullen later worden bekendgemaakt.

Het is typerend voor de positie van de wolf in Nederland, dat nog geen van de gefotografeerde wolven een koosnaam heeft gekregen. Doorgaans is het hier de gewoonte om elk enigszins aaibaar dier, zelfs een aangespoelde potvis, onmiddellijk van een voornaam te voorzien en als ‘lief’ of ‘zielig’ te beschouwen. Het kwalijke imago van de wolf – dankzij onder meer de sprookjes Roodkapje en De wolf en de zeven geitjes en het gruwelijke Dodenrit van Drs. P. – heeft tot dusver voorkomen dat Nederland de wolf in het hart heeft gesloten.

Ook de genadeloze haatcampagne van het Europarlementslid Annie ‘get your gun’ Schreijer-Pierik tegen de wolf droeg daaraan bij. Cowboy Annie’s ontembare lust elke wolf af te knallen stuit op de beschermde status die de wolf sinds 30 juni 2014 in dit land geniet als inheemse diersoort. Er waren op dat moment nog helemaal geen inheemse wolven, maar elke Duitse wolf die hier langer dan een half jaar achtereen verblijft, krijgt een verblijfsstatus en wordt als inheems gezien. Dit voorrecht deelt de wolf met de koninklijke familie.

Met de paarvorming is fase 3 van het Interprovinciaal Wolvenplan aangebroken. Mogelijk bevinden we ons dus zelfs al in fase 4: roedelvorming. Fase 5 laat nog even op zich wachten: dat is de fase ‘tien jaar na de eerste voortplanting’ en die zal dus op zijn vroegst in 2029 beginnen.

Bij Omroep Gelderland zei de ecoloog Glenn Lelieveld: ‘Zo’n wolvenpaar betekent dat het nu echt los gaat met de wolven in Nederland.’ Wat hij hiermee precies bedoelde werd niet duidelijk, vermoedelijk dat de wolf in Nederland spoedig een alledaagse verschijning zal zijn. In heel Europa (Rusland niet meegerekend) leven momenteel twaalfduizend wolven, in de EU tienduizend. In Nederland is volgens kenners ruimte voor ‘enkele tientallen roedels’, wat zou neerkomen op enkele honderden wolven.

De organisatie Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van twaalf verschillende instanties, streeft naar ‘conflictarm samenleven’ van wolf en mens. Dat is een schitterend streven waarop we trots mogen zijn en dat mag dienen als een voorbeeld voor de wereld. De Nederlandse Jagersvereniging heeft zich ook aangesloten, als de gewapende tak. De wolf is namelijk welkom en geniet bescherming, maar niet onbeperkt. ‘Als het gedrag van een specifieke wolf daartoe aanleiding geeft’, staat er in Wolvenplan, ‘zal worden ingegrepen.’ Wat dat precies inhoudt hoef ik hier niet uit te leggen, daar komt de recalcitrante wolf te zijner tijd wel achter.

Het prachtige Hollandse advies van Glenn Lelieveld wanneer een wolf je pad kruist: ‘Doe normaal je ding.’ Behalve dan Annie Schreijer-Pierik, met haar dubbelloops.

Meer over