LezersbrievenVrijdag 9 augustus

Maak je toch niet zo druk om die festivals

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 9 augustus.

Redactie
Bezoekers van het festival Promised Land in de Groene Ster. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Bezoekers van het festival Promised Land in de Groene Ster.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Brief van de dag: onverdraagzame individuen

Het informatieve artikel over de festivals in het Groene Ster-gebied (Ten eerste, 7 augustus) toont maar weer eens aan hoezeer egoïstische individuen het leven van talloze anderen mensen – met name jongeren, onder wie mijn kinderen – kunnen vergallen met hun protesten hiertegen. In een volstrekt overdreven litanie tegen het geluid dat de drie festivals produceren heeft de opperprotesteerder Van Gelder het nu voor elkaar dat het grootste festival – PsyFi – na dit jaar naar elders verdwijnt. Waarvoor op zich goedbedoelde bestuurlijke procedures niet worden misbruikt.

Ik woon dichtbij het festivalterrein en hoor de muziek (en trances zoals bij PsyFi), maar waar hebben we het over: het is acht dagen per jaar. En zo denken veel meer mensen in de buurt erover.

Wetende dat duizenden jongeren – ook uit het buitenland – zich vreedzaam vermaken: hebben we dat er niet voor over anno 2019? Ironisch is dat exact vijftig jaar terug Woodstock zich afspeelde. Geweldige muziek (en hard), chaos, regen, we hebben het allemaal gezien, maar al met al vreedzaam verlopen. ‘Half a million kids can have fun and music, and nothing BUT fun and music’ zei Max Yasgur, de eigenaar van het land, na afloop.

Zo is het maar net. Het is triest dat sommige onverdraagzame individuen anno 2019 zo diep gezonken zijn dat ze zich zo druk maken om een paar festivals en deze onmogelijk maken.

Dirk Scholten, Tytsjerk

Preventieakkoord

Daniël Boomsma en Dirk-Jan van Vliet van de Hans van Mierlo Stichting van D66 keren zich tegen het Nationaal Preventieakkoord (O&D, 7 augustus).

De staat moet zich volgens hen niet inlaten met de individuele levenswijze van mensen: ‘Liberalen hechten aan het uitgangspunt dat eigen keuzes betere keuzes zijn.’ Dit is echter een onzinnige, rigide stelling die nooit deel heeft uitgemaakt van het gedachtengoed van D66. Overheidsbeleid moet gebaseerd worden op maatschappelijke noodzaak, niet op ideologische dogma’s. Als veel mensen ongezond leven en de hoge kosten daarvan afwentelen op de samenleving, is het de legitieme taak van de staat om roken, drinken en ongezond eten te ontmoedigen en beweging te stimuleren.

Staatssecretaris Blokhuis verdient brede parlementaire steun om te doen wat nodig blijkt. Van Mierlo zou gruwen van de ultraliberale, dogmatische stellingname van de medewerkers van de stichting met zijn naam.

Bob van den Bos, oud-parlementslid en -partijbestuurder D66, Den Haag

Ab Klink

In 2009 vond toenmalig zorgminister Ab Klink het geen probleem om het splinternieuwe Vlietland-Ziekenhuis om te laten vallen. Het ziekenhuis was in de problemen gekomen door veranderde spelregels omtrent nieuwbouw, door de overheid. Het ziekenhuis is gelukkig blijven bestaan, ik werk er al vele jaren met plezier.

In 2019, tien jaar later, vindt Ab Klink, nu bestuursvoorzitter van VGZ, het geen optie om de stekker uit het Maasziekenhuis te trekken (Economie, 7 augustus).

Is de heer Klink tot inzicht gekomen dat marktwerking in de zorg niet werkt, of is zijn mening afhankelijk van welke pet hij draagt?

H. Ceelie, Dordrecht

Regieverpleegkundige

Minister Bruins voert de functie van regieverpleegkundige in. Als patiënt word ik toch liever geholpen door een ‘oudere’ hbo-er of mbo-er met de nodige aanvullende praktijkervaring en bewezen vaardigheden – waaronder meer dan gemiddelde empathie – dan door iemand die het alleen maar vanuit de leerboeken heeft geleerd en te bang is om een naald of spuit te hanteren.

Zo zitten sporters ook niet te wachten op scheidsrechters die de spelregels tot in detail kennen, maar toch de wedstrijden uit de hand laten lopen, is mijn ervaring. Dat uit de hand lopen komt door het ontbreken van ervaring en vereist inzicht. Een diagnose stellen is meer dan alleen de theorie.

Dus, laat de regie(ver)pleegkundige thuis en zet echte verpleegkundigen in. Voorbeelden van ex-top- politici met een mindere opleiding zijn er voldoende geweest.

Martin van Brenen, oud-scheidsrechter en HRM-functionaris, Beegden

Vrijheid van meningsuiting

Volgens Sander van Walsum blijkt het geloof dat informatie de wegbereider is van rede en matiging een wrede illusie (O&D, 5 augustus). Dit schrijft hij naar aanleiding van recente aanslagen en vuilspuiterij op fora zoals 8chan.

Vrijheid van pers en meningsuiting is echter in eerste instantie niet bedoeld om te verheffen, maar om machtsmisbruik door degene die mag censureren tegen te gaan. Zijn bereidheid om het vrije woord ‘vergaand te beteugelen als het wordt misbruikt om haat te verspreiden’ valt in de klassieke val van vrijheid versus (een gevoel van) veiligheid.

Wie gaat bepalen wat onder ‘misbruik’ en ‘haat’ valt? Ik kijk naar de geschiedenis en zie hoe juist die macht een stuk angstaanjagender is dan te negeren of te debatteren vuilspuiterij.

Navajo Broere, Groningen

EK wielrennen

Leuk, die reportage over de gemengde ploegentijdrit op de EK wielrennen (Sport, 8 augustus).

Maar waarom niet ook een vermelding van Shirin van Anrooij, de Nederlandse 17- jarige wielrenster die Europees kampioen tijdrijden bij de junioren is geworden? De jeugd is de toekomst, en zij is géén betaalde prof.

Joke Dijkwel, Yerseke

Meer over