Commentaarpeter giesen

Met de brute onderdrukking van Navalny zet Poetin ook de Europese Unie voor het blok

De halfslachtige politiek van de EU ten aanzien van Poetin is steeds moeilijker vol te houden.

Poetin slaat een kruisje tijdens een Paasdienst van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou. Beeld AP
Poetin slaat een kruisje tijdens een Paasdienst van de Russisch-Orthodoxe Kerk in Moskou.Beeld AP

Met enorme moed ging de Russische oppositieleider Navalny terug naar zijn vaderland, nadat hij een poging tot vergiftiging had overleefd. President Poetin sloeg terug met alle macht waarover het Russische staatsapparaat kan beschikken. ­Navalny werd opgesloten in een strafkamp. De autoriteiten dreigen zijn organisatie op een lijst met extremistische bewegingen te zetten, samen met Islamitische Staat en de Taliban. Daarop besloot de organisatie van Navalny zichzelf op te heffen.

Zo wordt elke oppositie in Rusland verstikt. Na het tsarisme en het communisme mochten de Russen na 1989 de hoop op meer vrijheid koesteren. Met de brute onderdrukking van Navalny en zijn medestanders laat Poetin zien dat hij zelfs de schijn van democratie niet meer op wil houden.

Dat is een tragedie voor alle vrijheidslievende Russen. Maar Poetin zet ook het Westen, in het bijzonder de Europese Unie, voor het blok. Van de EU wordt terecht verwacht dat zij op de bres staat voor ‘Europese’ waarden. Tegelijkertijd is Rusland een groot en dichtbij gelegen land waarmee de EU zich moet verhouden.

Duitsland is afhankelijk van Russisch gas. Frankrijk heeft – overigens vergeefs – gezocht naar een dialoog met Rusland, omdat het grote belangen heeft in het Middellandse Zeegebied waar Rusland een belangrijke speler is. Zeker in Syrië en Libië komen de Fransen Rusland weer tegen. De spanning tussen morele waarden en strategische belangen heeft geleid tot een halfslachtige politiek die steeds moeilijker vol te houden is.

Dat geldt zeker voor de weifelende en inconsistente politiek van Duitsland. Terwijl Navalny wegkwijnt in een strafkamp en het politieke leven in Rusland uitdooft, houdt Duitsland vast aan de omstreden pijpleiding Nord Stream 2. Bovendien onderhandelden de premiers van verschillende Duitse deelstaten met Rusland over de leverantie van het Spoetnik-vaccin.

Daarmee faciliteren zij een Russische propagandacampagne, terwijl er binnen afzienbare tijd voldoende andere vaccins voorhanden zullen zijn. Van het machtigste land in de EU mag verwacht worden dat het zijn economische kracht inzet om Rusland meer onder druk te zetten.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over