Column

Meneer Baudet, zijn er eigenlijk ook dingen waar u wél voor bent?

Twee sociologen in spe twijfelen tussen PVV en Forum voor Democratie.

null Beeld anp
Beeld anp

Daan Pruimboom (18) en Thijmen de Jong (19) zijn eerstejaarsstudenten sociologie in Utrecht. Opgewekte jongens, goed van vertrouwen, die graag over politiek praten. Ze neigen allebei naar de PVV, Daan stelliger dan Thijmen. Op deze dinsdagavond kwamen ze naar café de Witte Aap in Rotterdam om uit te vinden of Thierry Baudet wat voor hen is.

Want ook over Wilders hebben ze twijfels. Je kunt wel minder Marokkanen willen, zegt Daan. Maar ook dan is het nogal provocerend om dat zo te zeggen. Met Jan Roos hebben ze niks, dat is een schreeuwer. Baudet lijkt een nette man, dat spreekt ze meer aan. Met de grote lijnen van Forum voor Democratie zijn ze het alvast eens: die linkse publieke omroep aan banden leggen; strengere eisen voor oorlogsvluchtelingen; scepsis over Europa. Het partijkartel waarover Baudet het heeft, herkennen ze: ook zij zien gevestigde partijen die samenspannen om de macht onderling te delen.

In hun studie hoeven ze met dergelijke standpunten niet aan te komen. Sociologie is een links bolwerk, vertelt Daan. Laatst nog: een docent schaamde zich in een college te vertellen dat jonge Marokkanen crimineler zijn dan andere jongeren. Terwijl het nota bene eigen onderzoek was. Zoiets sterkt Daan in zijn opvattingen.

Thijmen en Daan. Beeld
Thijmen en Daan.Beeld

Het bovenzaaltje van de Witte Aap is krap en kuilvormig, er valt weleens een snoer uit een microfoon en het café ernaast zorgt voor permanent rumoer. Baudet kan het hebben, hij toert al een paar weken door het land. De Jonge Socialisten van Groningen ontvingen hem met kotszakjes. In Rotterdam trekt hij nieuwsgierige mensen, bereid zich te laten overtuigen.

Dat is hard werken. Filmpjes van de meegebrachte laptop - nee, niet van die kinky sessie op kasteel Sterkenburg dit voorjaar - moeten het gedachtengoed ontvouwen. Met zijn eigen bondige presentatie zit de jonge lijsttrekker in veel opzichten op de lijn van Wilders. Hij put uit diens terminologie, heeft het over de zieligheidsindustrie rond vluchtelingen waarmee de PvdA kan cashen. En over de VVD die ook casht, maar dan met de koelkasten en bungalowparken die bij asielopvang worden ingezet. Er is volgens Baudet sprake van 'een homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking', een woordkeus die me rillingen bezorgt.

De zaal is kritisch. Zijn er eigenlijk ook dingen waar u wél voor bent, wil iemand weten. Een ander: u denkt dat het zonder u helemaal verkeerd gaat in de politiek; dat klinkt als zelfoverschatting. Een derde: u had toch gezegd nooit de politiek in te zullen gaan?

De Witte Aap wacht op Baudet. Beeld
De Witte Aap wacht op Baudet.Beeld

Veel vragen gaan over de implosie van GeenPeil, het referendumfront van Baudet, Roos en GeenStijl dat al drie partijtjes voortbracht. 'Het zijn de gevestigde media die daar moeilijk over doen', vindt Baudet. 'Dat zijn luie media die niet de moeite nemen de verschillen uit te leggen.' Hijzelf heeft met niemand problemen: Jan Roos is een aimabele man met wie hij leuk heeft samengewerkt, ook Bart Nijman van GeenPeil wenst hij het allerbeste. Dat geldt niet voor Jacques Monasch; iemand die zich veertig jaar voor de PvdA inspande en nu de terminologie van Fortuyn overneemt, is niet geloofwaardig. Trouwens: Forum voor Democratie staat al op vier tot zes zetels, volgens eigen onderzoek.

'Toch was het simpeler geweest als die hele referendumploeg samen was doorgegaan', oordeelt Marco Pastors, gastspreker van dienst. Pastors, voorheen Leefbaar Rotterdam, is een man uit de praktijk. Als superambtenaar moet hij Rotterdam-Zuid bijpoetsen. Hij vertelt een heel ander verhaal, over mensen die door de overheid stap voor stap moet worden meegenomen. 'Zwaaien en 'kom erbij' roepen vanaf de overkant van de Maas, dat helpt niet.' Woorden die aan Baudet niet besteed lijken. Zijn burgers zijn zelfredzame types, die minder Europa, minder overheid en minder zorg heel goed aankunnen.

Thierry Baudet wenst Jan Roos en Geenpeil het allerbeste. Beeld
Thierry Baudet wenst Jan Roos en Geenpeil het allerbeste.Beeld

Dan kan de bar weer open, sneller dan gedacht. Daan is voor 85 procent zeker dat hij Forum voor Democratie gaat stemmen. Thijmen is minder overtuigd. 'Hij kan op jongeren goed overkomen', zegt hij. 'Maar ik weet niet zeker of hij het helemaal serieus meent. Hij antwoordt met oneliners. Dat klinkt te gemakkelijk.' Dan gaan ze Baudet opzoeken, want Daan heeft nog een vraag: 'Strenger straffen is goed. Maar komt er dan ook meer aandacht voor reclassering?'

'Bent u al lid', informeert Baudet bij vertrek.

Nee, dat is voor de luie media niet weggelegd.

Meer over