Misschien kunnen we het na woensdag even over die merkwaardige russofilie hebben

Zondag wint de man die de EU en de VS destabiliseerde, woensdag zijn onze verkiezingen

De betrouwbare mannetjes

Eindelijk was het zover. Rotterdam, of '010' zoals de inwoners vermoedelijk zelf zouden zeggen als ze in een net iets kleinere, minder mooie stad zouden wonen, mocht in de aanloop naar de verkiezingen het genoegen proeven eens volop in de schijnwerpers te staan. Natuurlijk was Joost Eerdmans blij dat het 'linkse Islamitische blok' geklapt was, nadat Nida-voorman El Ouali weigerde afstand te nemen van een oud tweetje waarin Israël gelijk werd gesteld aan IS. Maar de Leefbaar Rotterdamlijsttrekker, een man zo bang dat hij permanent een veiligheidsbril draagt, was er niet gerust op. 'Ze doen alles om ons uit het college te houden. Zelfs samenwerking met een antisemitische, anti-Joodse, en homofobe partij.' Nee, de linkse partijen zouden na 21 maart zomaar weer in zee kunnen gaan met die moslims. En hun antisemitische anti-Joodsheid.

De Betrouwbare Mannetjes hadden net met de kinderen afgesproken dat ze, in plaats van een boekje, na de Zendtijd voor Politieke Partijen (zonder zeuren) naar bed zouden gaan, toen we zagen hoe een andere partij het schrale campagnespaarvarken had stukgeslagen op een 3 minuten durende powerpointpresentatie. Onder dreigende muziek werd ons door de PVV het een en ander over de islam uitgelegd. 'Islam is geweld', stond er in grote rode letters. 'Islam is terreur.' 'Islam is homohaat.' 'Islam is jodenhaat.' En toen zaten we pas op de helft. Tijdens de apotheose ('ISLAM IS DODELIJK') droop er bloed uit de letters. Nou jongens, lekker slapen, hè? Kusje nog?

Lichtelijk opgefokt gingen we verder met het inrichten van onze nucleaire schuilkelder. Na de zenuwgasaanslag op ex-spion Skripal, het plotselinge overlijden van banneling Groesjkov, de aankondiging van MI5 om toch nog eens naar veertien verdachte sterfgevallen op Brits grondgebied te kijken en de manier waarop de gezamenlijke verklaring van Groot Brittanië, Duitsland, Frankrijk en Amerika werd ontvangen, waren we er niet gerust op.

'Een ongekend brute provocatie' noemde Rusland de beschuldiging. Het Kremlin wist, net als bij al die andere moorden - op journalisten en oppositieleiders - of bij het uit de lucht schieten van 298 vakantiegangers boven Donetsk, helemaal nergens van. Ook met de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen hadden ze heel niks te maken. In een interview met NBC zei Poetin dat het hem sterk leek dat de hackers Russen waren geweest. Oekraïners hooguit. 'Of Joden'. Ja, Joden. Die konden het wel eens geweest zijn.

Plots schoot het vriendschapsspeldje van Geert Wilders weer voor ons geestesoog. God, wat een heerlijke tijd had hij gehad in het Kremlin. 'Tegenwicht bieden aan de hysterische russofobie.' 'Partnerschap in plaats van vijandschap', dat moest het worden. Ook het Forum voor Democratie streeft naar een 'normale, constructieve omgang met Rusland'. 'Onze elites sturen aan op oorlog met Rusland, zonder enige reden, zonder enig belang', aldus Thierry, die volgens The New York Times in de aanloop naar het Oekraïnereferendum fungeerde als doorgeefluik voor Russische propaganda, en die medescepticus Donald Trump in november 2016 een brief schreef met het verzoek om een nieuw MH17-onderzoek.

Woensdag zijn onze verkiezingen. Zondag wint de man die er de afgelopen jaren in is geslaagd de EU en de VS flink te destabiliseren en die zo langzamerhand meer aanslagen op zijn naam heeft staan dan IS: de zijne. Natuurlijk is het heerlijk om een nieuwe gemeenteraad aan te grijpen om het islamdebat van een broodnodige impuls te voorzien. Maar misschien kunnen we het dan na woensdag even over die merkwaardige russofilie hebben. Nu de angst voor geweld, homohaat en antisemitisme toch zo lekker aanslaat.

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

Wel even het gordijntje dichtdoen voordat u aankruist niks te verbergen te hebben.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Betrouwbare Mannetjes

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over