SANDER DONKERSIn 150 woorden

Mr. Mediakritiek bekritiseerde in zijn podcast als vanouds de media

null Beeld

De journalistieke navel is meestal niet zo interessant, maar als je er heel diep in kruipt wil hij nog weleens verbazen. In de Goed Nieuws-podcast die Joris Luyendijk voor de Correspondent maakt, was Correspondent-hoofdredacteur Rob Wijnberg te gast. Halverwege een gesprek over de vraag of je als medium zo breed mogelijk moet informeren of op sommige terreinen partij moet kiezen, kondigde Luyendijk zijn vertrek aan bij de Correspondent.

In zijn podcast bekritiseerde Mr. Mediakritiek als vanouds de media. Ooit, toen die media nog onaantastbaar waren en het politieke midden ‘stabiel en functionerend’, vond hij dat een zinvolle taak. Nu dat alles wankelt onder druk van populisme, fakenieuws en leiders met dictatoriale neigingen, beseft Luyendijk dat hij ‘de laatste wil zijn die nog een duwtje geeft’. Hij gaat eens rustig nadenken over een vorm van journalistiek die ‘het midden verdedigt’.

Stoppen is een statement, journalistiek die zich gedwongen ziet tot behoudzucht een ongemakkelijk idee. Benieuwd waar dit denkproces toe leidt.

Meer over