Opinie

Mailtjes van Van Gaal gingen ongelezen de prullenbak in

Dat Louis van Gaal het veld moest ruimen als coach van Manchester United, heeft niet alleen te maken met zijn dwarse spelopvatting, maar ook met de bijna-muiterij van zijn spelersgroep.

null Beeld afp
Beeld afp

Hoe kon het zover komen dat de manager van Manchester United de FA Cup kon winnen, dan door een flink deel van de eigen supporters werd uitgejouwd, vervolgens de trofee meenam naar zijn persconferentie om daar geconfronteerd te worden met het nieuws van zijn naderende ontslag?

Van Gaal staat in zijn recht als hij meent dat dit met meer waardigheid had kunnen worden afgehandeld. Maar het is moeilijk om het oneens te zijn met de beslissing van United. Van Gaals tweejarig bewind was synoniem met karakterloos, prozaïsch voetbal met het slechtste doelsaldo van de afgelopen 25 jaar.

In de kleedkamer heerste een mate van gedesillusioneerdheid die getuigde van een minimum aan sympathie voor Van Gaal. Zijn tactiek was zo weinig geliefd dat verschillende spelers overwogen om in opstand te komen. Het was net geen muiterij, maar het kwam er dichtbij. 'Veel slechter dan dit kan het niet worden', was de stemming.

Een coach hoeft niet populair te zijn, maar hij moet wel respect afdwingen. Van Gaals schoolmeesterachtige aanpak wreef tegen de spelers aan als schuurpapier. Ze vonden zijn spelopvatting een belemmering. Net als de supporters verlangden de spelers terug naar het oude spel van United: aanvallend, avontuurlijk voetbal, met snelheid en diepgang uitgevoerd. Maar in plaats daarvan was er altijd dat ongemakkelijke gevoel dat ze zich moesten houden aan Van Gaals rigide systeem om te voorkomen dat ze uit de selectie zouden worden verbannen. Het resultaat was dat het spel van United niet om aan te zien was en dat het respect van de spelers voor Van Gaal gestaag verdween.

In zijn 'evaluatiesessies' de dag na elke wedstrijd kon de Nederlander zo hard zijn in zijn kritiek dat Wayne Rooney en Michael Carrick naar hem toe gingen om hun zorgen te uiten over de schade die Van Gaal zo aanrichtte aan het moreel van de ploeg.

Vanaf toen begon Van Gaal met het sturen van persoonlijke e-mails naar de spelers om hun op hun fouten te wijzen. Maar veel van de spelers hadden het zo met hem gehad dat ze zijn mails direct naar de prullenbak stuurden. Van Gaal installeerde vervolgens een tracker, zodat hij kon zien of zijn mails werden geopend en hoe lang ze werden gelezen. Het werd een kat-en-muisspel. Sommige spelers openden de mails op hun telefoon, legden die vervolgens neer om 20 minuten lang weg te lopen.

Veel spelers wilden dat Ryan Giggs Van Gaal zou opvolgen, omdat hij de club beter begrijpt dan Mourinho - en minder gauw met iedereen ruzie krijgt. De afgelopen jaren waren voor Giggs als assistent-manager steeds moeilijker, opgevoed als hij is in de klassieke United-principes. Het verklaart waarom Giggs stopte met interviews over het team en waarom zijn lichaamstaal op de bank zo verkrampt was.

De Britten zullen Van Gaals taalgebruik missen. Beeld John Körver
De Britten zullen Van Gaals taalgebruik missen.Beeld John Körver
Meer over