OpinieOp de zeepkist

‘Milieubewust leven hoeft niet moeilijk te zijn’

Michiel van Zuijlen Beeld Rebecca Fertinel
Michiel van ZuijlenBeeld Rebecca Fertinel

Wie
Michiel van Zuijlen (49), educatiemedewerker voor een theater in Den Haag

Het probleem
We putten de aarde harder uit dan we haar herstellen

De oplossing
Ga creatief om met je omgeving: ga wildplukken of kweek je eigen groente op je stoep

‘Milieubewust leven is mij met de paplepel ingegoten. Zo lang ik me kan herinneren hebben mijn ouders bijvoorbeeld al ons afval gescheiden. Toch zaten er bij ons thuis ook grenzen aan het milieubewuste. Zo wilde ik als tiener al geen vlees meer eten, maar mijn moeder weigerde apart voor mij te koken. Pas toen ik op kamers ging, kon ik vegetariër worden.

Ik snap goed dat er een limiet zit aan wat je als mens kunt doen om klimaatverandering tegen te gaan. Het leven moet ook leuk blijven. Toch vind ik dat we nog te weinig doen. Veel mensen denken bijvoorbeeld onterecht dat het moeilijk is om vegetarisch en lekker te koken. Ik eet inmiddels al dertig jaar geen vlees meer en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

Om mijn vrienden en familie aan te sporen minder vlees te eten ben ik vier jaar geleden begonnen met het delen van vegetarische gerechten op Facebook. Heel simpel een laagdrempelig. Dat betekent niet dat ik om de hete brij draai: we hebben een klimaatprobleem en moeten dat oplossen, maar ik ben ervan overtuigd dat mensen vooral kleine voorbeelden nodig hebben die weinig moeite kosten en veel plezier opleveren. Dat kunnen recepten voor een heerlijke vegetarische curry zijn, maar er zijn natuurlijk ook andere leuke manieren waarop je iets kunt doen.

Ga bijvoorbeeld wildplukken in je eigen wijk, op jacht naar verse brandnetels en maak er brandnetelsoep van. Het ‘onkruid’ groeit overal en is net zo lekker als spinazie. Het is een ideale manier om de plastic zak spinazie in het koelvak van de supermarkt te laten liggen. Ik raad ook iedereen om me heen aan om een groentebak op de stoep te zetten. Vorig jaar heb ik in mijn groentebak enorm veel tomaten kunnen kweken, dit jaar staan er ook fruitstruiken in. Zo’n groentebak is bovendien ook een leuke aanleiding voor een gesprek met buurtbewoners: vooral allochtone buurtbewoners blijven voor mijn deur staan om de groente te bewonderen. Het leuke is dat mijn enthousiasme lijkt te werken: een aantal mensen in de wijk heeft nu ook een tuintje voor de deur gemaakt.

We zouden trouwens sowieso minder voedsel kunnen weggooien, als we maar een beetje creatief zijn. Wie de moeite neemt om online onderzoek te doen komt er al snel achter dat verse munt bijvoorbeeld gaat wortelen in een glas water en daarna zo de grond in kan. Of dat je de kontjes van een lente-ui in vochtige aarde kunt steken en er dan nieuwe lente-uien omhoogkomen. Dat is toch prachtig?

Uiteindelijk hoop ik mijn leven zo te kunnen inrichten dat ik zero waste kan leven. Dat lijkt een enorme opgave, maar het valt reuze mee. Het is een kwestie van ingesleten handelingen veranderen. Stap voor stap. Wees je bewust van je omgeving en handel ernaar.

Meer over