ingezonden brieven

Maak einde aan stuwmeer van werkloze specialisten

Dit zijn de lezersbrieven van donderdag 17 juni.

Brief van de dag: leid minder specialisten op en neem er meer aan

Operatie in het Haga-ziekenhuis. Beeld Hollandse Hoogte / Studio Oostrum
Operatie in het Haga-ziekenhuis.Beeld Hollandse Hoogte / Studio Oostrum

Al vanaf het eerste moment dat onder toenmalig minister Edith Schippers (VWS) het aantal specialisten in opleiding massaal werd uitgebreid hebben opleiders en beroepsverenigingen gewaarschuwd voor de gevolgen, maar Den Haag wist het beter en zadelde het land op met honderden werkloze artsen. Omkijken heeft weinig zin, behalve dat een van de lessen moet zijn: minder opleiden en de aantallen laten aansluiten bij de geschatte behoefte.

Een oplossing voor het huidige stuwmeer is simpel: gebruik het geld dat vrijkomt door het inkrimpen van de opleidingen voor het creëren van plaatsen voor nieuwe specialisten. Met de bespaarde 150 duizend euro per vervallen opleidingsplaats kun je voor 0,8 fte een specialist aanstellen, en als maatschappen en ziekenhuizen dat bedrag moeten matchen, zelfs 1,6 fte.

Het stuwmeer is dan in één klap opgelost, het te hoge aantal opleidingsplaatsen wordt zinvol beperkt, de zorg lijdt er niet onder, de werkdruk neemt af, het systeem van vrijgevestigden en specialisten in dienstverband hoeft niet op de schop en het kost weinig tot geen extra geld.

Jan Weening, em. hoogleraar en opleider (1991-2007) klinische pathologie AMC

Uit de wind houden?

Nooit geweten. ‘Voor een communicatiemedewerker heeft het beperken van de politieke schade voor zijn baas de hoogste prioriteit.’ Aldus Yvonne Hofs over het wegmoffelen van het toeslagenmemo, dinsdag in deze krant.

Ik ben 35 jaar communicatieadviseur geweest. Bij de overheid, bij een gemeente. En nooit had ‘het beperken van de politieke schade de hoogste prioriteit’. Niet de hoogste, het was geen prioriteit, het was niet aan de orde. Nooit.

Wat wel aan de orde was: het dienen van de publieke zaak, faciliteren van de media, betrekken van burgers bij beleid, open en transparant communiceren. Al sluit ik niet uit dat ‘het uit de wind houden van de bewindspersoon’ onder de Haagse stolp schandelijk genoeg onderdeel vormt van het takenpakket.

Chris Perreijn, Oss

Meer vrouwen

Wat een verademing zeg, die vrouwelijke voetbalanalisten op televisie tijdens het EK voetbal. Zij hebben zich in tegenstelling tot veel van hun mannelijke collega’s vaak wel goed voorbereid, zeggen zinnige dingen, blijven altijd respectvol, zijn niet vooringenomen en ze hoeven in tegenstelling tot Marco van Basten niet op een briefje te kijken om te weten bij welke Nederlandse club de Zweed Alexander Isak heeft gespeeld en hoeveel doelpunten hij daar heeft gescoord. Dat weten ze gewoon. Meer vrouwelijke voetbalprofessionals graag bij voetbalprogramma’s.

Lieuwe Rozema, Groningen

Niet-reanimeren

Er is momenteel veel aandacht voor cursussen reanimeren (Ten eerste, 14/6). Kinderen, volwassenen, iedereen zou het moeten kunnen. Wat ik mij afvraag, is hierbij wel voldoende aandacht voor mensen met een verklaring van niet-reanimeren?

Ik betwijfel het, eerlijk gezegd, en dat baart mij grote zorgen. Ik moet er niet aan denken dat wanneer ik een hartstilstand krijg, mijn niet-reanimerenpenning wordt genegeerd.

Elyse Schouten, Alkmaar

Kleurtje

Naeeda Aurangzeb beweert dat mensen met een kleurtje worden genegeerd voor het maken van tv-reportages, terwijl ze dat juist goed zouden kunnen. Ze heeft het met name over mensen die de islamitische wereld uit eigen ervaring kennen. Maar is dat echt zo? De laatste paar jaren heb ik juist veel reportages gezien van Sinan Can, Kefah Allush en Fidan Ekiz in islamitische landen.

Waarmee ik niets af wil doen aan de vervelende ervaringen die Aurangzeb en anderen hebben gehad omdat ze te weinig serieus zijn genomen. Zeg dat luid en duidelijk. Maar het is niet waar dat deze groep Nederlanders geen kansen krijgt.

Marcel Buurman, Swalmen

Verlosser

Maurice de Hond peilde dat een nieuwe partij onder leiding van ‘onze Pieter’ een kleine dertig zetels zal scoren. Wat zijn we toch een vreemd volk. Hoewel we heel weinig weten van Omtzigt, behalve dat hij ziek en vasthoudend is, zijn we meteen bereid om ons hele hebben en houden aan hem toe te vertrouwen. De behoefte aan een Verlosser is kennelijk groot, we zagen het eerder met Pim Fortuyn en Thierry Baudet (voordat hij boreaal ging).

Jan Heijmans, Utrecht

CDA-schoeisel

Er valt veel zinvolle informatie te lezen over het CDA in de Volkskrant. Maar het interessantst is toch wel de beeldtaal, die op foto’s is te zien: Pieter Omtzigt draagt de schoenen van de normale, modale man; Hugo de Jonge heeft het nodig zich te profileren met onduidelijke statements;

Wopke Hoekstra heeft niet alleen boksen als hobby, maar draagt ook onder zijn Binnenhof-pakken, jawel, boksschoenen... Laat hij zich niet tegen de schenen trappen, of erger: is hij bereid anderen k.o. te slaan!?

A. Keuning, Kampen

Meer over