LezersbrievenVrijdag 10 juli

Meerjarenplannen voor het klimaat en duurzaamheid, maar waarom niet voor onderwijs?

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 10 juli.

Les maatkunde (techniek en wetenschap) aan kinderen van groep 8. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Les maatkunde (techniek en wetenschap) aan kinderen van groep 8.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

D66 steekt als eerste politieke partij zijn nek uit wat betreft een toekomstvisie van het basisonderwijs. Deze eerste schets van de visie ademt ambitie uit, maar gaat helaas wel aan een belangrijk knelpunt voorbij: het lerarentekort. We weten allemaal in welk zwaar weer het onderwijs nu zit wat betreft voldoende capaciteit aan leraren. Eén van de speerpunten is dat ‘de leraar zijn beroep terugkrijgt’. Prachtige slogan waaraan een ander speerpunt toch echt vooraf gaat en dat is dat ‘de leerling zijn leraar terugkrijgt’. Fundamenteel om welke hervorming ook straks handen en voeten te geven.

Ik kijk reikhalzend uit naar de onderwijsprogramma’s van de overige politieke partijen. Een gezamenlijke aanpak voor langere tijd is wat kan bijdragen aan een oplossing. Voor het klimaat en duurzaamheid kunnen ook meerjarenplannen worden gemaakt, dus waarom voor onderwijs niet? Structureel investeren is daarbij de sleutel voor een betere toekomst van het onderwijs. Gebeurt dat niet, dan vrees ik dat het beeld van de beoogde rijke schooldagen een idee fixe is en de onderwijskwaliteit onnodig verder achteruit blijft gaan. De fase van pleisters plakken moeten we achter ons laten. Nu is de politiek aan zet.

Kees Francino, oud-directeur basisonderwijs, Wijk bij Duurstede

Gelijkenis

Bij het lezen van het artikel over het boek van Mary Trump over haar oom Donald moest ik terugdenken aan de film The Untouchables uit 1987. Robert de Niro speelt op geniale wijze de rol van gangster Al Capone en zijn verbale en non-verbale communicatie zijn intimiderend en schofferend: op de persoon spelen, zaken verdraaien, dreigen en aanhalen, allerlei gebaren, uitdrukkingen van het gezicht en de lichaamshouding. De gelijkenis tussen de rol en de Trump-schouwspelen van de afgelopen vijf jaar was verbluffend. De verbale en non-verbale communicatie van Trump lijken een letterlijke kopie van Al Capone, zoals die wordt gespeeld door De Niro. Je gaat denken dat Trump deze film vaak heeft bekeken en geoefend heeft voor de spiegel.

Enkele jaren terug is De Niro stevig tegen Trump tekeer gegaan. Extra begrijpelijk als je ziet dat Trump bedoeld of onbedoeld pure plagiaat pleegt op zijn rol als een belangrijke misdadiger uit de Amerikaanse geschiedenis. Uiteindelijk werd Al Capone gepakt op zijn belastingaangifte. Laat daar nu ook een achilleshiel van Mary Trumps onkreukbare oom Donald zitten.

Jeroen Imants, Zeist

Betaalde mantelzorgers

Het feit dat betaalde mantelzorgers tijdens de sluiting van de coronacrisis bij hun familie konden zijn bij de Cicero Zorggroep, maakt eens te meer de vaak bizarre maatregelen van verpleegtehuizen duidelijk, ook al zijn deze in grote lijnen opgelegd door de overheid. Ik wist niet dat covid-19 onderscheid kon maken tussen betaalde en onbetaalde mantelzorgers, maar nu wordt ook al het risico voor verspreiding of oplopen van het virus gerelateerd is aan het al of niet hebben van een werkrelatie.

Betaalde mantelzorgers mogen naar binnen, niet betaalde blijven achter het raam of achter het hek zwaaien naar hun geliefden. Betaalde mantelzorg wordt dé oplossing voor een tweede coronagolf: iedereen wordt betaald mantelzorger. Als betaald mantelzorger kun je je geliefde blijven bezoeken en verzorgen. Dat hoeft niets te kosten. Ik denk dat heel veel mantelzorgers wel af willen zien van het uurloon dat hen uitbetaald zou worden. Met deze nieuwe maatregel zou veel leed voorkomen kunnen worden. Dus: iedereen wordt betaald mantelzorger, wat een excellent idee.

Henny van der Meijden, Lobith

Ratten

Chris van Henegouwen stelt dat het nieuwe activisme steunt op negativisme, boosheid en agressie, en in de jaren zestig en zeventig juist op een soort ‘lief zijn voor elkaar’. In die tijd waren we met ongeveer 13 miljoen mensen, nu al bijna met 18 miljoen. Tests met ratten wezen al uit dat als je er te veel in één ruimte zet, ze agressief worden. Mensen zijn niet anders.

Hans van Noord, Utrecht

Gezichtsuitdrukking

Ik heb mij behoorlijk geërgerd aan de vooringenomenheid wanneer het gaat om iemands gezichtsuitdrukking. De Russische president Poetin wordt in het bijschrift vergeleken met een moordenaar. Volgens de auteur zou je dat negen van de tien keer kunnen zien aan zijn gezicht. Dat van een koele moordenaar dus. Dit is geen etnisch profileren, maar het is wel profileren. Als het moordenaarsgezicht voor Poetin geldt, dan geldt dat voor eenieder met een wat koele gezichtsuitdrukking.

En laten we dan ook Poetins jeugdjaren erbij betrekken. Hij is van ná de oorlog, maar zijn vader is zwaargewond uit de oorlog gekomen, zijn twee oudere broers zijn tijdens het beleg van Leningrad omgekomen en ook zijn moeder heeft het beleg ternauwernood overleefd. Van zo’n jeugd krijg je wat littekens op je ziel mee. Misschien is dat te zien aan zijn ‘koele blik’.

Bert van Achteren, Rotterdam

Vlees in de Kuip

‘Pop-uprestaurant opent in Johan Cruijff Arena’, meldt de Volkskrant op 9 juli. Zo’n tijdelijk restaurant, waar 150 mensen aan de rand van het veld kunnen eten en drinken, heeft het Feyenoord-stadion al sinds 1 juli. Feyenoords horecamanager meldt al ‘2.800 reserveringen’. Kom eens van de A10 af, dan zie je dat Nederland meer vlees in de Kuip heeft.

Marcel Verspeek, Rotterdam

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over