OPINIE

Moeten we dan ook maar alle satire afschaffen?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 23 maart.

Kees van Kooten als de  'Vieze Man'. Beeld ANP Kippa
Kees van Kooten als de 'Vieze Man'.Beeld ANP Kippa

Brief van de dag: Sensitivityreader

Bij het lezen over de sensitivityreader (Boeken & Wetenschap, 20/3) moest ik denken aan een sketch van het Simplisties Verbond, waarin Kees van Kooten als Vieze Man reflecteert op zelfdoding.

Het was meteen duidelijk dat dit stukje is gemaakt naar aanleiding van de dood van mijn zwager. Van Kooten en hij kwamen elkaar tegen op dezelfde voetbalclub. Ik vond het verschrikkelijk, hoe kon hij met zo iets ergs aan de haal gaan? Maar al snel begreep ik dat het onmogelijk zou zijn voor Van Kooten en De Bie – en anderen – om zware en gevoelige onderwerpen te behandelen zónder mensen te kwetsen. Zullen we alle satirische stukken en gevoelig cabaret dan maar afschaffen? Lijkt me niet. Overigens heeft Van Kooten een stukje uit een van zijn bundels over hetzelfde onderwerp later verwijderd op verzoek van de weduwe.

Zo zie je maar weer, gevoeligheden zijn ingewikkeld. En een gesprek kan helpen.

Ralph Freeman, Utrecht

Noord-Koreaans

Er stond een breed uitgemeten artikel (Ten eerste, 22/3) over de coronademonstratie in Amsterdam. Een van de uitgelichte quotes ging erover dat de maatregelen gelijk staan aan ‘Noord-Koreaanse toestanden’, er wordt constant de vergelijking getrokken met een dictatuur.

Nu is mijn vader opgegroeid in een extreemrechtse dictatuur in Latijns-Amerika en weet hij hoe het is om écht in een dictatuur te leven. Laatst zei hij over de avondklok: ‘In een echte dictatuur halen ze je úít je huis en laten ze je verdwijnen, in plaats van dat ze je in je huis laten zitten.’ Wat velen niet lijken te beseffen, is dat ze het zo goed hebben dat maatregelen voor hun en andermans bestwil, hen beschermen. Hun geliefden hoeven zich niet nog jaren later af te vragen waar hun verdwenen vriend, zus of vader is gebleven.

Manon Portos Minetti, Amsterdam

El Salvador

Goed dat Sander van Walsum aandacht besteedt aan de moord op de vier Nederlandse journalisten in El Paraiso, El Salvador (Ten eerste, 19/3). Het is bijna veertig jaar geleden, maar gezien de huidige gevaren voor de vrije pers nog steeds actueel. Ik was toen in Berlijn, in het huis waar een van de vier, Koos Koster, net als ik ‘vicaris’ was geweest van Bé Ruys, domina van de Nederlandse gemeente.

Koos was eerder als bevlogen reporter naar het Chili van Pinochet gegaan en had er met honderden Chilenen in het beruchte stadion van Santiago vastgezeten. Dat hij niet geduld zou worden door de junta van El Salvador, ook deze natuurlijk gesteund door de VS, was voorspelbaar. Wij hielden ons vast aan de lievelingspsalm van Koos, nummer 72: ‘Hij zal geweldenaars vertreden, maar armen richt hij op’ en nu, na zijn dood voor die armen: ‘Hun bloed is kostbaar in Zijn ogen.’

Koos en zijn collega’s hadden het goede gedaan. Dat vind ik nog steeds, al heeft mijn bevlogenheid flinke klappen gekregen. Zij waren vier uit een lange rij journalisten die steeds maar langer wordt. Goed dat justitie in El Salvador de zaak weer heeft opgenomen.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Freek en Qatar

Freek de Jonges boycotactie is een typisch voorbeeld van stil blijven staan in de vorige eeuw; van verlangen naar vervlogen tijden, toen waarden als gemeenschapszin en solidariteit nog mainstream waren. Dat is verleden tijd. Als de verkiezingsuitslag één ding heeft bevestigd, dan is het dat Nederland-driestromenland niet meer bestaat. Christen-democratie en sociaal-democratie zijn vermalen door het liberalisme, de hoofdstroom van onze tijd. Mensen van nu denken en handelen in meerderheid vanuit waarden als zelfontplooiing en ik-denken. En daar past echt geen boycotactie van Freek in. Die tijden zijn voorbij.

Nemi van der Reest, Apeldoorn

Winnaars

Of je een ‘verkiezingswinnaar’ bent, wordt in analyses bepaald door je relatieve resultaat: Forum voor Democratie (+6), D66 (+4), Volt en JA21 (+3). Zodra de nieuwe Tweede Kamer is geïnstalleerd, telt echter alleen de zetelverdeling. Niemand die zich dan nog afvraagt wie is gegroeid of gedecimeerd. De ware verkiezingswinnaars zijn de partijen met de meeste kiezers: VVD, D66, PVV en CDA.

Rene Geerling, Haarlem

Modder

De BBB wil het ministerie van Landbouw inruilen voor een plattelandsministerie ‘met een departement op minimaal 100 km van Den Haag’, omdat het ‘met de poten in de modder moet staan’. (Slotakkoord, 22 /3) Bijkomend voordeel (al of niet bedoeld) is echter ook dat het bij een volgende protestdemonstratie met de trekker makkelijker bereikbaar is.

Pierre Daanen, Amsterdam

Krimp veestapel

Als alle veeboeren nou eens de helft van hun aantal dieren gaan houden en álle Nederlanders gaan het dubbele betalen voor hun zuivelproducten, dan zijn we er toch?

Thijs van der Maat, Zwaag

Meer over