Commentaar

Met aanhalen banden VS en EU moet Europa niet terugvallen in zijn afhankelijke rol

President Joe Biden vertelt donderdag op de G7-top over zijn plan om coronavaccinaties te doneren aan andere landen.  Beeld AP
President Joe Biden vertelt donderdag op de G7-top over zijn plan om coronavaccinaties te doneren aan andere landen.Beeld AP

De eerste tekenen van herstel van de diplomatieke banden tussen de VS en Europa zijn gunstig.

De Verenigde Staten kopen 500 miljoen vaccins van Pfizer om aan arme landen te doneren en roepen andere landen op om hetzelfde te doen. ‘Het doel is om levens te redden en de pandemie te beëindigen’, zo zei president Joe Biden donderdag in een toelichting. Met dit gebaar op de eerste dag van zijn Europese tournee wil de Amerikaanse president een belangrijke boodschap afgeven : ‘De Verenigde Staten zijn terug.’

Biden wil de trans-Atlantische banden aanhalen en laten zien dat het ‘democratische’ bondgenootschap in staat is de uitdagingen van deze tijd aan te gaan, zo schreef hij voorafgaand aan zijn bezoek in The Washington Post. De belangrijkste uitdaging is wat Biden betreft de toenemende macht van China en in mindere mate Rusland – een volgorde die voor zijn Europese bondgenoten overigens net andersom is.

Symbolische waarde bezoek

Het bezoek van Biden aan Europa is vooral van symbolische waarde. Na de lompe ‘America First’-politiek van oud-president Donald Trump snakt de westerse wereld naar herstel van de oude diplomatieke banden. De eerste tekenen zijn gunstig. De Amerikanen onderschrijven het Klimaatverdrag weer, onderstrepen het gezamenlijke belang van de Navo – in tegenstelling tot Trump – en met de EU zijn handelsgeschillen bijgelegd. Ook werd al voorafgaand aan de G7-top dit weekend een baanbrekend akkoord gesloten om belastingontwijking door multinationals tegen te gaan.

De leiderschapsrol die Biden graag weer zou willen oppakken, komt de EU zeer gelegen. Corona heeft, na het thema migratie, de onderlinge verdeeldheid en het gebrek aan solidariteit tussen de lidstaten opnieuw pijnlijk blootgelegd. Het wil niet lukken een vuist te maken tegen Rusland of Belarus ondanks steeds grovere provocaties. Tegen China staat de EU al helemaal machteloos bij gebrek aan (technologisch) kapitaal om de concurrentie aan te gaan.

Met een sterke Amerikaanse bondgenoot zal de EU zich sterker wanen, maar de vraag is of de twee elkaar ooit weer helemaal zullen hervinden. De economische belangen, zoals de Nord-Streamgasleiding, lopen teveel uiteen. Daarnaast is het morele gezag van de Verenigde Staten behoorlijk verwaterd en is het ‘trumpisme’ aan de overkant van de oceaan niet verdwenen. De EU doet er daarom goed aan niet te makkelijk te vervallen in de oude afhankelijke rol.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over