Opinie

Met Justin Bieber raakt Pinkpop ons kwijt

Met de vernieuwing raakt Pinkpop een groot deel van zijn oude publiek kwijt, onder wie ook jongeren.

'Beliebers' bij Biebers concert op Pinkpop. Beeld anp
'Beliebers' bij Biebers concert op Pinkpop.Beeld anp

Robert van Gijssel schrijft dat Martin Garrix en Justin Bieber het voor elkaar kregen om 'op Pinkpop jong en oud samen in één grote popknuffel' te brengen (V, 6 juni).

'Een tenenkrommend ongeïnspireerde show', 'Bieber lijkt er gewoonweg geen zin in te hebben. Zijn dansjes zijn slapjes en vreugdeloos', 'vaak verhult hij nauwelijks dat hij playbackt', 'bijna dodelijk saaie show'. Dit zijn zomaar wat citaten uit de recensie van VPRO's 3voor12 over het concert van Biebs. Maar volgens Robert van Gijssel is dit een concert waarbij 'de meest verstokte critici van de vernieuwingsslag op Pinkpop alleen maar om zich heen hoeven te kijken om te zien dat het goed is'.

Er is veel discussie geweest over de benoeming van Justin Bieber als headliner op Pinkpop. Blijkbaar is er ook een discussie over zijn optreden. Wat in elk geval duidelijk is, is dat Van Gijssel voor de komst van een nieuw Pinkpop is: Pop met de hoofdletter P.

Hij beargumenteert dit door de muzieksmaak van de jongere generatie te onderschatten. 'Als Pinkpop zou blijven drijven op publiekstrekkers uit de classic rock, de metal en de tijdloze pop, zou het festival mét al die rockers uitsterven.' The Rolling Stones doen het inderdaad niet meer goed bij de tieners, maar het is echt niet zo dat de jonge generaties niet verder kunnen kijken dan Justin Bieber. Bands als Muse, Arctic Monkeys en zelfs de nog oudere Foo Fighters, en de nóg oudere Red Hot Chili Peppers weten met elk album weer een nieuwe fanschare achter zich te winnen. In het segment onder de headliners zijn er artiesten als Spoon, Oscar and the Wolf en Royal Blood die een uitverkopende tour draaien. Tel daar een band als Imagine Dragons bij op, en de impressie dat de jeugd slechts naar goed geproduceerde pop en electronic dance music luistert, blijkt een illusie.

Voor veel mensen uit de jonge generaties draait het bij een concert op een festival - net zo zeer als voor hun oudere medebezoekers - om hoe artiesten hun oeuvre live voor een publiek over weten te brengen. Playbacken valt dan niet aan te raden, net zomin als het klakkeloos imiteren van een hit op een plaat.

Het publiek wil juist een andere gitaarsolo dan op de plaat horen, of live geweldige samenzang of, vooruit, het uitnodigen van een willekeurig 11-jarig jongetje op het podium om met Green Day gitaar mee te spelen.

Green Day op Pinkpop. Beeld anp
Green Day op Pinkpop.Beeld anp

In deze zin is ook de keuze voor Kings of Leon opvallend, aangezien hun grote studiosuccessen al even geleden zijn en ze elke keer dat ze op een podium staan er geen live-show van maken maar simpelweg hun nummers afwerken en daarna opteren voor een 'oké, doei' naar het publiek.

Een festival als Rock Werchter durft een duidelijke identiteit te bewaren: grote namen in heel veel genres, maar altijd met oog voor geweldige live-acts naast vernieuwing. The Chainsmokers, Bonobo en James Blake naast Foo Fighters, Royal Blood en Radiohead (de band die Jan Smeets te vernieuwend vond voor dit Pinkpopjaar). Kings of Leon staan er inderdaad ook, maar waarschijnlijk ko-men ze er deze zomer ook achter dat dat niet nog een keer hoeft zolang ze geen inspirerend nieuw werk uitbrengen.

Het is tijd dat Pinkpop bepaalt of ze voortborduren op de vernieuwingsslag van dit jaar of hun op Werchter lijkende identiteit van vijf jaar geleden willen hernieuwen. Kiest het voor het eerste, dan raakt het geleidelijk een groot deel van het 'oude' Pinkpoppubliek, onder wie ons, kwijt. Als dat ons 'azijnzure haters' maakt, so be it.

Maaike Van Der Wel (26) en Thijs Van Der Wel (22)

Meer over Bieber en Pinkpop

Spannend en soms uitmuntend
Bieber en Garrix maken er een historisch Pinkpopfeest van.

Jong publiek
Hoofdbestanddeel openingsdag Pinkpop? Meiden, meiden en nog meer meiden.

Lef
Wat vindt Robert van Gijssel ervan dat Justin Bieber op Pinkpop staat? 'Getuigt van lef, al had ik liever Ed Sheeran gezien'

Bieber te jong voor Pinkpop?
'Voor iedereen die zich nu vanuit zogenaamde artistieke overwegingen tegen Bieber keert: je bent je eigen opa geworden.'

Meer over