LezersbrievenZaterdag 8 februari

Mijn hond gaf me reden om uit mijn bed te komen

De ingezonden lezersbrieven van zaterdag 8 februari.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Melkkoe

In zijn column Mag de Hondenbelasting naar 1.000 euro? schrijft Peter de Waard: ‘De hond als een melkkoe is zo gek nog niet.’ Dit is precies de reden dat ruim 60.000 mensen het Burgerinitiatief − Stop de hondenbelasting hebben ondertekend dat volgende week in de Tweede kamer Commissie Burgerinitiatieven wordt besproken.

Zij willen geen melkkoe zijn en zijn het beu om de gaten in de begroting van de gemeente te moeten dichten. Gemeenten misbruiken vaak de wettelijke bevoegdheid die ze hebben om deze belasting te heffen en vele hondenbezitters vinden dat ze worden gediscrimineerd. Verder is het verschil van de tarieven tussen de gemeenten ook niet uit te leggen zodat men het gevoel heeft van rechtsongelijkheid.

De Hoge Raad vindt dat er geen sprake is van rechtsongelijkheid of discriminatie indien een gemeente hondenbelasting heft omdat het heffen van hondenbelasting wettelijk is toegestaan. De gemeenten weten ook al dat het heffen van hondenbelasting afgeschaft dient te worden. De Commissie Financiële ruimte voor gemeenten van de VNG bepleit dit ook.

Reden genoeg om de leden van de Tweede Kamer te vragen om het desbetreffende wetsartikel (226) uit de Gemeentewet te schrappen.

Gary I. Yanover, Kortgene

Tweedeling

Laten we eens lekker de knuppel in het hoenderhok gooien, zal Peter de Waard hebben gedacht. De hond als melkkoe, waarbij de opbrengst benut zal worden voor het behoud van bieb en zwembad.

Ondergetekende ‘hondeneigenaar’, die zelf ook uitglijdt over de drollen van asociale baasjes (uit elke inkomenscategorie trouwens), is bang dat het verhogen van de hondenbelasting slechts zal lijden tot nog meer tweedeling tussen arm en rijk in ons land.

Het gezelschapsdier dat troost biedt en contacten bevordert, wordt een privilege van de rijken onder ons. Dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ja, er zijn veel mensen en veel dieren. En een discussie prima, maar geen afstraffingen graag.

Anneke Boonstra, Haarlem

Grijs pootje

Ik geloof dat ik over de hondenbelasting-column veilig drie conclusies kan trekken: 1) Meneer de Waard weet niet dan de meeste gemeentes een ‘opruimplicht’ hebben. Fijn, want ik sta niet graag in de stront van een ander z’n hond (ook niet in die van de mijne trouwens.) 2) Voor sommige mensen is 1.000 euro per jaar heel veel geld. 3) Een hond is geen luxe.

In het voorjaar van 2014 werd ik werkloos, het voorjaar en de zomer kwam ik wel door, er waren genoeg klussen blijven liggen na 18 jaar werken, maar toen kwam het najaar... Met een hond had ik, naast wat gezelschap, een reden om mijn bed uit te komen. We maakten drie wandelingen van drie kwartier tot een uur en fleurden daar beiden van op.

Ik heb soms met mijn hoofd tegen de muur zitten bonken om maar aan wat anders te denken dan de problemen die zich opstapelden. Als ik dan, met flink wat hoofdpijn, op mijn stoel zat, kwam er een grijs pootje, en twee bruine ogen die zeiden: ‘Het is balen en gemeen dat alles zo tegenzit ondanks de moeite die je doet, maar het is nu tijd om te gaan wandelen.’ Ondanks zware tijden die nog komen gaan, weet ik dat er, zo lang het duurt, altijd nog een grijs pootje zal zijn als ik het niet meer zie zitten.

Een hond is geen ‘luxe’, een hond verdrijft eenzaamheid, bevordert bewegen, en mogelijk meer. Ik had nooit 1.000 euro kunnen betalen, verdiende het niet eens per maand, en wat er gebeurd zou zijn zonder haar weet niemand.

Overigens vind ik het van een verbluffende naïviteit te denken de opbrengst van 2,2 miljard gebruikt zou worden voor zwembaden e.d.

Frits Lebrechthausen, Langeraar

Rijwielbelasting

In reactie op de column van Peter de Waard: Uit vooroorlogse tijden herinner ik mij dat mijn vader een fiets had waaraan een zogenaamd rijwielplaatje aan het stuur hing.

Dat was toen ook al een belastingsvorm voor weggebruikers. Een regeling die in 1941 door de Duitser werd afgeschaft, anders konden ze kennelijk onze fietsen niet meenemen.

Wellicht is dat ook een aardige, geld opleverende maatregel om weer eens in te voeren en de opbrengsten aan zorg en onderwijs te besteden. Dan betalen al die mensen op een e-bike en doordeweekse amateur wielrenners die elkaar in de weg zitten nog eens iets aan een sociaal doel in onze hedendaagse maatschappij.

Roelof Siegers, Eefde

Spotprent

Hulde aan Jos Collignon en de redactie van de Volkskrant. De redactie lapt het advies van de Chinese ambassadeur Xu Hong om geen ‘kwetsende spotprenten over het coronavirus’ te plaatsen aan haar laars en Collignon portretteert de Chinese president Xi Jinping in de door hem meest gehate vorm: Winnie the Pooh.

Hulde, want dat maken wij namelijk zelf wel uit, lieve Chinese vrienden. Net zoals wij zelf uitmaken aan wie chipsmachines van ASML wel of niet geleverd worden. Het kabinet is nog doende deze Gordiaanse knoop door te hakken.

Luisteren naar China of naar de Amerikaanse ambassadeur en hobby-diplomaat Pete Hoekstra? Ook in dit geval maken wij dat zelf uit en wel door onze Hollandse koopmansgeest te volgen, die in deze schijnbare patstelling een ‘opportunity’ ontwaart: bij mijn beste weten levert ASML aan zo’n beetje iedere grote speler in de markt voor computerchips, behalve ééntje: het Amerikaanse Intel. Laten we de deal sluiten dat we niet leveren aan China en in ruil daarvoor Intel als ASML-klant mogen bijschrijven.

Ruud van den Bemt, Sint-Michielsgestel

Ella

Mooi en ontroerend, zoals Onno Bosma over Ella Vogelaar vertelde en ik als de Volkskrant-lezer tot mij heb kunnen nemen.

Ergens in de jaren ’70-’80 nam ik deel aan een zang-/toneelgroepje en deed mijn uiterste best om de aanwijzingen van de juf te volgen. Ons groepje bestond uit een zestal vrouwen en wij trachten door zang en toneelspel ‘dichter bij ons zelf’ te komen.

Ella deed ook mee en ik herinner mij de Ella van toen, als een leuk en gezellig mens en ik voelde bewondering voor haar als zij aan de beurt was om voor de dag te komen. Bewondering voor hoe zij zich aan ons liet zien, voorzichtig/bescheiden en wel met een mooie en ontroerende mens-maatschappij visie.

Banny Bakker, Houten

Moorkop

De Moor heeft als bezettingsmacht aardig huis gehouden in Europa. In 711 gaf hij uiteindelijk Granada op, trok zich terug en slaakte voor vertrek een laatste zucht in de buurt van Granada, op een plek die nu nog El último suspiro del Moro wordt genoemd.

Je moet wel kleurenblind zijn om te veronderstellen dat deze ‘Moor’ van destijds ons doet denken aan de huidskleur, te vergelijken met die van de Nederlandse lekkernij, moorkop geheten. De Moren waren licht getinte Berbers uit Noord-Afrika.

Nee, fulmineer dan liever tegen Shakespeare die het in zijn toneelstuk Othello heeft over ‘the Moor of Venice’ als an old black ram die, volgens sommigen, zijn echtgenote dreigt te bestijgen. Leraren Engels, grijp die kluif!

Jos Odekerken, Breukelen

More kop

Jemig de pemig, we noemen het toch al jaren geen ‘moorkop’ meer. Koot en Bie hebben het lang geleden al veranderd in ‘More kop’. En er als oudere jongeren zelfs een stichting voor opgericht met dezelfde naam. Dus niks geen roomkop of chocoladebol. More kop moeten we hebben!

Max Klok, Den Haag

Blanke vla

Oké, de moorkop uit de schappen, maar dan óók de blanke vla.

Theo Snels, Tilburg

Kappersprijzen

Winnie Hänschen had een rotweek waarin de hele wereld tegen haar leek. ‘Ik laat eens lekker mijn haar doen, dacht ze, misschien helpt het’.

Zo denkt een man nou nooit. Die gaat naar de kapper omdat zijn haar te lang is geworden.

Na 20 minuten heb ik een keurig kapsel, ben ik 14 euro armer, en kan ik weer 10 weken vooruit.

Maar Hänschen verwacht meer, en de kapper speelt daarop in: psychotherapie is nu eenmaal duurder dan knippen.

Pieter Markus, Geldrop

Een haar verschil

Het is niet te hopen dat het College voor de Rechten van de Mens van oordeel is dat de ongelijke tarieven voor dames en heren kapsels discriminatoir zijn. Dan worden de tarieven voor de mannen meteen verhoogd.

Het bestrijden van discriminatie leidt nogal eens tot vervelende gevolgen. Toen weduwnaars ooit klaagden dat zij ook een weduwe-uitkering moesten hebben is de AWW meteen afgeschaft en vervangen door de ANW die voor iedereen ongunstiger was. Zo zijn er meer voorbeelden.

Overigens denk ik dat het onderscheid in tarieven hier terecht is, een vrouw zal niet gauw zeggen ‘Doe maar stand 3 van de tondeuse en dat doe ik wel, 14 euro!’

Nico Ridder, Amstelveen

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot

Nancy Pelosi

Met verbijstering hoorde ik afgelopen week de kritiek aan op de Amerikaanse Nancy Pelosi, de 79-jarige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden die President Trump’s speech verscheurde tijdens de jaarlijkse State of the Union. Ik vind het geweldig dat eindelijk iemand haar minachting uit en zegt: ik ben helemaal klaar met deze vent, met zijn leugens en verkooppraatjes. Maar, nee, ook in de Nederlandse media wordt Pelosi’s daad bestempeld als niet chic (Eelco Bosch van Rosenthal bij De Wereld Draait Door), niet slim (Sander Donkers in de Volkskrant) en heel raar (Tijs van den Brink bij Op1), en vindt Richard de Mos (The Post Online) dat Pelosi het congres te schande maakt.

Werkelijk? Gaan we het in deze context over ‘schande’ hebben? Nadat we drie jaar lang hebben moeten aanschouwen hoe Trump het presidentschap heeft misbruikt, het rechts- systeem probeerde te blokkeren tijdens het onderzoek naar Russische inmenging, en opponenten en journalisten tot op het bot heeft beledigd en gedemoniseerd?

Lekker makkelijk om massaal Pelosi te veroordelen, die de afgelopen jaren met het equivalent van een kleuter heeft moeten onderhandelen, nu ze één keer lak heeft aan hoffelijk gedrag en haar ware gedachten toont. Ze is nog vele malen geciviliseerder dan president Trump, die de media de afgelopen jaren ruimschoots in schofferend taalgebruik heeft voorzien.

Persoonlijk vind ik het een heldendaad dat Pelosi voor de ogen van de wereld Trump’s speech durfde te verscheuren. Ze heeft hopelijk menig vrouw geïnspireerd die ook moe is van het bewandelen van ‘het hoge pad’, wanneer zoveel collega’s wegkomen met fake news en ronduit onbeschoft gedrag.

Ela Colak, Amsterdam

Verscheurde troonrede

Dat de twee Keesjes Nancy Pelosi te ver vinden gaan vind ik bizar. Wie is hier de persoon die elke regel in het wetboek heeft geschonden? Van vrouwenmisbruik tot het misbruiken van de informatie van zijn eigen inlichtingendiensten. Hij verdraait feiten en zet aan tot haat met zijn kinderlijke, primaire manier van reageren.

En dan hebben ze het over Pelosi? Zij verscheurt documenten en zorgt daarvoor dat ook zij wordt gehoord in deze one-man-show. Je correct gedragen wordt alleen beloond als je een correcte tegenstander hebt.

Carolien van Tuijl, Eindhoven

Vergroenen

We zitten aan een grens voor wat de natuur aan kan qua stikstof. Het WNF liet weten dat het heel slecht gaat met de diversiteit onze flora en fauna, met name op akker en heide. Dikke pakketten mos verjagen andere planten soorten en bijbehorende beestjes. Vaak zijn populaties al met de helft gereduceerd. Voor zo ver het slechte nieuws.

Bent u echter veehouder met expansiedrift dan kunt u aanspraak gaan maken op subsidie om te ‘vergroenen’.

Oh, kon de natuur dat ook maar.

Boukje Loopstra, Almere

Zelfregulering banken

Net als je denkt dat het niet gekker kan, weten de grootbanken je toch weer te verrassen. ABN Amro en ING gaan vanaf april negatieve rente heffen op het spaartegoed van rijke spaarders. Een neveneffect van deze maatregel is dat goededoelenorganisaties, die noodgedwongen veel snel opneembaar spaargeld bij de banken gestald hebben, tonnen aan rente gaan betalen. Geld gedoneerd voor bijvoorbeeld kankeronderzoek verdwijnt zo rechtstreeks in de zakken van de bankiers. De werkelijkheid weet de fantasie toch weer te overtreffen. De ‘zelfregulering’ door de grootbanken ligt goed op schema.

Peter Gijsen, Houten

Carnaval

De verschillen tussen carnaval op Kórsou (Curaçao) en vastelaovend in Zitterd (Sittard) zijn ongetwijfeld groot.

Maar als je tijdens carnaval even je ogen sluit in één van de cafeetjes of op de markt in Sittard en danst op de Latijns-Amerikaanse klanken van liedjes als Es ‘t in Zitterd vastelaovend is, Dat zit bie òs in de femilie, Höbs doe ouch zo’ne zin of 1, 2, 3, vastelaovend, kan je je zomaar even in de Cariben wanen!

Martijn Storms, Arnhem

Meer over