Lezersbrievendinsdag 25 februari

Met een een parallelle ­samenleving van geloof en staat kom je het verst

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 25 februari.

Redactie
Suhayb Salam, bestuursvoorzitter en geestelijke leider van de Stichting alFitrah en zijn adviseur Arnoud van Doorn tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.  Beeld ANP
Suhayb Salam, bestuursvoorzitter en geestelijke leider van de Stichting alFitrah en zijn adviseur Arnoud van Doorn tijdens de openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie.Beeld ANP

Brief van de dag: parallelle lijnen van geloof en staat

Parallelle lijnen snijden elkaar in het oneindige, zo leerde ik op school. Maar goed ook. De trein zou anders niet ver komen. En zo kom je ook met een parallelle ­samenleving het verst.

Liberalen dachten daar in de 19de eeuw anders over. Binnen het geheel van de door hen middels kerk en staat gedomineerde samenleving kreeg ieder zijn plaatsje toebedeeld. Dus kwam er verzet van andersdenkenden. Van hen die vonden dat je staat en kerk nooit helemaal bij elkaar krijgt. Maar waar niemand groot gelijk heeft, geeft dat ruimte voor eigen kleine gelijk. Democratie wil het zo.

Zou hier meer op zijn gelet bij de mini-enquête over mogelijk ontoelaatbare financiering van moskeeën uit het buitenland, was de uitkomst bevredigender geweest. Nu ging de commissie te veel uit van het vooroordeel dat een samenleving waarin de lijnen van geloof en staat niet parallel lopen, een bedreiging voor het geheel zou zijn. Dus werd er tijdens de verhoren van moslimzijde dan ook terecht opgemerkt dat vooralsnog niet is gebleken dat moskeeën ‘onze’ democratische rechtsstaat ondermijnen, maar wel dat het de staat is die de vrijheid van godsdienst niet acht. Die meent het grote gelijk tot het tegendeel blijkt aan zijn kant te hebben in plaats van ­andersom.

Fokke van der Heide, Zwolle

Incassokosten

Eensgezind pleiten Peter de Waard (Geldkwestie), Marieke de Ruiter, Martin Sommer en Robert Giebels voor een verlaging van de woekerrente van 14 procent die postorder­bedrijven mogen rekenen. Dat heeft Jeroen van Bergeijk met zijn mooie undercoverreportage over zijn werk bij Wehkamp mooi voor elkaar gekregen.

Schuldhulpverleners weten dat een tweede belangrijke oorzaak van problematische schulden incasso­kosten zijn. De hoogte van de tarieven die incassobedrijven mogen rekenen zijn aan banden gelegd, maar die regels gelden niet voor het grootste incassobedrijf van Nederland, dat van Justitie. Ook daarmee moet minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de slag.

Niek van Dijk, Mont-Saint-Jean (Frankrijk)

Ongepast

Met plaatsvervangende schaamte las ik over het ‘foute liedje’ dat over de intercom te horen was in een NS-nachttrein: ‘Waar komen die Joden toch vandaan?’. Volgens de NS was hier sprake van enthousiaste collega’s die de omroep wilden aanpassen op de reizigers die tijdens carnaval in de nachttrein zaten. De NS vond het ongepast. Dat kun je wel zeggen.

Misschien kan de NS de werk­nemers die verantwoordelijk waren voor deze vorm van ongepastheid iets vertellen over de geschiedenis van de NS-treinen die in oorlogstijd volgepakt, met alleen staanplaatsten en overigens punctueel op tijd, richting het oosten reden. Als dat niet helpt is een bezoek aan Herinneringskamp Westerbork misschien een redelijk alternatief: daar zijn naast veel brieven en koffers ook veel foto’s van onder andere volgepakte treinen te zien.

Daarmee is de vraag waar die Joden heengingen – naast de vraag waar ze vandaan kwamen – ook gelijk opgelost.

Els van Dinteren, Assen

Beeld

Thierry Baudet spant een kort geding aan tegen Buitenhof. Grappig dat Baudet zich zo druk maakt over hoe Natalie Righton hem citeert, want nog maar enkele weken geleden, bij het treinincident met zijn ‘dierbare vriendinnen’, gaf hij aan dat juist het beeld ertoe deed. En niet wat hij precies erover had gezegd.

Jan Tolsma, Leiden

Concreet

Het is niet de eerste keer dat Thierry Baudet meent dat zijn woorden verkeerd worden geïnterpreteerd. Wordt het dan niet eens tijd voor hem om zich wat duidelijker uit te drukken?

Voorganger Pim Fortuyn riep ooit op gewoon te zeggen wat je denkt. Laat ons niet in de kou staan Thierry, maak het concreet.

Nils Mühlenbruch, Amsterdam

Einde

Nog altijd lijkt de mensheid de opvatting te huldigen dat zijn bestaan ­synoniem is met het bestaan van de wereld. Het komt mij voor dat het ­destructieve gedrag van mensen niet zozeer zou kunnen leiden tot de ondergang van de wereld, maar slechts tot die van de mensheid. De wereld zou er van op kunnen knappen.

Frank Borst, Numansdorp

Hotel California

Acteur John Buijsman laat zich in het Volkskrant Magazine van 15 februari naar mijn mening nogal laatdunkend uit over Hotel California van de Eagles.

Een week later doet Eva Hoeke hetzelfde in het Volkskrant Magazine van 22 februari. Kan iemand mij uitleggen op basis van argumenten wat er mis is met Hotel California?

John de Vaal, Rotterdam

Eroscentrum

In de jaren zeventig probeerde de gemeente Rotterdam ook een eroscentrum in het voormalig Poortgebouw in de wijk Feijenoord van de grond te krijgen. De Rotterdamse letterkundige en kunstenaar Aimé van Santen bedacht hiervoor de naam Fuckingham Palace. Na verzet vanuit de wijk en met een beroep op het toen nog bestaande bordeelverbod werd het plan afgeblazen.

Wellicht een idee voor Amsterdam om de naam nieuw leven in te blazen: misschien dat de Engelsen het centrum en de sekswerkers met iets meer respect zullen bejegenen.

Leks Verzijlbergh, ­Rotterdam

Meer over