ColumnJean-Pierre Geelen

Lonely Planet: geen volk dat zoveel bevestiging nodig heeft als de ondergeschoven kindjes van Nederland

null Beeld

Je zou denken dat mensen zelf bedenken waarheen ze op vakantie willen, maar velen hebben een gids nodig om hun behoefte te voeden. Dat treft: de Lonely Planet heeft weer een lijstje opgesteld. De vlag ging uit, want Nederland staat – drie plaatsen onder Aruba – tussen ‘de tien beste reisbestemmingen voor 2020’ – lekker weg in eigen huis, volgende zomer.

Hoe komen ze bij de Planet toch op zo’n lijstje? Het lijkt gemaakt met de natte vinger. Dat de nummer 1, Buthan, als ‘volledig biologisch-organische natie’ een duurzaam paradijsje is, wil ik geloven. De Planet stuurt er vliegtuigladingen toeristen op af.

De achtste plaats is voor Liberia. Let u naast de idyllische stranden, bosolifanten en pygmee-nijlpaarden ook op de authentiek leuke armoe: het land hoort bij de vijf armste landen. Corruptie (ze zullen hun topnotering in de Planet toch niet gekocht hebben?) en onrust liggen er permanent op de loer. Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers voor veiligheidsrisico’s, met name in het grensgebied met Ivoorkust, waar gewapende groeperingen rondschumen. Homoseksualiteit is er strafbaar, de criminaliteit hoog (Tip: ‘Ga niet na zonsondergang de straat op’), de wegen zijn slecht en onverlicht. Prettige vakantie.

Daarover ging het dinsdag allemaal niet. Direct na het nieuws over Nederland brak een spontane epidemie uit van goudkoorts en gekte. Iedereen rekende zich rijk en claimde het succes. De Gelderlander: ‘Arnhem en Hoge Veluwe in toeristische toplijst Lonely Planet’. RTV Rijnmond: ‘Nederland in Top 10 Lonely Planet, mede vanwege Eurovisie Songfestival’. ‘Utrecht op de voorpagina van Engels tijdschrift Lonely Planet’, jubelde een Utrechts sufferdje, in Groningen had een tv-station enkel oog voor een foto: ‘Lonely Planet lokt toeristen naar Nederland met pittoresk Hoge der A’. Geen volk dat zoveel bevestiging nodig heeft als de ondergeschoven kindjes van Nederland.

De kruideniers rekenen op een Lonely Planet-effect. Uit het patiëntendossier: ‘De hele leisure sector ervaart een boost’. Het Lonely Planet-effect bestaat. Volken verdronken (maar werden ook ontwikkeld) in de plotse rolkoffergolf die een land overspoelt na vermelding in de Planet.

In mei 2016 riep de Planet Texel uit tot een van de tien beste Europese bestemmingen. Sindsdien is het eiland verloren. Een Texit dreigt, als het eiland al niet in zee zal zinken onder de last van miljoenen Amerikaanse backpackers. De schrijnende toestand wordt nog het beste gevat door dit bericht in de Texelse Courant: ‘Vandaag gezellige herfstmarkt in Den Burg, met fijne muziek van De Swingmasters en Marcel Kramer’.

Toe Texel, zink niet meer.

De top-10 geldt pas vanaf 2020, dicteert de gids. Nu is Nederland nog een land van doodgravers, vanaf 1 januari is het alle dagen feest en lopen we in permanente polonaise vanwege ‘75 jaar bevrijding’. Met Oud en Nieuw zal Scheveningen in een rituele vlammenzee worden gehuld, later trekt de lallende meute naar het Songfestival in Rotterdam en de Formule 1 op Zandvoort. Op die laatste gelegenheid moeten volgens een plan tienduizenden toeschouwers op de fiets komen, anders slibt de boel dicht. Dankzij de Lonely Planet kunnen we er duizenden Japanners en Koreanen bij optellen – als ze met het fietsen niet uit de bocht vliegen.

Ik zit dan veilig verscholen in een hutje in de Ardennen, dat ik net op tijd heb geboekt. Dat vertel ik niemand; voor je het weet verstoort Lonely Planet de idylle.

Meer over