Moest dit nou echt? Het is ook altijd hetzelfde charlietje

Simon Hendriksen en Melle Runderkamp

'Moeten we bang zijn? Kunnen we nog hardop zeggen wat we vinden en geloven? En hoe is het eigenlijk met de humor gesteld?' Eva Jinek en Art Rooijakkers trapten de thema-avond af met een trits vragen. Moest dit nou echt? Het is ook altijd hetzelfde charlietje. Ruim twee weken geleden hadden we ons al laten vertellen dat we gewoon door moesten gaan met ons leven, ons vooral niet moesten aanpassen. En nu zou zelfs Jack van Gelder zich ermee gaan bemoeien. Als trouwe kijkers van Studio Voetbal konden we enkel vrezen hoe dat zou uitpakken: Jongens, vrijheid van meningsuiting. Zeg het maar.

De rolodex was op de meest beduimelde plaatsen opengevallen en dus verruilden Henk Westbroek, Sunny Bergman, Peter R. de Vries het Zwarte Pietendebat moeiteloos voor een stukje vrijheidsduiding en mochten flexibele geesten als Annabel Nanninga en rapper annex complot-aficionado Appa in discussie om wat dichter tot elkaar te komen. Hoewel niet helemaal duidelijk werd of we nog hardop mochten zeggen wat we hiervan vonden, meenden we aan Dolf Jansen en Jörgen Raymann te kunnen zien dat de humor in ieder geval een flinke knauw had gekregen. En als we zo naar Obama's State of the Union keken, kwamen we er hier ook inspiratiegewijs vrij bekaaid van af.

De Betrouwbare Mannetjes lagen al de hele week op de bank te bibberen onder een fleecedekentje. Een paar dagen aan de maandag vastgeplakt en er maar meteen een blue midweekje van gemaakt. Nergens zin in. Het radicaal-linkse Syriza, de kwantitatieve verruiming door de ECB, we begrepen er bijna minder van dan de deskundigen. En dan zondag bij de Klassieker maar hopen dat Ajax en Feyenoord er allebei opzettelijk een paar doorlaten, dan hebben we in ieder geval weer een wedstrijd. Maar we waren vooral jihadmoe. Heel erg jihadmoe.

Toch daalde er, terwijl Eva Jinek een vuig tweetje voorlas, een vreemd gevoel van welbehagen op de bedrijfstweezitter neer. Het voelde allemaal zo... vertrouwd. Griekenland, Europa, Edward Snowden. Freddy Teeven op de vingers getikt, Johan 'metsfiksing' Derksen maakt ruzie, en kijk daar: Jos van Rey doet mee aan de verkiezingen! Nee, we hadden onze midwinterdepressie helemaal verkeerd geïnterpreteerd. En Art en Eva hadden ons met een laatste zetje van de bank geduwd. Het was dan wel koud, maar het zonnetje brak langzaam door.

Eindelijk deden we weer wat we het allerliefste doen: wat mediagenieke BN'ers en Bart Schut tevoorschijn trekken, ze in de oerhollandse Lagerhuistraditie door elkaar heen laten tetteren, iemand anders daar weer tussendoor laten zingen, snel nog even de rossige 1 Vandaag opiniepanelpiemel tevoorschijn halen, en hoppa, je hebt een thema-avond. Nee, we konden trots zijn. We hadden ons niks aangepast. Onze State of the Union was weer als vanouds.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Raar dat niemand ziet dat de joden dat supportershome zelf in de fik hebben gestoken om Rotterdammers in een kwaad daglicht te stellen.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over