ColumnPeter de Waard

Moeten huizenbezitters al in paniek raken over dreigende stijging van hypotheekrente?

null Beeld

Wie hoofdpijn krijgt van de hoogte van de hypotheekrente weet dat de puberteit en het zorgeloze leven voorbij zijn. Op verjaardagsfeestjes is het vaak een pijnlijk discussie-onderwerp, omdat anderen via een slimmere constructie of een gelukkige timing altijd wel een betere deal uit het vuur lijken te hebben gesleept. Troost is dat er op dit moment nauwelijks verjaardagen zijn te vieren.

Maar en petit comité wordt er nog wel over gefluisterd. En op veel sociale media wordt er flink op los gespeculeerd. Reden is de angst voor een trendbreuk. Op dit moment lijkt zelfs sprake van massale paniek, waarbij huizenbezitters nog snel hun hypotheek willen oversluiten voordat ze te laat zijn.

De rente dreigt te stijgen. Tenminste, de goeroes op de financiële markten willen dat doen geloven. De centrale banken worden er nerveus van. En de handelsbanken kijken er met argusogen naar. In de VS zijn de hypotheekrentes al verhoogd. Fannie Mae en Freddie Mac, de twee grootste hypotheekreuzen in de VS, hebben er al tweetiende procentpunt bovenop gedaan. Voor een 30-jarige hypotheek moet bij Freddie Mac 2,99 procent worden betaald tegen 2,80 procent drie maanden geleden. Reden is de hogere rente op de obligatiemarkt waar de hypotheekverstrekkers zich financieren. Die is voor 10-jarige staatsleningen verdubbeld van 0,7 procent in de zomer van vorig jaar naar 1,4 procent nu en voor 30-jarige leningen van 1,2 naar 2,2 procent.

Deze rentestijging wordt weer veroorzaakt door inflatievrees als gevolg van een mogelijk spectaculair economisch herstel na corona en de bizarre overheidsstimulering van de nieuwe regering Biden. Als de vaccins de pandemie de baas worden, gaan - zo is de verwachting - de mensen massaal op vakantie, speciaalbier drinken op het terras, naar de kapper en de nagelstudio, boekenzaak en modeshop. De prijzen gaan door die vraagexplosie omhoog, gevolgd door de lonen.

Omdat Europa niet alleen militair maar ook economisch een paladijn is van de VS, wordt het meegezogen in de trend. Ook hier loopt de rente op, zij het dat die in de sterke eurolanden zoals Nederland en Duitsland is beperkt tot een halvering van de negatieve rente.

Tot nu toe hebben de banken nog geen actie ondernomen. Misschien maar goed ook. Er zou sprake kunnen zijn van een schijnbeweging. Misschien zetten de vaccins toch te weinig zoden aan de dijk en zitten we komende zomer met een vierde golf. Misschien gaan we na corona helemaal geen geld over de balk gooien, omdat het land na een jaar lockdown verslaafd is geraakt aan het rummikuppen rond de familietafel. En dan is er nog de kans dat de centrale bank nog een big bazooka in stelling brengt die zoveel geld spuwt, dat iedere rentestijging in de kiem wordt gesmoord.

1,5 tot 1,65 procent voor 30 jaar hoeft niet het dieptepunt te zijn. Maar dat het zo kan zijn, is al reden genoeg voor hoofdbrekens.

Meer over