COLUMNArthur van Amerongen

Mondhygiëne is een kwestie van beschaving. Dat leerden wij al op de kleuterschool

null Beeld

Ik gekscheerde eens dat Guy Verhofstadt stijf van de Pervitin stond toen ik hem voor de zoveelste keer zag brullen in een spontaan leeggelopen Europees Parlement.

Pervitin, alias crystal meth, werd in 1939 in Duitsland uitgevonden en was meteen volksdope nummer één, zo las ik in Der totale Rausch. Drogen im Dritten Reich van Norman Ohler.

Duitse soldaten snoepten tweehonderd miljoen peppilletjes weg tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook de huisvrouwen in de Heimat lustten wel pap van ‘Mutters kleine Helfer’.

Synthetische drugs zijn niet mijn ding. Gelukkig is het goedje onvindbaar in de Algarve maar ik ben de laatste persoon in de wereld die recreatief methgebruik afkeurt, ook al schijnt die rommel schadelijk voor de mondhuishouding te zijn.

Merkwaardig toch dat hét gezicht van België in de Europese Unie niks doet aan zo’n fietsenrek?

Het kan natuurlijk zijn dat Verhofstadt aan dentofobie lijdt, maar dat zou wel kinderachtig zijn voor iemand van bijna 70.

Ik hoor de lezers al mopperen: zo, vervelende kwal, ga je nu ook nog aan teeth shaming doen?

Mondhygiëne is een kwestie van beschaving, dunkt mij. Dat leerden wij al op de kleuterschool. Noem mij voor mijn part ouderwets, maar ik vind dat een volksvertegenwoordiger er tot in de puntjes verzorgd moet uitzien. Twee keer per jaar naar de smoelensmid dus.

Shane MacGowan, de legendarische zanger van de folkpunkband The Pogues die al decennia stijf op één staat op de rock-’n-roll-dodenlijst, had het rotste gebit in de showbiz, tot hij zijn Keltisch kerkhof liet restaureren, een loodzware operatie die vergelijkbaar is met de aanleg van onze Deltawerken.

De Ier stond de afgelopen week in het wereldnieuws omdat de BBC plotsklaps weigert Fairytale of New York, het allerontroerendste kerstliedje ooit, te draaien. Auntie Bieb vindt het duet van MacGowan en Kirsty MacColl uit 1987 kwetsend voor jonge luisteraars.

Een greep uit de bloemrijke tekst: You’re a bum, you’re a punk. You’re an old slut on junk. Lying there almost dead, on a drip in that bed. You scumbag, you maggot. You cheap lousy faggot. Happy Christmas, your arse, I pray God it’s our last.

Met name slut en faggot moeten het ontgelden bij de BBC. MacGowan desgevraagd: bij Shakespeare en Chaucer betekent slut gewoon slons, en faggot is Ierse slang voor luilak.

Vervolgens lachte hij zijn fonkelende implantaten bloot.

En dat is mijn kerstboodschap aan meneer Verhofstadt: neem een voorbeeld aan Shane. De tandenfee zal u rijkelijk belonen.

null Beeld Gabriël Kousbroek
Beeld Gabriël Kousbroek
Meer over