OpinieChateau Meiland

Meilandjes ‘au chateau’ verdienen ons aller lof

Nu Chateau Meiland de Televizierring heeft gewonnen, drinkt redacteur Marcel van Lieshout een feestglaasje. Vrij naar Martien, de hoofdrolspeler van deze prachtserie van SBS6: ‘Zit je weer te wijnen?’

Martien in Chateau Meiland Beeld SBS6
Martien in Chateau MeilandBeeld SBS6

Wat bepaalt dat bij mij thuis altijd de zon gaat schijnen als op maandag Chateau Meiland op tv is? De hoofdrolspelers blijven bewonderenswaardig echt.

Terwijl ze in dat hotel in de Limousin ladingen BN’ers op bezoek krijgen – van die lui die niet meer weten hoe ze echt waren – houden de Meilandjes stand. Martien is Martien, partner Erica is Erica, dochter Maxime is Maxime, de sinds deze week naar Nederland teruggekeerde huisvriendin Caroline is Caroline.

Dat is knap. Waar de media arriveren, wordt vaak meteen de werkelijkheid verkreukeld. Ik haal al 44 jaar een kladblok tevoorschijn en dan verandert er op slag van alles. Mensen zijn niet meer echt, beginnen anders te praten. Een perskaart tonen is al riskant. Laat staan dat ik met een fototoestel of een tv-camera kom aanzetten.

Voor de leek: Chateau Meiland is een wekelijks programma over Nederlanders die nabij Limoges een kasteel hebben opgeknapt en dat nu als hotel exploiteren. De hoofdrolspelers waren al jaren eerder op tv te zien. Bij Ik vertrek van de publieke omroep deden ze iets soortgelijks.

Ik vertrek nagenoeg nooit van de publieke naar de commerciële, maar voor Chateau Meiland maak ik steevast een uitzondering. De Meilandjes zijn door John de Mol van SBS opgepakt. Dat moet dan maar. De kracht zijn de Meilandjes zelf. Ondanks al die mediadruk. Wat meehelpt is de rolverdeling. Erica en Martien, ze hebben twee dochters en gingen uit elkaar en kwamen weer bijeen, zijn sterke persoonlijkheden. Erica is het mannetje, Martien het vrouwtje.

De hele tv-crew van Chateau Meiland en de producent hoefde voor mij woensdagavond niet het podium op. De ontdekker van de Meilandjes, een anonieme bureauredacteur van Ik vertrek die goed heeft gespeurd in omgeving Noordwijkerhout, verdient wel lof.

De Meilandjes zeker. Hadden ze niet de Televizierring gewonnen, dan moesten ze alsnog worden gekandideerd voor de omgekeerde Theo en Louis d’Or. De prijs voor uitmuntende niet-acteurs.

Voorts is het een schande dat ik zelf nog niet in Frankrijk woon en kom ik zeker niet langs in het chateau. Vanwege het risico op BN’ers en camera’s.

Marcel van Lieshout is redacteur van de Volkskrant en was in de jaren negentig een aantal jaren tv-recensent.

Meer over