Media inMexico

Na de aardbeving volgden in Mexico de internetgrappen

Mexicanen zijn beducht voor trillingen van de bodem. Maar zelfs bij een stevige aardbeving midden in de coronapandemie is er ruimte voor humor, constateert onze correspondent Joost de Vries.

Sinds 19 september 2017 zijn ook bij de jongeren van Mexico-Stad brein en lichaam scherp afgesteld op trillingen in de bodem. Een aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter in de nabijgelegen deelstaat Puebla deed in de hoofdstad tientallen gebouwen instorten. Ruim tweehonderd ‘Chilangos’, zoals de hoofdstedelingen worden genoemd, kwamen om.

Oudere Chilangos kunnen zich de beklemmende momenten van ‘85’ nog herinneren: in 1985, eveneens op 19 september, vond voor de Mexicaanse kust ten westen van Mexico-Stad een beving plaats met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter. De grond golfde, honderden gebouwen zakten ineen, meer dan vijfduizend mensen werden bedolven. (Voor wie iets van die ervaring wil beleven: de film 7:19 – het tijdstip van de beving – speelt zich vrijwel geheel af onder het puin. Te zien op Netflix.)

Dus toen afgelopen 23 juni tijdens een zonnige ochtend de grond weer schudde onder de hoofdstad, stond iedereen binnen een mum van tijd op straat. Een beving van 7,4 bij het kustplaatsje Crucecita in de regio Oaxaca was in zes naburige deelstaten en Mexico-Stad goed te voelen. Een seconde of tien werd de stad gewiegd door de schuivende aarde. Dit keer kwamen de inwoners met de schrik vrij. De aardbeving was zodoende niet meer dan een kortje in internationale media.

Beelden op de Mexicaanse nieuwssite Milenio van de geëvacueerde patiënten.

In Mexico was de ‘temblor’ wel groot nieuws, mede omdat zij plaatsvond middenin de coronapandemie. Nieuwssites en kranten publiceerden fotoreeksen van zorgpersoneel en geëvacueerde patiënten in hun ziekenhuisbedden op straat. Even won een kortstondig, maar zeer zichtbaar gevaar het van dat eindeloos durende onzichtbare risico. Geschrokken buren zochten steun bij elkaar, vaak zonder mondkapjes voor hun gezicht.

Die avond tijdens de dagelijkse coronapersconferentie stelde een journalist die ene prangende vraag: hadden mensen in een moment van onoplettendheid in de armen van hun naasten het virus opgelopen? Dat zou in sommige gevallen kunnen, zei hoofdepidemioloog Hugo López-Gatell, maar hij verwachtte geen significante toename van besmettingen door de aardbeving. De statistieken lijken hem gelijk te geven. Het aantal nieuwe gevallen neemt sinds 23 juni zelfs licht af.

Direct na de aardbeving rolde een tweede golf door het land: die van de memes (internetgrappen). Eet een broodje tegen de schrik, zeggen Mexicanen na een beving. De grond was amper uitgetrild of een plaatje van een jongen met een half bolletje als mondkapje voor zijn gezicht ging rond op sociale media en in WhatsApp-groepen. De populaire meme ‘Wey ya’ (vrij vertaald: ‘Gozer, genoeg’) kreeg een make-over. Het droevige gezicht was nu vaag gemaakt vanwege de schuddende bodem.

De meme van de jongen met een half broodje voor zijn mond als mondkapje.

In deelstaat Oaxaca wordt een week later nog steeds de balans opgemaakt. Nabij het epicentrum richtte de aardbeving wel degelijk schade aan. Tien mensen kwamen om. Meer dan tienduizend woningen in bijna 150 gemeenten zijn beschadigd, meldde aardbevingsmonitor SkyAlert afgelopen zondag. De lokale overheid handhaaft voorlopig de noodtoestand.

Gouverneur Alejandro Murat van oppositiepartij PRI (de machtspartij die bij de presidentsverkiezingen in 2018 werd verslagen door ex-PRI-politicus ­López Obrador) reisde de afgelopen dagen onafgebroken langs getroffen dorpen. Hij bracht zeer welkome hulp en schoot en passant mooie plaatjes voor zijn Twitteraccount. De gespierde veertiger had tijdens de rondgang zijn knappe vrouw met blonde vlechten aan zijn zijde. Natuurrampen zijn in al hun tragiek ook fotogenieke campagnemomenten. 

Joost de Vries is correspondent in Mexico-Stad.

Meer over