DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURpieter klok

Met de verhalen van onze sportverslaggevers wordt voetbal kijken een rijkere ervaring

null Beeld

Als het Nederlands elftal in vroeger tijden zijn toevlucht nam tot het afstandsschot, wist je als kijker dat de nederlaag nabij was. Het straalde vooral wanhoop uit, en onmacht. Bij het komende EK voetbal hoeven we weinig afstandsschoten te verwachten, legde sportverslaggever Sam Planting deze week uit in onze EK-special. Uit data-onderzoek is gebleken dat ze zelden een doelpunt opleveren. Het is dus veel verstandiger om door te combineren tot in de doelmond, veel leuker om naar te kijken ook.

‘Kijken als een kenner’ is het motto waarmee we verslag zullen doen van het komende Europees kampioenschap. Willem Vissers verslaat op zijn eigen, onnavolgbare wijze de wedstrijden van Oranje. Daarnaast zit Sam Planting bij elke wedstrijd klaar om u via onze app en website interessante achtergrondinformatie en statistieken te geven. Zo hoeft u niet alleen met een nationalistische bril naar de wedstrijden te kijken, maar kunt u ook gefascineerd raken door het hoogst complexe samenspel tussen voetballers, kunt u patronen leren herkennen en naast de bal ook de opstellingen volgen. Voetbal kijken wordt zo een rijkere ervaring.

De EK-special van de Volkskrant. Beeld
De EK-special van de Volkskrant.

Als opmaat maakte Planting portretten van elf spelers die het moderne voetbal het best personaliseren: van Manuel Neuer tot Matthijs de Ligt en van Christian Eriksen tot Robert Lewandowski. Onze redactie crossmedia maakte op basis daarvan prachtige digitale animaties, die in één oogopslag duidelijk maken waarom deze spelers zo effectief zijn. De gedachten en gesprekken bij een voetbalwedstrijd kunnen daardoor verder gaan dan ‘Wat is die Marten de Roon toch een ongelooflijke prutser’. Straks kunt u ook dingen zeggen als ‘Frenkie de Jong geeft veel minder verticale insteekpasses dan normaal’.

Overigens was de enige keer dat Oranje het EK won – in 1988 in West-Duitsland – geheel en al te danken aan een afstandsschot. De afzwaaier van Ronald Koeman die door Wim Kieft – in buitenspelpositie overigens – van richting werd veranderd, voorkwam toen dat Nederland al in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Door het gebruik van data – en de inzet van de videoscheidsrechter – wordt de rol van toeval misschien kleiner, maar ook de komende weken zullen er op het voetbalveld dingen gebeuren die niemand had kunnen zien aankomen of voorspellen. Het drama of de euforie die daar het gevolg van zijn, laten zich slecht in data beschrijven. Daar hebben we nog steeds woorden en metaforen voor nodig.