De kwestiePeter de Waard

Moet de volgende generatie zelf maar een kunstheup zetten?

.Beeld .

Ondanks de grootste acties ooit heeft het zorgpersoneel dat overbelast is met het aanmeten van kunstheupen, zijn zin nog niet gekregen.

De gepensioneerden, waarvan velen een kunstheup hebben gekregen of daarvoor op de wachtlijst staan, hebben hun strijd al gewonnen. Ze hoefden daarvoor niet eens de A4 te blokkeren of zich ergens met spandoeken te verzamelen. Ze hebben de vakbonden, de Tweede Kamer en de pensioenbestuurders de ijzers uit het vuur laten halen. En met De Telegraaf en Jan Slagter hadden ze machtige bondgenoten in de media.

Onder die druk is minister Koolmees van Sociale Zaken bezweken. De pensioenfondsen hoeven maar 90 procent van het vermogen (dekkingsgraad) te hebben om alle pensioenen in de toekomst volledig te kunnen financieren. En door deze aanpassing kan een korting bij 27 fondsen met 7,8 miljoen deelnemers worden voorkomen,

Koolmees heeft eieren voor zijn geld gekozen, want hij heeft nog een pensioenakkoord uit te werken. Het excuus is dat de rente zo extreem laag is en de maatschappelijke onrust zo hoog. Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat een van de twee de komende jaren zal veranderen. De rente kan net zo goed nog verder dalen. En de maatschappelijke druk zal zeker nog verder toenemen omdat het leger van gepensioneerden de komende jaren alleen maar groeit.

Het probleem wordt gewoon naar de toekomst verschoven. Of naar de volgende generaties. De Nederlandsche Bank die moet toezien op de soliditeit van de pensioenfondsen, waarschuwde bij monde van Klaas Knot dat de achtereenvolgende kabinetten continu bezig zijn de regels te versoepelen. ‘We zitten al tien jaar in een situatie dat de wet ons voorschrijft dat we eigenlijk moeten korten. Maar er is telkens een reden om dat niet te doen.’

Als een D66’er als Wouter Koolmees het niet durft in deze economische bloeiperiode is er geen enkele reden om aan te nemen dat een minister van Sociale Zaken in een volgend kabinet het wel durft. Nu populistische partijen die allemaal faliekant tegen kortingen zijn, steeds meer terrein winnen zal het nog moeilijker worden. Misschien zullen de dekkingsgraden in het komend decennium ook wel naar 80, 70 of 60 procent mogen gaan met het excuus van maatschappelijke onrust. D66 – mogelijk dan in de oppositie – zal dan roepen dat het onacceptabel is.

Deze week waarschuwde het CPB dat alle welvaartstijging na 2022 verloren gaat aan de kosten van de vergrijzing: pensioenen en zorg. Nu wil niemand daar financiële offers voor brengen.

Als de politiek ook de eisen van de zorg niet kan weerstaan – en die hebben heel wat meer recht om te klagen dan het overgrote deel van de ouderen – kunnen de gepensioneerden hun Koolmees-douceurtje via de zorgpremie weer inleveren. Alleen moet in 2040 dan iedereen zelf een bij Kruidvat gekochte kunstheup zetten.

Meer over