ColumnArnon Grunberg

Meer mensen zouden verbaasd moeten zijn dat ze nog leven

Een vriendin is bejaardenverzorgster en komt in die hoedanigheid bij mensen thuis. Haar wereld bestaat voor een groot gedeelte uit poep, plas en bloed, maar daar wen je volgens haar aan. De cultureel antropoloog Ernest Becker schreef dat mensen ‘goden met anussen’ zijn, we zouden ons niet moeten verwonderen over de consequenties van die status.

Op een avond vertelde de bejaardenverzorgster – ze had net een kroket op – dat ze ook bij Marga Minco thuiskwam.

‘Hoe is het met haar?’, vroeg ik.

‘Ze is 100’, antwoordde de vriendin, ‘ze is nog altijd verbaasd dat ze leeft. Verder gaat het heel goed met haar.’

Het leek me dat die ene zin het leven van Marga Minco samenvatte. Al ruim 75 jaar in continue verbazing leven dat je nog bestaat. Meer mensen zouden verbaasd moeten zijn dat ze nog leven.

Toevallig was ik kort daarvoor een van de dochters van Marga Minco tegengekomen in de buurt van het Amstelstation. Ze zat in een auto, remde hard en riep door het raam iets lovends over een artikel van mij.

De onverwachte lof is de beste. In de buurt van het Amstelstation reken ik niet op complimenten, niet dat ik in de buurt van het Muiderpoortstation daar wel op reken overigens.

‘Misschien kun je een kaartje voor Marga Minco schrijven’, zei de bejaardenverzorgster.

Een uitstekend idee. Ik schreef: ‘Lieve Marga, wat leuk dat jij er bent.’

Thuis bladerde ik wat in Een leeg huis van Minco. Ik las: ‘Liefde is wennen aan elkaar. Als je eenmaal gewend bent, gaat alles zijn gang. Opstaan, eten, weggaan, thuiskomen. Het is koud, doe een jas aan. Het is warm, zet een raam open.’

Ik opende het raam, het rook naar lente. Op straat liepen wat mensen die zo te zien niet verbaasd waren dat ze nog leefden.

Meer over