ColumnHeleen Mees

Mitch McConnells strategie jegens Trump kan zich nog spectaculair tegen hem keren

null Beeld

Sinds hij op de klanken van Frank Sinatra’s I Did It My Way voor de laatste keer de trappen van Airforce 1 beklom, die hem van Washington D.C. naar Mar-a-Lago zou vliegen, is er weinig van Donald Trump vernomen. Niet alleen heeft Twitter hem voor de rest van zijn leven van het platform verbannen, Trump heeft ook geen ­enkel televisie-interview gegeven.

Niet dat de oud-president zijn wonden aan het likken is. Uit een bijtende verklaring, waarin hij de leider van de Republikeinen in de ­Senaat, Mitch McConnell, vorige week uitmaakte voor een politieke prutser, blijkt dat de Trump zit te broeden op wraak. Hoewel McConnell voor vrijspraak van zijn voormalige president had gestemd in het tweede impeachment­proces, liet hij er in de verklaring die hij een dag later in de Senaat gaf geen misverstand over bestaan: Donald Trump is zowel praktisch als moreel verantwoordelijk voor de bestorming van het Capitool op 6 januari, waarbij meerdere doden vielen.

Het is gissen waarom McConnell tegen de veroordeling van Trump stemde terwijl hij hem wel moreel en feitelijk schuldig acht. McConnell zegt dat een voormalige president niet kan worden geïm­peacht, maar die verklaring valt niet serieus te nemen. Het was immers McConnell zelf die, toen Trump nog president was, een snel impeachmentproces blokkeerde door te weigeren de Senaat van reces terug te roepen. Misschien merkte McConnell, die aanvankelijk te kennen gaf nog niet te weten hoe hij zou stemmen, dat er te weinig steun onder Republikeinse senatoren was om Trump te veroordelen.

Maar waarschijnlijk rekent McConnell op de Democraten om Trump onschadelijk te maken. Niet de Democraten in het Amerikaanse Congres, dat hoofdstuk is gesloten, maar de openbaar aanklagers die in de VS worden gekozen dan wel politiek benoemd. De aanklager in Manhattan, de Democraat Cyrus Vance Jr., onderzoekt of Trump belastingfraude en andere financiële misdrijven heeft gepleegd. Het betalen van zwijggeld aan pornoster Stormy Daniels is nog maar een klein onderdeel van het onderzoek. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft afgelopen maandag definitief bepaald dat Trump zijn belastingaangiften moet overleggen.

De net gekozen aanklager van Atlanta in de staat Georgia, Fani Willis, heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend naar Trumps pogingen om de verkiezingsuitslag in Georgia naar zijn hand te zetten. Het onderzoek moet uitwijzen of Trump en zijn bondgenoten ontoelaatbare druk hebben uitgeoefend op beambten die zijn belast met de verkiezingen. Met name het lange telefoongesprek waarin Trump minister Raffensperger onder druk zette om 11.780 stemmen te ‘vinden’ om het verlies in Georgia ongedaan te maken, maakt Trump kwetsbaar voor strafrechtelijke vervolging.

Bidens kandidaat voor minister van Justitie, Merrick Garland, zei maandag tegen de Senaatscommissie voor Justitie dat het onderzoek naar de bestorming van het Capitool voor hem de hoogste prioriteit heeft. Trump kan nog strafrechtelijk worden vervolgd voor opruiing en samenzwering. De beslissing daarover ligt met name bij de federale aanklager in DC of bij een speciale aanklager, als Garland die zou aanstellen. Weliswaar hebben de VS de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel en moet een jury aanklachten bewezen achten beyond a reasonable doubt, maar Trump kan ook worden vervolgd omdat hij zijn presidentiële plicht heeft verzaakt om het oproer te stoppen. Daarvoor zijn voldoende aanwijzingen.

Aanstaande zondag zal Donald Trump de Conservatieve Politieke Actie Conferentie toespreken in wat zijn eerste publieke optreden zal zijn sinds hij het Witte Huis verliet. Volgens de Amerikaanse nieuwssite Axios is Trump in fighting spirit. Hij zou zijn alleenheerschappij over de Republikeinse Partij willen uitroepen, en Trump zou ook willen aankondigen dat hij waarschijnlijk de Republikeinse kandidaat zal zijn bij de presidentsverkiezingen in 2024. Niet omdat het zeker is dat hij zich zal kandideren, maar omdat Trump weet dat de suggestie alleen al voldoende is om zijn machtsgreep te versterken. Bovendien kan Trump, als hij daadwerkelijk wordt aangeklaagd, roepen dat het om een politieke vervolging gaat. Dat deed Trump afgelopen maandag al.

Mitch McConnell dacht slim te zijn met zijn strategie van vrijspraak eerst, aanklagen later, maar die kan zich ook spectaculair tegen hem keren. Trump is zeer wraakzuchtig en lust McConnell rauw.

Heleen Mees is econoom

Meer over