De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Moeten we woorden als ‘pedojacht’ en ‘pedojager’ zomaar overnemen?

null Beeld

‘Zowel in kranten als in andere media wordt met groot gemak gerept over pedojacht, pedojagers (en pedo’s)’, schreef lezer Jorgen Mous vrijdag. ‘Voor de eigenrechters en mogelijke volgers dreigt het zo een geuzennaam te worden, terwijl deze voornamelijk jongemannen afschuwelijk gedrag vertonen.’

Zijn brief sloot aan bij de discussie die we eerder deze week op de redactie hadden gevoerd. Moeten we woorden als ‘pedojager’ en ‘pedojacht’ zomaar overnemen?

Het zijn termen die de daders zelf ook gebruiken, waarschijnlijk omdat dit hun iets heldhaftigs geeft. Door deze woorden over te nemen geef je hun daden impliciet en onbewust legitimiteit. En er is meer. Het woord ‘pedo’  is meestal een scheldwoord, en geen feitelijke beschrijving van iemands geaardheid. Het woord ‘jacht’ wordt meestal gebruikt in combinatie met dieren. Als je het op mensen plakt, dehumaniseer je hen en dat proberen we in de Volkskrant zo veel mogelijk tegen te gaan. 

Maar juist om al deze redenen moet je de termen wél gebruiken, vonden sommigen ter redactie, we hoeven toch niets te verbloemen? Met deze woorden beschrijf je het precies zoals het is, in al zijn ernst. De ‘pedojagers’ zien de ‘pedo’s’ blijkbaar niet als mensen, maar eerder als monsters. Dat moet je juist laten zien. 

Goed punt, natuurlijk, maar dan is het wel cruciaal dat we de woorden tussen aanhalingstekens zetten en het is zeker niet nodig ze continu te herhalen, want daarmee raken ze snel ingeburgerd. Zodra we het misdrijf omschrijven, moeten we onze eigen woorden gebruiken en zo precies en feitelijk mogelijk formuleren. 

Bij een stuk over de eerste coronavaccins stond online een afbeelding van een raketlanceerinstallatie met een injectienaald erop: niet bepaald een beeld dat veiligheid uitstraalt. Beeld Matteo Bal
Bij een stuk over de eerste coronavaccins stond online een afbeelding van een raketlanceerinstallatie met een injectienaald erop: niet bepaald een beeld dat veiligheid uitstraalt.Beeld Matteo Bal

De vraag hoe we stukken over vaccins moeten bekoppen, blijft ons ook hoofdbrekens bezorgen. Maarten Keulemans schreef deze week een hoogst informatief stuk over de mogelijke bijwerkingen van de nieuwe vaccins. Zijn conclusie was dat we daar helemaal niet bang voor hoeven te zijn. De kop van het stuk luidde aanvankelijk ‘Zijn de vaccins op de lange termijn wel veilig?’ Er stond online een afbeelding bij van een raketlanceerinstallatie met een injectienaald erop, niet bepaald een beeld dat veiligheid uitstraalt.

Jullie werken hiermee vaccinatieangst in de hand, mailde een scherpe en betrokken lezer. En hij had gelijk, natuurlijk. We proberen koppen altijd zo spannend mogelijk te maken om ervoor te zorgen dat onze stukken ook echt worden gelezen, maar als het debat zo beladen is als bij de vaccins, moeten we vooral zo informatief mogelijk zijn. 

Meer over