ColumnAaf Brandt Corstius

Misschien ga ik eerst eens kijken wat ik van Kaag vind als méns

null Beeld
Beeld

Sigrid Kaag. Ze wil partijleider van D66 worden en eventueel premier. En ze is, en nu komt het: EEN VROUW!

Nou, daar gaan we. Rob Hoogland, columnist van De Telegraaf, vraagt zich in de kop boven zijn stukje af waarom Rob Jetten zich niet ook kandidaat stelt als partijleider: ‘Keek u Rob met die ijzige blik aan?’

De kop boven Bert Wagendorps stukje in deze krant: ‘Is Sigrid Kaag hard genoeg om onze eerste vrouwelijke premier te worden?’

De site van Linda destilleert uit dit nieuws de kop: ‘Sigrid Kaag twijfelde over lijsttrekkerschap: ‘Wat doe ik mijn kinderen aan’’.

NRC kopt: ‘Sigrid Kaag: de ex-diplomaat die nog moet wennen aan Nederland.’

De koppenmaker van De Telegraaf wist nu al: ‘Politieke kamerwerk is Kaag te min.’

Dus als een man plaats maakt voor een vrouw, omdat hij haar geschikter vindt als partijleider, veronderstelt een columnist dat zij hem met een ijzige blik heeft aangekeken. Als een vrouw premier wil worden, betwijfelt een andere columnist of ze hard genoeg is. Een lifestylesite haalt hier als enige nieuws uit dat ze heeft getwijfeld vanwege haar kinderen. De NRC denkt dat ze nog moet wennen aan Nederland, als een kleuter die voor het eerst naar school gaat. (Ze is minister. In Nederland.) De Telegraaf vindt haar alvast arrogant.

Nee, dan Geert Wilders. Hij leek de enige die niet de standaardblik had op een vrouw met grote politieke ambities. Hij twitterde, en dat vond ik verfrissend: ‘Arafat was een van de grootste terroristen van de vorige eeuw. @SigridKaag‪‬ adoreerde hem. Dat alleen al maakt haar ongeschikt premier te worden. #kaag #ongeschikt #moslimterrorisme.’

Die drie hashtags: je kunt er veel van zeggen, maar vrouwonvriendelijk zijn ze niet. Ietwat ­komisch wel.

Of nee: ik juichte toch te vroeg. Er zit in zijn tweet natuurlijk een grote zweem neerbuigendheid. Kaag ‘adoreerde’ Arafat. Dan zie je een blonde vrouw met hartjes in haar ogen voor je die aan de voeten zit van een man met een sjaal op zijn hoofd.

En Wilders’ tweet is gebaseerd op het voormalige werk van Kaags man, die in de jaren ­negentig schaduwminister van de PLO was. Niet Kaag. Haar man. Mannen en vrouwen kunnen banen hebben die los van elkaar staan. Het is nieuws, maar iemand moet het brengen.

Zelf heb ik geen idee of ik Sigrid Kaag geweldig, ongeschikt of mwah vind. Ik weet niet ­genoeg van haar om te roepen ‘KAAG PREMIER NU!’, al hou ik wel van politici die een paar ­seconden in het buitenland hebben doorgebracht in plaats van zich non-stop druk te ­maken in Nederland. Misschien ga ik eens kijken wat ik van haar vind als mens. Dat schijnt ze ook te zijn.

Meer over