LezersbrievenWoensdag 22 oktober

Meeste kerken houden zich aan coronaprotocol

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 22 oktober.

Redactie
Kerkdienst met coronamaatregelen in Bolsward.  Beeld   Harry Cock / de Volkskrant
Kerkdienst met coronamaatregelen in Bolsward.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: scheer kerken niet over een kam.

Het benoemen van een kerkgang als ‘hobby die te vergelijken is met het bezoeken van de voetbalclub’ door Jos Zwaanenburg (O&D, 20 oktober) gaat te ver. De enige overeenkomst die er is, is dat iedereen gelukkig vrij is om te gaan voetballen of om een kerkdienst te bezoeken – of beide te doen.

Wellicht door onbekendheid worden vele stromingen binnen de kerken hiermee door Zwaanenburg over één kam geschoren. Helaas wordt hierbij onvermeld gelaten dat het overgrote deel van de kerken alles rondom covid-19 uitstekend heeft geregeld: er worden zeer beperkt kerkgangers toegelaten (maximaal 30, maar vaak ook minder omdat het kerkgebouw klein is, zoals in mijn eigen situatie), er zijn afdoende hygiënemaatregelen getroffen, er wordt afstand gehouden en niet gezongen. Een soms lastige opgave, omdat zingen een essentieel deel uitmaakt van de eredienst, maar het kan nu niet anders.

Zoals veel vaker het geval, wordt het beeld bepaald door uitzonderingen, waar mensen zich niet aan de geldende voorschriften houden omdat men zich erboven voelt staan en meent dat er andere wetten gelden. Een beeld dat door de media wordt uitvergroot en dan als waarheid gaat gelden. Jammer.

Maarten van der Wouden, De Heurne

Frida’s dons

Het verhaal over Frida Kahlo (O&D, 16 oktober) is anders. Toen zij in Europa was,heeft André Breton haar een surrealist genoemd en daartegen is ze vreselijk tekeer gegaan. Er zijn nog radio-opnames van te vinden. Frida schoor het zwarte dons op haar bovenlip en wenkbrauwen zelf, toen zij jong was. Het was haar man, kunstenaar Diego Rivera,die haar zei dit niet meer te doen,omdat ze een ‘vogeltje’ op haar hoofd had. Het haardons moest ze laten staan om haar identiteit te laten zien. Op dat moment gaat ze ook Mexicaanse kleren dragen. En zichzelf ook zo schilderen, in haar kracht. En daar kunnen jonge vrouwen van nu inderdaad een puntje aan zuigen qua ‘body positivity’. Die doen nu ook vaak online een ‘tutorial painting’. Als ze op een kunstacademie komen, moet het weer afgeleerd worden, want het heeft niets met het vak schilderen te maken.

Geke Hankel, schildersmodel, ­Groningen

Caribische letteren

Heel goed dat Eric de Brabander (O&D, 19 oktober) aandacht vraagt voor de bijzondere leerstoel Nederlands-Caribische letteren aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die een waardevolle aanvulling biedt op het bestaande aanbod van de faculteit. Gelukkig is het bestaan van deze door professor Van Kempen bezette leerstoel tot zijn emeritaat in 2024 gegarandeerd, dankzij het Amsterdams Universiteitsfonds en bijdragen van sponsors. Gezien het belang van de leerstoel zal vroegtijdig worden gekeken naar de toekomstige financiering van de leerstoel, voor een eventuele opvolger van Van Kempen. Bijzondere leerstoelen worden immers per definitie mogelijk gemaakt door sponsoren van buiten de universiteit en de benoeming is steeds voor een periode van vijf jaar.

Fred Weerman, decaan Faculteit der Geesteswetenschappen UvA

Utopie

Henk de Hooge (O&D, 21 oktober) stelt dat de drukte op scholen tegengegaan kan worden door leerlingen in de klas te laten zitten en de docenten te laten wisselen van lokaal. Dit is helaas op de meeste middelbare scholen onmogelijk: in de bovenbouw hebben leerlingen allemaal verschillende profielen en vakkenpakketten, en daarom zitten ze gedurende de dag vaak niet in een en dezelfde klas. Tenzij we deze keuzevrijheid drastisch terugdringen, is in de bovenbouw lokaalwisseling door docenten een utopie.

Paul Meijer, geschiedenisdocent, Deventer

Radicale moslims

Ik ben bepaald geen PVV-stemmer, maar met de onthoofding van de leraar in Parijs is de maat vol en kom ik tot de conclusie dat er binnen Europa geen plaats meer hoort te zijn voor de radicale islam. Dat betekent concreet, in lijn met de aangekondigde aanpak in Frankrijk: salafistische organisaties verbieden, radicale imams uitwijzen, scherp toezicht op de besturen van moskeeën en islamitische scholen en strenge toetsing van preken en lesmateriaal en vooral: intrekking van verblijfsvergunningen en EU-paspoorten van radicale moslims, gevolgd door uitzetting.

Dit zou bijvoorbeeld ook moeten gelden voor de ouders van de Parijse moordenaar. Deze laatste maatregel zal veel meer afschrikkend effect hebben dan soft beleid, gevangenisstraf of boetes.

Eventuele juridische obstakels moeten overwonnen worden door aanpassing van wetgeving en verdragen. Uitwijzing van radicale moslims kan waar nodig afgedwongen worden met stevige economische en politieke druk op landen van bestemming. We kunnen niet langer lijdzaam blijven toezien hoe onze maatschappij door religieuze fanaten wordt bedreigd en ondermijnd.

Rob Glastra, Heemstede

Balci

De column van Erdal Balci (O&D, 20 oktober) kan niet beter worden geïllustreerd dan met de berichtgeving in de Volkskrant. Niet meer dan 29 regeltjes op pagina 6 voor iets waardoor heel Frankrijk op zijn kop staat. Ja, zo gaat dat in ‘de habitat van onwetende, ongeïnteresseerde en ontkennende witte Europeanen’. Niet iets om trots op te zijn.

Tony Lith, Amsterdam

Koning

Een huis in Mozambique, een wat duur uitgevallen bootje, een foto in een restaurant, een reisje naar Griekenland. Als ik bestuurslid was van het Republikeins Genootschap zou ik hem onmiddellijk een gratis lidmaatschap voor het leven aanbieden. Iemand die zo consequent en met zo veel verve de monarchie ondermijnt, die zou ik in mijn gelederen willen hebben.

Paul Boom, Spaarndam

Artiesten op tv

De Nederlandse artiesten hebben het zwaar door de coronamaatregelen. Daarom stel ik voor om ze te laten optreden op televisie, veel vaker dan normaal. Het mes snijdt aan twee kanten: ze doen iets terug voor de financiële steun die ze ontvangen en ze vergroten hun bekendheid. We zijn op dit moment beperkt in onze bewegingsvrijheid en voelen ons gefrustreerd. We hebben behoefte aan amusement. De Nederlandse artiesten kunnen ons dat bieden, in alle genres – acterend, stand-uppend, goochelend, dansend, voor elk wat wils. Hun optredens zullen bijdragen aan nationale saamhorigheid en ons gezamenlijke coronatrauma bestrijden.

Niala Maharaj, Krommenie

Linkspoot

Lees zojuist dat Marx Lenin dos Santos Gonsalves in Rusland gaat spelen (Sport, 20 oktober). Hij is een linkspoot. Ja, duh.

Richard Kamsteeg, Hilversum

Meer over