Commentaar

Met uitvoering van de bescheiden voorstellen van Tjeenk Willink zou al veel gewonnen zijn

Het is tijd dat de oppositie zich realiseert dat Rutte de verkiezingen ruimschoots heeft gewonnen.

Informateur Tjeenk Willink ontvangt premier Mark Rutte, 9 april. Beeld EPA
Informateur Tjeenk Willink ontvangt premier Mark Rutte, 9 april.Beeld EPA

Een van Ruttes ‘radicale ideeën’ is in ieder geval welkom, kunnen we na het debat over de formatie vaststellen. Naar de smaak van de VVD-leider zouden de middenpartijen zich veel meer in het Kamerdebat moeten mengen. Nu lijkt de Tweede Kamer voornamelijk te bestaan uit heethoofdige oppositiefracties, hoe kleiner van omvang, hoe hoger de toon. De celdeling ging deze week nog verder met de nieuwe Groep-Van Haga. Woensdag wilde een deel van de oppositie het debat over ‘verkennersgate’ nog weer dunnetjes overdoen. Tweemaal had de premier in de Kamer al spitsroeden gelopen. En nu stonden ze weer klaar om Rutte te grillen omdat het hem ontbreekt aan ‘oprechte overtuiging’ (Ouwehand) om te laten zien dat hij een ander mens is geworden. De regeringsfracties lieten het zwijgend gebeuren.

Natuurlijk is Rutte geen ander mens geworden. Ook de gedroomde ‘open bestuursstijl’ werd door Wilders en anderen aangegrepen om te bewijzen dat de achterkamertjespolitiek keukenmeester is en blijft. Dat leek nergens op, er was immers niets anders gebeurd dan de suggestie om Marriëtte Hamer informateur te maken. Zo voedt de verwachting van openheid vanzelf de teleurstelling, en wordt die nieuwe bestuursstijl niet iets om je op te verheugen.

Beknopt regeerakkoord

D66-leider Sigrid Kaag had gelijk: beter dan luidkeels de principiële openheid te eisen, is die in de praktijk te brengen. De ogenschijnlijk bescheiden voorstellen van informateur Tjeenk Willink zullen in de uitvoering moeilijk genoeg zijn. Betere informatievoorziening aan de Kamer, een beknopt regeerakkoord, en meer discussieruimte voor regeringsfracties – als dat lukt, zou er al veel gewonnen zijn.

Het is tijd dat de oppositie zich realiseert dat Rutte als VVD-voorman ruimschoots de verkiezingen heeft gewonnen. Tjeenk Willink heeft het pad geëffend, Mariëtte Hamer kan beginnen met gesprekken voor een nieuw kabinet. Revolutionair zien de mooie voornemens er inderdaad niet uit, maar zeker in de politiek geldt het platgetreden gezegde dat het betere de vijand is van het goede.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over