Maak van ABN Amro een nieuwe nutsbank

De overheid moet van ABN Amro een maatschappelijk relevante nutsbank maken.

Eric SmitAdjiedj BakasReinier Casteleijn en Erik Hallers & Wim De Ridder
null Beeld Maarten Hartman
Beeld Maarten Hartman

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft besloten de beursgang van ABN Amro nog even uit te stellen. Een goede zaak. De belangrijkste reden hiervoor is niet de voorgestelde salarisverhoging van de top, ook al was dit een verkeerd signaal vanuit de bank, maar het feit dat ABN Amro er voor de Nederlandse consument en ondernemer moet blijven. Zolang ABN Amro een staatsbank is, kan de politiek innovaties afdwingen die er een nutsbank van maken. Daarmee wordt deze bank toekomstbestendig en wordt de marktwaarde van ABN Amro verhoogd. Op deze wijze wordt de rekening verlaagd die de Nederlandse belastingbetaler voor de steun aan de bank heeft betaald.

De banken in ons land, waaronder ABN Amro, slaagden er de afgelopen jaren niet in de consument en de haperende motor van onze economie, het midden- en kleinbedrijf (mkb), beter te bedienen. Aan geldgebrek ligt dat niet: de geldpers van de Europese Centrale Bank draait permanent. Toch lijkt het bedienen van consumenten en mkb-ondernemers maar niet te lukken op de reguliere manier. Tijd dus voor omdenken.

Eric Smit is oprichter van Follow the Money. Adjiedj Bakas is trendwatcher. Reinier Casteleijn is voorzitter van De Unie. Erik Hallers is eigenaar van Sublime FM. Wim de Ridder is futuroloog, hoogleraar Universiteit Twente.

Klantvriendelijke wijze

Nederland heeft behoefte aan een bank die financiering zoekende klanten op een geavanceerde en klantvriendelijke wijze bedient. Een bank die visie toont en innoveert ten dienste van ons, Nederlanders. Een bank die zich maatschappelijk opstelt en niet voor aandeelhouders werkt.

Deze rol had de politiek van ABN Amro moeten eisen toen de bank eind 2008 staatsbank werd. Maar de politiek, De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben weliswaar een grote organisatie opgebouwd om de banken te controleren, maar geen blijk gegeven van visie en inzicht in de commerciële mogelijkheden van een moderne, maatschappelijk gerichte bank.

Het ziet er nu dan ook naar uit dat voor de financiering van het mkb nieuwe bedrijven op de markt komen. Google, Apple en Amazon betreden momenteel de bancaire markt en Microsoft ontwikkelde een digitaal platform waarmee iedere organisatie in principe bank kan worden. De opkomst van crowd funding, kredietunies en peer2peerbanking is alom bekend.

Digitale tijd

Het lijkt in deze tijden van gemondialiseerde markten een voor de hand liggende keuze dat banken in de wereldtop willen meespelen. Maar schieten wij als burgers, momenteel nog eigenaren van ABN Amro, daar iets mee op? Niet per se. Een beursgang geeft geen enkele garantie dat de dienstverlening aan burgers en ondernemers er beter op wordt.

In het verleden heeft de overheid met haar bemoeienis met het bankwezen belangrijke innovaties afgedwongen en nieuwe financiële instrumenten gecreëerd. Zie de Rijkspostspaarbank, die met vele bancaire innovaties kwam, waaronder het eerste landelijke girale betalingssysteem Girotel en de eerste vorm van elektronisch bankieren. Of de door de overheid ingevoerde Garantiekredietregeling bij de Nederlandsche Middenstandsbank, die jarenlang een motor was van de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf.

Nu dient de technologie zich aan die het bankwezen klaar moet maken voor de digitale tijd. De banken digitaliseren voornamelijk de traditionele functies als betalingsverkeer en administratie. Ze lopen evenwel achter in de digitalisering en de vermaatschappelijking van de commerciële functie. Veel ondernemingen zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen die bedrijven flexibeler maken. Banken zouden in staat moeten zijn daarbij de financiering te verstrekken.

Waar equity crowdfunding in opkomst is, moet deze ontwikkeling versneld worden om het bedrijfsleven beter te bedienen. Waar robots in opkomst zijn om experts te ondersteunen bij hun besluitvorming ligt ook in de financiële sector een markt open.

Tesla en Google

Daarnaast is maatschappelijke relevantie een vorm van succes, die wij de ABN Amro en haar medewerkers van harte toewensen. Veel vooraanstaande bedrijven in de digitale wereld, zoals Tesla en Google, beschouwen maatschappelijke relevantie als een sleutelvariabele in hun commercieel beleid. Autofabrikant Tesla gaf vorig jaar haar patenten vrij en riep bedrijven op een nieuwe generatie batterijen te ontwikkelen omdat 'alle auto's elektrisch' moeten worden.

De bank die ons bij ABN Amro voor ogen staat, formuleert robuuste doelstellingen met betrekking tot haar maatschappelijke functie. Zoiets kan wanneer de overheid (een deel van) de bank tot nutsbank omvormt, visie toont en maatschappelijk relevante innovatie afdwingt, zoals ze voorheen met de Rijkspostspaarbank ook deed.

De nu uitgestelde beursgang van ABN Amro dient te worden benut om in ons land een bank te creëren die het verschil maakt. Laat het parlement DNB en AFM oproepen om deze nutsbank te ontwerpen. Zo'n bank zou voor de maatschappij en uiteindelijk ook de staatskas van veel grotere waarde zijn dan thans is voorzien.

Meer over