OpinieIngezonden stuk

Maak een digitaal namenmonument. Want dan zijn correcties en wijzigingen mogelijk

In Den Haag wordt gewerkt aan een buitenmonument waarvan de gegevens altijd kunnen worden aangepast, schrijft Ad Wouters.

Den Haag, 1945  Beeld Nationaal Archief
Den Haag, 1945Beeld Nationaal Archief

Inderdaad, monumenten waarop veel namen staan vermeld, bevatten altijd fouten. In Den Haag werken betrokken burgers aan een monument waarin dit probleem wordt ondervangen.

In het Haagse Bezuidenhout zijn in de Tweede Wereldoorlog meer dan 2.000 slachtoffers gevallen: ruim 1.300 afgevoerde en vermoorde Joden, tientallen gesneuvelde militairen en geëxecuteerde verzetsstrijders en meer dan 500 slachtoffers van het vergissingsbombardement op 3 maart 1945. Die zijn allen samengebracht op dodenboekbezuidenhout.nl: een indrukwekkend digitaal monument.

Het is de bedoeling dit digitale ­monument driedimensionaal in de openbare ruimte te presenteren. Het hart van dit monument, een ruimtelijke plaquette naar een ontwerp van Anno Fekkes, wordt gevormd door een ledscherm van 3 bij 1,8 meter, waarop de namen van de slachtoffers voorbij zullen (sc)rollen. Het scherm wordt gemaakt van weer- en wind­bestendig en hufterproof materiaal.

In het digitale monument en het daarmee te verbinden ­buitenmonument aan de campanile van de Church of our Saviour aan de Bezuidenhoutseweg, ­kunnen gemakkelijk wijzigingen worden aangebracht. Sterker nog: bij elke naam kunnen door alle ­bezoekers gegevens worden ­gecorrigeerd of bijgewerkt en kunnen herinneringen worden geplaatst.

Want historisch onderzoek houdt immers nooit op en is een proces van voortdurend voortschrijdend inzicht.

Ad Wouters, Den Haag

Meer over