OpinieLibanon

Media in Libanon: Een politiek genie met doodsaaie oneliners

Waarover schrijven de Libanese media? Over het aantal zetels voor Hezbollah bij de parlementsverkiezingen, constateert onze correspondent Ana van Es.

Ana van Es
Aanhangers van Hezbollah Beeld Reuters
Aanhangers van HezbollahBeeld Reuters

Alleen uit de mond van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zelf klonk gepaste bescheidenheid. Zeker, de politieke vleugel van Hezbollah heeft het netjes gedaan bij de Libanese parlementsverkiezingen zondag: dertien zetels, hetzelfde als negen jaar geleden. Mogelijk de telling is nog niet klaar krijgt Hezbollah er zelfs een zetel bij.

‘Ons doel is bereikt.’

Een zetel erbij zou mooi zijn, aldus Nasrallah in zijn speech die zoals al zijn speeches werd uitgezonden op het Hezbollah-netwerk Al -Manar TV. De concurrentie in Hermel-Baalbek, hun thuisbasis dicht tegen de Syrische grens, is immers ook uit op die ene zetel. ‘Het doel van hen was een sjiitische zetel... ze zeiden zelfs dat een sjiitische zetel gelijkstaat aan 127parlementsleden.’

Tot zover het nieuws in Beiroet. In de rest van de wereld ging het niet over een gelijk aantal zetels voor Hezbollah, of misschien wel eentje erbij. In de rest van de wereld ging de vlag uit.

Als je het nieuws in de rest van de wereld mag geloven, heeft Hezbollah de overwinning behaald bij de Libanese verkiezingen. Hezbollah scoorde ‘grote winst in de verkiezingen’ (persbureau AP). ‘Hezbollah in control’, meldde BBC-correspondent Quentin Sommerville. Het Amerikaanse maandblad The Atlantic pakte nog voor de uitslag bekend was al uit met een kloeke analyse: ‘Het electorale succes van Hezbollah verklaard.’

Het nieuws haalde ook Nederlandse media. Zoals dagblad Trouw dinsdag: ‘De militante sjiitische beweging Hezbollah lijkt de grote winnaar te worden van de parlementsverkiezingen in Libanon.’

Tsja. Hezbollah heeft met 13 zetels of misschien dus wel 14, als ze er eentje bij krijgen circa eentiende in handen van het totale aantal Libanese parlementszetels: 128. Anders gezegd: Hezbollah was en is een politieke splinterpartij. Als je het zou vertalen naar de Nederlandse politiek in de Tweede Kamer (Libanon heeft geen Eerste Kamer), is Hezbollah qua parlementaire macht zoiets als GroenLinks of de SP.

Dus waarom schrijven westerse media over een grote overwinning voor Hezbollah? In Libanon begrijpen ze dat niet. ‘De realiteit is dat er vrijwel niets is veranderd aan het politieke front’, verzuchtte de Engelstalige krant Daily Star. Immers: Hezbollah had en heeft 13 zetels.

Waarom dan al die berichten over een vermeende overwinning? Waarschijnlijk is Hezbollah de enige Libanese politieke partij met internationale naamsbekendheid. Israël (‘Libanon is Hezbollah’) en de Amerikaanse president Trump (‘Libanon vecht aan de frontlijn tegen Hezbollah’) raken niet uitgepraat over Hezbollah, een beweging met warme relaties met Iran. De politieke tak van Hezbollah geldt in de VS als terreurbeweging, maar niet in Europa.

Waarschijnlijk speelt een rol dat Hezbollah samenwerkt met een brede waaier aan politieke partijen. Die zijn lang niet allemaal sjiitisch, maar ook christelijk en sommige zijn zeer pro-westers, onder meer met goede relaties met Frankrijk. Ook The New York Times dicht Hezbollah grote politieke macht toe vanwege ‘overwinningen van politieke bondgenoten’.

Wie is dan eigenlijk de echte winnaar van de Libanese verkiezingen? Dat is de Lebanese Forces, een christelijke partij, naar westerse normen extreem-rechts, een voormalige militie uit de burgeroorlog, die wordt geleid door een veroordeelde oorlogsmisdadiger, Samir Geagea. Hij zat jarenlang vast voor onder meer betrokkenheid bij de gruwelijke moord op een voormalige Libanese president en zijn jonge gezin.

De Lebanese Forces, geleid door deze kerel met bloed aan zijn handen, is goed voor maar liefst 6 zetels erbij. Het is een verhaal als een politieke thriller. Maar daarover hoor je bijna niemand in de internationale pers. Alle schijnwerpers zijn gericht op Hassan Nasrallah, in de ogen van de wereldpers een politiek genie, thuis in Beiroet goed voor doodsaaie en bedachtzame oneliners als: ‘Iedereen moet kalm blijven.’

Ana van Es is correspondent in Beiroet.

Meer over