DE FLEXIBELE OPINIEMAKERThomas Hogeling

Maar als we nou wél blijven hameren op het vertrek van Mark Rutte?

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: overigens ben ik van mening dat Mark Rutte moet aftreden.

Het is om moedeloos van te worden. Hoeveel vernietigende opiniestukken heeft zo’n man dán nodig voordat-ie zijn conclusies trekt? Eerst wordt hij geslacht in de Tweede Kamer, vervolgens door iedere Nederlander met een podium, daarna doet de buitenlandse pers een duit in het zakje en uiteindelijk volgt zelfs ’s lands bekendste crimineel. Er zou een regel moeten zijn dat als je in dezelfde week succesvol belachelijk wordt gemaakt door Geert Wilders én Ridouan Taghi, je weg moet wezen.

De enige steun kwam van afgedankte VVD-prominenten die niet veel meer wisten uit te brengen dan ‘nou, wij hebben de meeste stemmen en wij vinden Mark een mooie lul’. Hoe kom je daar in vredesnaam mee weg?

Het antwoord daarop kwam van oud-kamervoorzitter Frans Weisglas. Gewoon wachten: ‘Tijd heelt alle wonden.’ Waait wel weer over. Hij heeft gelijk. Iedereen heeft in de dagen na het debat gezegd wat er gezegd moest worden en we kunnen moeilijk elke week hetzelfde vinden, dat verkoopt voor geen meter. En dus verstomt de kritiek en gaat Rutte door als premier, ook al weet iedereen dat hij liegt om zichzelf in het zadel te houden, liegt om te maskeren dat hij tegenmacht monddood wil maken, liegt omdat hij nou eenmaal gewend is dat hij ermee wegkomt.

Maar wat nou als we wél blijven hameren op dezelfde feiten? De Romeinse senator Cato Maior eindigde al zijn redevoeringen met de woorden ‘overigens ben ik van mening dat Carthago verwoest moet worden’, en reken maar dat Carthago verwoest werd. Standvastigheid werkt, drammen werkt, herhaling werkt. Dus daarom mijn voorstel: ga mee in de waan van de dag, zeg wat je te zeggen hebt over Maurice de Hond, maar eindig consequent met dezelfde woorden. Dat zal ’m leren.

Overigens ben ik van mening dat Mark Rutte moet aftreden.

Meer over