LAAT HET STOPPENNadia Ezzeroili

Maak het jezelf eens lekker moeilijk met een lifecoach

null Beeld

Niet alle moderne verschijnselen hoeven we goed te keuren. Er zijn zaken waar we ons tegen kunnen, nee móéten verzetten. Deze week: hoed u voor charlatans.

Soms kun je pech hebben met een partner aan je zijde die, om welke oorzaak dan ook, onbedoeld en ongemerkt de levenslust uit je ziel begint te knijpen. Maar misschien wil je onderzoeken of er nog iets te redden valt, of zoek je juist dat laatste beetje moed om voorgoed te vertrekken. Een gecertificeerde relatiecoach is dan mogelijk je beste vriend.

Of stel dat het al een tijdje niet zo lekker op gaat op werk. Niemand geeft jou de beurt tijdens vergaderingen via Google Hangouts. Je collega’s hebben überhaupt niet door dat je in de digitale ruimte zit. Een gecertificeerde loopbaancoach kan dan helpen om uit te zoeken waarom niemand geïnteresseerd is in jouw inbreng.

Twee voorbeelden, kortom, van een persoonlijke crisis waarin een coach van nut kan zijn, maar waarbij vooral het woord ‘gecertificeerd’ van belang is. Want steeds meer mensen noemen zichzelf een ‘coach’, zonder opleiding of noemenswaardige ervaring.

Ik ga hier dus niet jeremiëren over coaches die hun zaakjes op orde hebben. Ik heb het over de charlatans, die wellicht zelf niet eens doorhebben dat ze lucht verkopen.

Dit type coach is namelijk niet zelden iemand die een reis naar Bali, Ibiza of Zuid-Afrika heeft gemaakt voor een driedaagse retraite en daar, al dan niet in combinatie met wat synthetische drugs, een spirituele wedergeboorte – sorry, ik bedoel een awakening – heeft ondergaan. De volgende dag borrelt opeens een missie op, die zich meestal laat vertalen in clichézinnen als: ‘Andere mensen vanuit liefde helpen om hun eigen kracht te vinden.’

En zo heet het warhoofd met een retraiteroesje opeens een ‘lifecoach’.

Mag allemaal. Ware het niet dat er ook nog eens daadwerkelijk mensen bestaan die een dergelijke beunhaas in de arm hebben genomen, de praatjes serieus nemen en daar ook nog eens 125 euro per uur voor betalen. Die tijdens het coachingstraject leren om aan zelfliefde te snuiven alsof het cocaïne is. Díé mensen raken nu vervreemd van hun naasten.

Want deze klanten zijn niet sterkere of betere mensen geworden, maar egocentrischer en fragieler. Het ‘gevoel’ en de ‘beleving’ van coachee staan altijd centraal. (Oud) zeer moet opeens worden opgerakeld en uitgesproken. En als de omgeving niet meegaat in deze aanstellerij, heet die omgeving voortaan ‘negatieve energie’. Het resultaat: niemand wil nog met het herboren en doodvervelende lifecoachklantje omgaan.

En ik vrees dat het alleen maar erger wordt. Want sinds de coronacrisis is uitgebroken, wemelt het van de zweverige personal lifecoaches die via sociale media azen op nieuwe klanten om ze ‘door de crisis heen te slepen’. Ze posten zich suf met gefilterde selfies, dromerig wandelend in de natuur of glimlachend boven een mok gemberthee.

‘Stoom jezelf klaar voor het leven na corona!’, schrijft een ‘lifecoach’ bijvoorbeeld op haar Instagramaccount, uiteraard vanuit Bali. ‘Mother Earth leert ons in deze tijd dat we nederig moeten zijn.’ Een andere lifecoach heeft zelfs een stem vanuit de toekomst gechanneld: ‘En de mensen genazen. En, in afwezigheid van mensen die onwetend, gevaarlijk, en harteloos leefden, begon de Aarde te helen.’

Zieke en gezonde mensen sterven. Mensen verliezen met een rotgang hun banen. Maar de spirituele lifecoaches rekenen zich alvast rijk met hun gezemel. Zover is het gekomen.

Meer over