LezersbrievenDonderdag 20 december

Moet Rutte niet weg, dit is toch wanbeleid?

Gele hesjes demonstreren op 17 december in Nijmegen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Gele hesjes demonstreren op 17 december in Nijmegen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: wanbeleid

Moeten we onze gele hesjes ook tevoorschijn halen ? Als je de brief van de dag in de Volkskrant van 18 december 2018 leest wel. Een oude moeder van 88 heeft haar energierekening zien stijgen met 41 procent tot 329 euro per maand.

Ze woont in een ongeïsoleerd huis. Mijn energierekening stijgt van 175 euro naar 210 euro per maand. Ik woon in een vrijstaand huis, energielabel C.

Niet alleen de verhoging, maar het enorme bedrag per maand van deze oude mevrouw kun je Rutte aanrekenen. Deze man is al jaren aan de macht. Tijdens de crisis had hij miljoenen huizen kunnen laten verduurzamen.

Dan hadden de bouwvakkers gewoon kunnen doorwerken, hadden we nu geen tekort aan bouwvakkers, maar wat belangrijker is, veel minder gasverbruik.

Terwijl ik dit schrijf word ik steeds bozer. Moet Rutte niet weg, dit is toch wanbeleid? Samsom wilde indertijd wel, en moet je hem nu zien.

G.P. Beukema, Eindhoven

Mijn kleinkinderen

Net als Maarten Kloos (O&D, 18 december) vraag ik me af of de bouw van een groot Namenmonument op de door de gemeente Amsterdam aangewezen plek aan de Weesperstraat wel zo’n goed plan is.

Als er dan toch zo nodig een namenmonument moet komen, dan denk ik eerder aan Amsterdam-Zuid/Buitenveldert. In het Amstelpark is er volop ruimte en het is ook nog eens in een buurt waar tegenwoordig veel joodse mensen wonen. Bovendien liggen in de directe omgeving van de vroegere Jodenbuurt al genoeg herdenkingspunten.

Het prachtige Spiegelmonument van Jan Wolkers, de Dokwerker, het Joods Historisch Museum en op de Plantage Middenlaan de Hollandsche Schouwburg.

De Hollandsche Schouwburg is een monument dat bij de huidige generatie, denk ik, meer tot de verbeelding zal spreken dan een groot monument met onbekende namen.

Zo ook bij mijn eigen kleinkinderen als ik hen daarbij vertel dat ik mijn beide grootouders nooit gekend heb omdat zij in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werden vermoord en vanaf deze plek op transport werden gesteld naar de kampen. Door over de Holocaustslachtoffers te vertellen worden ze niet vergeten.

Marijke van den Berg-Leydesdorff, Monnickendam

Nee dank u

Profschaatsers erkennen dat hun doping is aangeboden maar dat ze het niet hebben gebruikt (Ten eerste, 19 december). Dat klinkt als: we hebben in de jaren tachtig wiet gerookt maar we hebben niet geïnhaleerd.

Elly van den Boom, Den Haag

Steuntje in de rug

Wat een geweldige antwoord van Daniëlle Spoelman over Ruttes vaasje in de brieven van 19 december. Deze tekst had één op één in het verhaal van Rutte moeten staan. Ik kan er vandaag weer tegen aan Daniëlle!

Jaap Zwaagman, Assen

Plan van aanpak

Wat ik mis in de hele discussie omtrent verdovende middelen is de regulering van de drug alcohol. In het rijtje van verslavingsernst staat alcohol op een veel hogere plaats dan xtc of wiet. We hebben in onze westerse wereld al jarenlang alles omtrent productie, gebruik, percentage, accijns, invoer, uitvoer, enzovoorts, enzovoorts. Kortom, alles perfect geregeld! En dit alles zonder één enkele crimineel!

Dus als een paar slimme ambtenaren of Tweede Kamerleden achter de computer gaan zitten en in de regelgeving omtrent alcohol het woordje ‘alcohol’ veranderen in de woordjes ‘wiet’en ‘xtc’ zijn we helemaal klaar met de discussie.

Jef Michielsen, Sint Michielsgestel

Wat een reuzevondst

Het Gemeentemuseum gaat vanaf 2019 Kunstmuseum heten (V, 19 december), wat zo ongeveer klinkt als nepmuseum. Dat de naam de reden zou zijn waarom buitenlandse bezoekers het museum niet kunnen vinden, is onbenullig. Is de naam Rijksmuseum dan zo gemakkelijk voor buitenlanders? Of de Fundatie? Of Catharijneconvent? Of Boijmans van Beuningen? Tjeemieneetje!

Dat er een reclamebureau in de arm moet worden genomen om deze naam te verzinnen, is te gek voor woorden. Directeur Tempel was zelf eerder directeur van de Kunsthal, dat vreselijke museumgebouw in Rotterdam. Hij had deze fantasieloze naam dus zelf wel kunnen bedenken.

Laat hij de hand in eigen boezem steken en zijn conclusies trekken. Laat het wereldberoemde Gemeentemuseum, het Gemeentemuseum!

Paul Huysmans, Den Haag

Blokkeerfries

Voor mij is er maar één echte ‘blokkeerfries’: volleyballer Jan Posthuma uit Friesland.

Hij won in 1996 met het Nederlands volleybalteam goud tijdens de Olympische spelen in Atlanta. Zonder zijn blokkerende inbreng in de halve finale was er nooit een finale Nederland – Italië geweest.

Jan Zandijk, Pijnacker

Doorbraak

Tijdens het lezen van het interview met wetenschapper Emmanuelle Charpentier over haar grote wetenschappelijke doorbraak (Sir Edmund, 15 december) was ik aan het wachten tot de vraag gesteld zou worden, en die werd ook gesteld (‘U bent vrijgezel en kinderloos gebleven. Een offer voor de wetenschap?’).

Was Emmanuelle een man geweest, was deze vraag waarschijnlijk nooit gesteld. Een (gekozen) kinderloos en vrijgezel bestaan is voor vrouwen kennelijk een noodzakelijk offer voor een succesvolle carrière.

Welke offers brengen mannen?

Lieve Voetman, Rotterdam

Meer over