Maak Amerika groot met immigranten - zoals met de oprichter van Whatsapp

Jan Koum, de oprichter van Whatsapp, kwam in de VS vanuit Oekraïne als 16-jarige jongen met zijn moeder. Beeld AP
Jan Koum, de oprichter van Whatsapp, kwam in de VS vanuit Oekraïne als 16-jarige jongen met zijn moeder.Beeld AP

Wat maakt een land werkelijk geweldig? In elk geval niet de omvang. Rusland is 56 keer zo groot als Italië en heeft meer dan twee keer zoveel inwoners. Toch is de Italiaanse economie met al haar problemen 44 procent groter dan die van Rusland.

Het is ook niet alleen de productie. Het bruto binnenlands product van China zal misschien uiteindelijk dat van Amerika overtreffen. Toch is het Chinese bbp per hoofd van de bevolking lager dan dat van Mexico, zodat China een rijk land is met een relatief arme bevolking.

Militaire macht? Vladimir Poetin beheert waarschijnlijk het grootste nucleaire arsenaal van de hele wereld. Maar de Russische marine is nauwelijks in staat één vliegdekschip de oceaan over te sturen.

Een veel betere maatstaf voor nationale grootheid is het vermogen van landen om menselijk kapitaal aan te trekken, te ontwikkelen en vast te houden. Mensen hebben de neiging met hun voeten te stemmen. Om de opkomst en het verval van naties te achterhalen, moet je kijken waar die voeten naartoe gaan - en waarvan ze vertrekken.

Neem Hongarije. Sinds 1960 hebben zeven Hongaren de Nobelprijs gewonnen. Niet slecht voor een klein land - behalve dat alle zeven Hongarije hebben verlaten om hun hun leven elders op te bouwen.

Nobelprijs

Of neem Portugal, ooit een vooraanstaand land. Nu woont één op de vijf Portugezen, bij elkaar twee miljoen, in het buitenland. Er wonen meer Portugezen in Frankrijk dan in Lissabon. Dat is niet verrassend: de Portugese economie is sinds 2008 met 4 procent gekrompen.

De Verenigde Staten leveren het voorbeeld van het tegenovergestelde. De Amerikaanse economie is nu 12 procent groter dan tijdens de financiële crisis. We laten ook elk jaar ongeveer een half miljoen legale immigranten binnen. Het stemmen met de voeten gaat door en wij spannen nog altijd de kroon.

Wat betreft de winnaars van de Nobelprijs: Amerikanen hebben 40 procent van alle Nobelprijzen gewonnen, en van die winnaars was 35 procent immigrant. Van de vier Nobelprijswinnaars van vorig jaar was er maar één in Amerika geboren, namelijk Bob Dylan.

Amerikaanse eigendunk

Een bekend staaltje van Amerikaanse eigendunk is dat wij briljante buitenlanders aantrekken omdat we geweldige universiteiten hebben, enorme financiële mogelijkheden, een dynamische economie en high-tech. Maar het komt vooral door de briljante buitenlanders dat we die dingen hebben. Google. Comcast. eBay. Kraft. Pfizer. AT&T. Ze zijn alle opgericht door immigranten.

Tegenstanders van een progressief immigratiebeleid onderstrepen vaak dat zij legale immigranten welkom heten en alleen bezwaar hebben tegen illegalen. Onzin. De immigratiewet die de Republikeinen hebben ingediend, wil legale immigratie met de helft terugdringen.

De voorstanders van immigratiebeperking brengen ook naar voren dat we nieuwkomers met vaardigheden en diploma's nodig hebben. Ook onzin. Jan Koum kwam in de VS vanuit Oekraïne als 16-jarige jongen met zijn moeder. Ze leefden van voedselbonnen. Zij werkte als kinderoppas. Hij maakte zijn opleiding niet af. In 2009 ontwikkelde hij een app voor de mobiele telefoon om berichten te versturen. Vijf jaar later kocht Facebook Whatsapp voor 22 miljard dollar.

Zou het wat uitmaken voor de ruim een miljard gebruikers van Whatsapp dat Koum legaal de Verenigde Staten binnenkwam? En wanneer dat niet zo zou zijn, moet hij dan gedwongen worden het land te verlaten zodat hij belasting kan betalen en banen kan scheppen in zijn geboorteland Oekraïne?

Daarmee zouden we onszelf tekort doen. Toch kan dat het lot zijn van de ongeveer 800.000 jongeren die als kind zonder visum binnenkwamen, in ons land zijn opgegroeid, in sommige gevallen alleen Engels spreken en nu gedeporteerd dreigen te worden door beëindiging van het programma Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA).

De nativistische vleugel van rechts denkt dat DACA in strijd is met de grondwet. Dat is niet duidelijk, maar het programma zou een betere basis krijgen als het tot wet zou worden verheven door de Dream Act van de senatoren Lindsey Graham en Dick Durbin aan te nemen. In de tussentijd is het niet meer dan humaan om deze jonge 'dromers' te laten blijven. Als slechts 10 van die 800.000 zich ontwikkelen tot toekomstige Jan Koums, zal het programma zichzelf al ruim hebben terugverdiend.

© The New York Times

Meer over