oproepeuropa in gesprek

Moeten Europese landen elkaar steunen in de strijd tegen het coronavirus? Ga erover in gesprek

Om het gesprek in Europa weer op gang te brengen, organiseert de Volkskrant in samenwerking met media uit vijftien andere landen ‘Europa in gesprek’.

null Beeld Matteo Bal
Beeld Matteo Bal

Door de onderstaande vraag te beantwoorden, begint u met de inschrijving van Europa in gesprek.

Wat een jaar, voor de wereld en voor Europa. Aan de ene kant staan we dichter bij elkaar dan ooit. Of je nou een Fin, Fransman, Pool of Nederlander bent: elke Europeaan maakte nagenoeg op hetzelfde moment mee hoe een pandemie het dagelijkse leven lamlegt. Bijna iedereen kent wel iemand die corona heeft gehad en veel Europeanen verloren familie of vrienden aan het virus.

Toch heeft de pandemie ons ook van elkaar vervreemd. De belangrijke beslissingen werden niet in Brussel, maar door de EU-lidstaten gemaakt. Reisbeperkingen en grenscontroles hebben Europa verdeeld op een manier die we al heel lang niet meer mee hebben gemaakt.

Om het gesprek in Europa weer op gang te brengen, organiseert de Volkskrant samen met media uit vijftien andere landen ‘Europa in gesprek’, een project waarbij mensen met tegenovergestelde meningen worden gekoppeld voor een een-op-een-ontmoeting.

Vanaf vandaag vindt u bij sommige artikelen van de Volkskrant en zijn partnermedia een kader waarin lezers zeven controversiële ja/nee-vragen worden gesteld over onderwerpen die nu in heel Europa het debat bepalen. Moeten we de samenleving tegen het coronavirus beschermen, ook al gaat dat ten koste van de economie? Moeten mondkapjes verplicht worden gesteld in de openbare ruimte? Zouden Europese steden autovrij moeten zijn?

Inschrijving is mogelijk tot 30 november, daarna worden deelnemers voorgesteld aan een Europeaan die er andere meningen op nahoudt. Vervolgens is het aan de deelnemers om een afspraak te maken op zondag 13 december om 15.00 uur.

Europa in gesprek is gebaseerd op My Country Talks, dat drie jaar geleden voor het eerst werd georganiseerd door Zeit Online, de website van het Duitse weekblad Die Zeit. Sinds 2017 vonden er edities plaats in onder meer Denemarken, Oostenrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Dit najaar deden er meer dan achtduizend mensen mee aan Nederland in gesprek.

Om zoveel mogelijk Europeanen te bereiken werkt de Volkskrant samen met een groot aantal andere media: Politiken in Denemarken, bTV Media Group in Bulgarije, France Médias Monde in Frankrijk, Efimerida Ton Syntakton in Griekenland, La Repubblica in Italië, Delfi in Letland en Estland, Irt.lt in Litouwen, Der Standard in Oostenrijk, Gazetra Wyborcza in Polen, Expresso in Portugal, Republik in Zwitserland, Kapital in Slowakije, Phoenix en Zeit Online in Duitsland, Hotnews en Calea Europeana in Roemenië en Mirror in Groot-Brittannië. Al deze media zullen hun lezers dezelfde zeven vragen voorleggen met de bedoeling hen te koppelen aan een gesprekspartner in een ander Europees land.

Lees verder

Mondkapjes? Zwarte Piet? Onze lezers gingen in gesprek: ‘Scheer niet iedereen over één kam’
Het lijkt alsof we steeds minder luisteren, in deze tijd van polarisatie. De Volkskrant nodigde lezers met tegengestelde meningen uit voor een gesprek met elkaar. Een-op-een. Vele duizenden deden mee. ‘Soms denk je op basis van iemands uiterlijk: dat is er zó een. Daarom is praten belangrijk.’

Wat bindt de deelnemers van Nederland in gesprek, wat verdeelt hen?
Deelnemers aan Nederland in gesprek willen af van belastingvoordelen voor multinationals, maar zien het koningshuis graag blijven. De coronamaatregelen en Zwarte Piet roepen verdeeldheid op. Dat blijkt uit een analyse van 5.600 aanmeldingen.

‘Hoe vaak gebeurt het nou dat je een onbekende ontmoet, die heel anders denkt over maatschappelijke thema’s?’
Filterbubbels doorprikken en mensen weer écht met elkaar laten praten, dat is het doel van het ambitieuze Volkskrant-project Nederland in Gesprek. Redacteuren Yves Leroi en Jasper Veenstra vertellen wat ze zo bijzonder vinden aan dit project.

Meer over