De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Martin Sommer is geen klimaatscepticus en ik ook niet

Het is goed om je af en toe te laten interviewen, al was het alleen maar om te voelen hoe het is om verkeerd begrepen te worden. In een dubbelinterview met de hoofdredacteur van NRC in journalistenvakblad Villamedia zei ik over het verschil tussen beide kranten: ‘Maar jullie hebben geen klimaatsceptische columnist, zoals Martin Sommer.’ Ik bedoelde sceptisch over klimaatmaatregelen, maar er waren lezers die mij ervan verdachten trots te zijn op een columnist die de opwarming van de aarde ontkent. ‘Trots zijn op een ‘klimaatsceptische ­columnist’ is even kortzichtig als trots op een racistische columnist of een platte-aarde-aanhanger in je kolommen’, schreef een oud-collega.

Sommer zelf stuurde ook een bericht: ‘For the record: ik ben geen klimaatscepticus. Ik ben tegen slecht nadenken en tegen maatregelen die niet werken.’

Ik zou mezelf ook niet in het klimaat­sceptische kamp indelen. In wezen leef ik al zoals in het vrijdag door Asha ten Broeke geschetste utopia. Ik fiets al dertien jaar braaf elke dag 32 kilometer op en neer naar het werk, stap voor mijn binnenlandse reizen in de trein en op de ov-fiets, hou niet van consumeren, en weet de druk van mijn kinderen te weerstaan om net als veel van hun klasgenoten naar Thailand of Bali te vliegen.

Columnist Martin SommerBeeld Martijn Beekman

Wel vind ik net als Sommer dat je kritisch naar alle groene maatregelen moet blijven kijken. Zijn windmolens op het land altijd een goede oplossing? Is het verstandig om kerncentrales snel te sluiten? Helpt biobrandstof echt tegen het broeikaseffect?

Ongemakkelijke vragen, maar ze moeten wel worden gesteld, mede om ervoor te zorgen dat de groene revolutie breed wordt gedragen. Die vragen moeten we in de eerste plaats journalistiek beantwoorden, maar om het debat gaande te houden is het goed dat er eigenwijze denkers als Sommer zijn.

Correspondent Patrick van IJzendoorn mailde me een citaat van de Amerikaanse schrijver en journalist Walter Lippmann: ‘Where all think alike, no one thinks very much.’ En daar kan ik het alleen maar zeer mee eens zijn.

Pieter Klok, plv. hoofdredacteur

Meer over