TechBewust digibete burger

Mark Rutte wil graag overal gefilmd worden - alsof Herman Brood in het Torentje zit

Rutte morst koffie en veegt het zelf weer op. Beeld
Rutte morst koffie en veegt het zelf weer op.Beeld

Voor sommige doden is het te betreuren dat ze de digitale tijd niet meer hebben meegemaakt. Van wijlen Herman Brood is bijvoorbeeld de uitspraak dat hij het liefst overal gefilmd wilde worden ‘behalve als ik een shotje zet’. Die had zich als een vis in het water gevoeld in een tijd waarin er altijd smartphones in de buurt zijn.

Voor andere beroemdheden van vroeger is het maar goed dat ze vóór de digitale revolutie leefden. Bij de Amerikaanse president Gerald Ford ging het medio 1975 al mis zodra er analoge camera’s in de buurt waren: struikelpartijen op vliegtuigtrappen, botsingen met zwembadranden, knoeipartijen op staatsbanketten – in het smartphonetijdperk was zijn erelijst langer geweest.

Een Nederlandse oud-premier als Wim Kok mag zich waarschijnlijk ook gelukkig prijzen. Over hem was bekend dat hij zich buiten het zicht van camera’s als een stuk chagrijn kon ontpoppen. In het smartphonetijdperk was die chagrijnige Kok vastgelegd en op YouTube gezet, net als de dronken Keith Richards en het Franse gezin in de Beekse Bergen.

De ideale premier voor de digitale tijd is precies de premier die we hebben. Tot voor kort kon je beweren dat Mark Rutte graag overal gefilmd wordt behalve als hij koffie morst. Geenszins: zelfs of juist dan wordt hij bij voorkeur vastgelegd – alsof Herman Brood in het Torentje zit. Met dank aan het wereldwijde web wist Rutte een knoeimoment om te buigen tot een voorlopig hoogtepunt in zijn carrière, en tot fraaie publiciteit voor hemzelf en het gave land waarin premiers geen slaven laten dweilen. Ik moest wel denken aan Mae Holland uit Dave Eggers’ roman The Circle, die zich 24/7 laat filmen en complimenten krijgt omdat ze van onhandige momenten ‘gloriemomenten’ maakt. Toen The Circle in 2013 uitkwam, heette het een dystopische roman, maar ik vraag me af of het dat nog is.

Meer over