Met het vertrek van 'Scaramouch' is de commedia niet voorbij

Het Witte Huis wordt geacht de vrije wereld te runnen. Kan generaal Kelly de orde herstellen? Roger Cohen heeft twijfels.

Roger Cohen
Anthony Scaramucci: na tien dagen exit als directeur communicatie van het Witte Huis. Beeld AP
Anthony Scaramucci: na tien dagen exit als directeur communicatie van het Witte Huis.Beeld AP

Zo. Dus nu is de Scaramuccia, een klassieke clowneske figuur uit de Italiaanse Commedia dell'arte, vertrokken als hoofd communicatie van het Witte Huis. Anthony Scaramucci's grofgebektheid zou het nooit goed gaan doen in een Witte Huis dat gerund wordt door een oud-generaal van de Mariniers. John Kelly, Trumps nieuwe chefstaf, heeft met hem afgerekend.

Scaramucci was perfect, zelfs zijn naam. The Scaramouch was, zegt mijn woordenboek, een 'blaaskaak en een lafaard' in het theater dat in 16de-eeuws Italië ontstond. Opschepperij en lafhartigheid zijn typisch trumpiaans. Scaramucci communiceerde in het Witte Huis vooral stupiditeit.

Goed dat hij weg is. Maar toch wil ik hem bedanken. Met zijn totale gebrek aan waardigheid en decorum, en met zijn geweld en zijn vulgariteit was hij een perfect embleem voor Trumps Witte Huis. Snel sprekend en dwaas, pompeus en dienstig, belichaamde hij het commedia dell'arte-karakter van Trumps disfunctionele team.

De commedia vertoonde standaard larger-than-life-karakters als de Scaramuccia - maar ook misleide oude mannen, laffe patsers en geliefden met sterretjes in hun ogen. De president, met zijn 71 jaar, is een 'vecchio', of oudere. Zie hem als de krenterige Venetiaan die bekendstaat als Pantalone, en die ronddwaalt in een rode kniebroek voorzien van de overdreven grote schaambuidel van iemand die graag rokkenjager zou willen zijn.

Steve Bannon, Trumps strateeg, is de 'Dottore' die, zoals Jennifer Meagher schrijft, 'meestal wordt voorgesteld als dik en met van drank rood uitgeslagen wangen'. De rol van de strijdlustige, winderige 'Il Capitano', of Kapitein, is wel iets voor Sebastian Gorka, Trumps adviseur die onlangs zei: 'De krijgsmacht is geen microkosmos van de samenleving. Zij bestaat niet om een weerspiegeling te zijn van Amerika. Zij is er om mensen te doden en dingen op te blazen.'

De geliefden, dat moeten wel Ivanka Trump en Jared Kushner zijn - zij van de welhaast bloedeloze perfectie - wier liefhebbende vader hun levens compliceert door ze titels en taken te geven waarvoor ze niet gekwalificeerd zijn. De geliefden worden stiller en stiller, maar ze zijn zo bleek dat ze niet kunnen blozen.

Zal Kelly de 'commedia' afsluiten? Het Witte Huis wordt geacht de vrije wereld te runnen. Het is tijd voor ernst. In de president, druk en kleurrijk en wroetend als een wangzakeekhoorn, lijkt een vaag verlangen te zijn ontwaakt naar de discipline die Kelly's voorganger, Reince Priebus, niet kon verschaffen.

Ik betwijfel of de commedia ten einde is. De Scaramuccia was slechts een plaatsvervanger. De echte 'blaaskaak en lafaard' zit in de Oval Office. De sleutel tot begrip van hem is waarschijnlijk die te grote schaambuidel.

Wat, behalve een diep gevoel van ontoereikendheid, zou de behoeftigheid en de gemeenheid, de pruilmond en de benepenheid, de ijdelheid en de vulgariteit, de boosheid en de agressie kunnen verklaren? Deze president komt aan zijn gerief door de vernedering van anderen. Er schuilt een diep geweld in hem dat geen zelfcontrole kent. Hij verwart masculiniteit met machismo. Zoals J.K. Rowling het zei in een tweet: 'You tiny, tiny, tiny little man.'

Binnen een week herinnerde Trump iedereen eraan hoe gemeen hij is. Hij tweette een aankondiging dat hij net een verbod op transgenders in de krijgsmacht had heringevoerd en suggereerde tijdens een bezoek aan Suffolk County Community College dat hij wilde dat de politie 'ruw' omgaat met verdachten.

Het transgenderbesluit illustreerde volgens professor Stephen Burbank hoe Trump 'inzake moreel leiderschap de race naar de bodem aanvoert'. De krijgsmacht zegt dat het beleid hetzelfde blijft totdat het Witte Huis de nieuwe regels stuurt. De politie van Suffolk County reageerde ook: ze accepteert geen wreedheid.

Verschillende krachten in de Amerikaanse samenleving duwen terug. Maar dit is de president die we hebben: turbulent, chaotisch, opschepperig, laf en gewelddadig. Hij vindt de commedia die de Scaramuccia naar het Witte Huis voerde geweldig. Kelly's taak is enorm. Omdat het leven geen komedie is, hangt veel af van zijn succes: dingen zoals oorlog en vrede, bijvoorbeeld.

©The New York Times

Roger-Cohen Beeld
Roger-CohenBeeld

Lees ook:

Ontslag
Het verloop in het team van de Amerikaanse president is hoog. Vrijdag werd staf-chef Priebus nog ontslagen door Trump. Zijn vervanger is John Kelly, tot nu toe minister van Binnenlandse Veiligheid.

Realityshow
Als het niet al een realityshow was, dan is het Witte Huis dat donderdag wel geworden. Anthony Scaramucci probeerde scheldend en tierend een plek in de pikorde te bemachtigen.

Trumpfilter
Nieuws over Donald Trump: soms vermakelijk, soms verontrustend en soms gewoon heel raar. We kunnen ons voorstellen dat al dat nieuws nogal overdadig overkomt. Daarom verdelen we het in verschillende categorieën. Wat is echt belangrijk, wat is eigenlijk gewoon business as usual en wat is vooral afleiding?

Meer over