May zal ook Boris Johnson aan de kant zetten

Nadat Theresa May met haar man op wandelvakantie in Wales was geweest, stond in The Mail on Sunday dat ze het niet leuk vond om premier te zijn en al plannen aan het maken was om af te treden. Ze zou als een Redder des Vaderlands een Brexit-deal tot stand brengen en dan van haar pensioen gaan genieten. Maar twee dagen later kondigde May vervroegde verkiezingen aan. Ze kan zo haar goede peilingen verzilveren en Labour decimeren. En ze kan een eigen mandaat verkrijgen zodat ze niet meer gebonden is aan het verkiezingsprogramma van haar voorganger Cameron.

null Beeld afp
Beeld afp

Dat May de verkiezingen van 8 juni gaat winnen, lijkt zeker. Niet alleen wegens de zwakte van Labour, maar ook vanwege de verkiezingsgoeroe van de Conservatieven. De Australische politiek strateeg Lynton Crosby zat achter de winst van Boris Johnson bij zijn campagne voor het burgemeesterschap van Londen en achter de grote winst van Cameron bij de verkiezingen van 2015. Crosby kwam bij de referendumcampagne van vorig jaar bij Johnson aan boord, de man die hij eerder zowel op vorm (haar, kleding, discipline) als inhoud (centrale boodschap, oneliners) had gedrild. Nu mag May van de diensten van de 'Lizard of Oz' gebruik maken.

De Brexit-onderhandelingen zullen pas na de verkiezingen van 8 juni starten. Grote vraag is wie er na een winst van de Conservatieven in het nieuwe kabinet komen. Bij de formatie van haar huidige kabinet ontsloeg Theresa May haar concurrent George Osborne. Die werd geconfronteerd met een persbericht zodat hij zijn vertrek niet als vrijwillig kon presenteren. Michael Gove kreeg het nog zwaarder te verduren: hem gaf May in een kort gesprek te kennen dat collega's haar het belang van loyaliteit te kennen hadden gegeven. Een periode als backbencher moest hem helpen bij het tonen van die trouw, aldus de nieuwbakken premier. Tijdens toespraken maakte ze verschillende grappen ten koste van haar minister Boris Johnson. De hardste toen ze het had over een hond die werd afgemaakt omdat zijn baasje hem niet meer nodig had.

null Beeld afp
Beeld afp

Als May haar eerste landelijke verkiezingen wint, zal het voor de weinig diplomatieke Boris Johnson einde oefening zijn als minister van Buitenlandse Zaken. Ook hem zal ze aan de kant zetten. Waarvoor heeft ze hem nog nodig? Remainer May heeft zich inmiddels als Brexiteer ontpopt. De haar goedgezinde en machtige tabloid The Daily Mail zal schrijven dat ze het met Boris als minister van Buitenlandse Zaken heeft geprobeerd. Maar Europa is nog steeds woedend op hem, niet bevorderlijk voor de Brexit-onderhandelingen.

De krant zal schrijven over zijn vernederende ervaring na de gifgasaanval in Syrië. Toen werkte Johnson aan een voorstel voor de G7. Die zou nieuwe sancties tegen Rusland moeten afkondigen. Maar de G7 ging niet mee met zijn voorstel, wat Johnson niet had zien aankomen. Daarop noemde een schaduwminister van Labour hem een blok aan het been. May is dat blok liever kwijt dan rijk. Ze kiest het moment waarop zij sterk en Johnson zwak staat. Hoezo met pensioen?

Patrick Bernhart schreef Boris - Klucht of koningsdrama?

Meer over