ColumnAaf Brandt Corstius

Mijn niet zo heimelijke en extreem grote zwak voor Boris Johnson speelde ernstig op

null Beeld

Het paasweekend besteedde ik, zoals vele anderen, aan chocolade-eitjes eten en me afvragen wat een goede leider is. 90 procent van mijn tijd ging op aan de chocolade-eitjes, dus ik hield weinig tijd over, maar ik dacht heus wel aan Mark Rutte. En aan leiderschap door de eeuwen heen.

Toen kwam Boris Johnson op tv, die zei dat in Engeland op 12 april zo ongeveer alles weer zal opengaan. Dat is het rare met corona, het ene moment lijkt er van iets veel te veel – virus – en het volgende moment is de toekomst ineens rooskleurig: bijna alles weer open. Of er lijkt van iets veel te weinig – mondkapjes – en het volgende moment struikel je erover op straat.

In Engeland is het tijd voor ‘Step Twoooo’, zoals Johnson dat met zijn kostschooljongensaccent zo mooi uitsprak, waarna hij een lange, heerlijke rij zaken afratelde die weer zouden openen, met extra nadruk op dingen die hemzelf na aan het hart leken te liggen zoals ‘personal care services like hair dressers and, of course, beer gardens’. Op ‘maandag de 12de’ – zo maak je van een datum een historische gebeurtenis – ‘zal ik zelf naar de pub gaan en voorzichtig maar onomkeerbaar een pint bier naar mijn lippen brengen’.

Ik heb hier al eerder verteld over mijn niet zo heimelijke en extreem grote zwak voor Boris Johnson, en dat speelde ernstig op.

Boris Johnson heeft óók gelogen in het verleden, hij werkte mee aan rare en nare praktijken, heeft racistische uitspraken gedaan en staat, puur vanwege die overduidelijke kostschooljongensachtergrond, wellicht niet heel nauw in verbinding met de gemiddelde Britse Gewone Man. Toch houdt hij het al lang vol in de politiek. Wat is dat dan, vroeg ik me af.

Het antwoord vond ik in een uitgebreide fotoreportage die de website Business Insider aan Johnson wijdde toen hij premier werd. Zij hadden, en dat is waarschijnlijk helemaal niet moeilijk, een collage gemaakt van buitengewoon onzinnige Boris Johnsonmomenten. Boris Johnson aan een tafeltje met kleuters met een grote hand vol blauwe vingerverf. Boris Johnson die op een gele toeter blaast. Boris Johnson die met Jeremy Paxman op een tandem zit. Boris Johnson die tot zijn middel in een vijver staat en een waterplant omhoog houdt, met stropdas om. Boris Johnson die met zijn rug naar de basket een bal erin probeert te gooien.

Veel tekst stond er niet bij de reportage, behalve ‘Boris Johnson heeft een clownesk karakter, maar is al lange tijd een prominente figuur in de Britse politiek’. Daar kon je weinig feitelijke onjuistheden in aantreffen.

Maar de ‘maar’ in die zin – daarvan vroeg ik me af of hij niet eigenlijk een ‘dus’ had moeten zijn.

Meer over