De week van de hoofdredacteurPieter Klok

Lopen wij te veel achter de Nederlandse wetenschappelijke consensus aan?

null Beeld

Niet alleen het virus blijkt zeer besmettelijk, maar ook de theorieën waarin de virusuitbraak wordt beschreven als onderdeel van een groot complot om de bevolking te knechten en waarin wordt verondersteld dat ook media als de onze daaraan meewerken door angst te verspreiden en klakkeloos achter het RIVM aan te lopen.   

Hoe om te gaan met steeds populairder wordende opvattingen die in strijd zijn met de feiten of de wetenschappelijke consensus? 

In principe willen we als krant met iedereen in gesprek blijven. Wetenschapsredacteur Maarten Keulemans heeft de opvattingen van de antivaxxers herhaaldelijk tegen het licht gehouden. Hebben ze een punt? Hij moest keer op keer concluderen dat dat niet zo was.  

Tijdens de coronacrisis hopen we dit vol te houden. Zelf ben ik al een keer in gesprek gegaan met de achterban van Viruswaarheid. Daarom ook doen we mee met het initiatief van het Duitse weekblad Die Zeit waarbij burgers in gesprek gaan met andere burgers die diametraal tegenovergestelde opvattingen hebben – u heeft nog een week om zich aan te melden.

Zulke gesprekken kunnen een medicijn zijn tegen de polarisatie die samenlevingen wereldwijd steeds meer uiteendrijft. Wie elkaar op sociale media treft, is eerder geneigd tegenstellingen uit te vergroten, wie tegenover elkaar zit gaat eerder op zoek naar overeenkomsten.

Deze week debatteerde ik in het kader van de Dutch Media Week met Maurice de Hond. Hij is er heilig van overtuigd dat de verspreiding van covid-19 via aerosolen een veel grotere rol speelt dan het RIVM ons wil doen geloven en vindt dat wij als de Volkskrant te veel achter de Nederlandse wetenschappelijke consensus aanlopen. In het buitenland, in Duitsland vooral, is er volgens hem veel meer oog voor de rol van ventilatie. 

Vooralsnog hebben wij vooral een socratische houding. De uitspraak van de natuurkundige Richard Feynman die Ionica Smeets aanhaalt, is me uit het hart gegrepen. ‘Ik denk dat het veel interessanter is om te leven met dingen die je niet weet dan om antwoorden te hebben die misschien onjuist zijn.’ Voor mensen die precies denken te weten hoe de virusuitbraak moet worden aangepakt, is dat moeilijk te accepteren. 

Maurice de Hond. Beeld
Maurice de Hond.
Meer over