ColumnAaf Brandt Corstius

Lil’ Kleine, drong het ineens tot me door, ís Pretty Woman

null Beeld
Aaf Brandt Corstius

Dit weekend las ik dat Lil’ Kleine, toen hij in een chique kledingwinkel in Parijs werd weggekeken, daar uit wrok voor 40 duizend euro kleren kocht. Toen ze bij de kassa vroegen of hij dat wel kon betalen, riep hij uit: ‘Doe die hutkoffer daar er ook nog maar bij!’

Deze gebeurtenis kun je van zo veel kanten bekijken. Want je kunt je bijvoorbeeld best voorstellen dat je als Parijse winkelmedewerker Lil’ Kleine gaat wegkijken. Sowieso is het de missie van elke chique Parijse winkelmedewerker om klanten weg te kijken – dat begint al met de vermoeide toon waarop zij ‘Bonjour’ zeggen als je binnenkomt en hoe ze vervolgens met lange vingers een heel dun truitje gaan staan opvouwen.

En Lil’, hoe beroemd hij ook is, komt op de gemiddelde Française natuurlijk over als een jongen van 10 met een hese stem en een grote mond, en van die types verwacht je niet dat ze voor tienduizenden euro’s kleren bij je gaan kopen. Je hebt hun maat niet eens.

Maar goed, dat gezegd hebbende, ik voelde veel verwantschap met Lil’ toen ik dit las, want het is natuurlijk het Pretty Woman-syndroom waar hij aan lijdt. Lil’ Kleine, drong het ineens tot me door, ís Pretty Woman.

Voor de mensen die de film Pretty Woman maar drie keer hebben gezien in plaats van 274 keer: in die film speelt Julia Roberts een arme callgirl. In die hoedanigheid, gekleed in een soort badpak met lieslaarzen eronder, loopt ze een chique winkel op Rodeo Drive binnen, maar wordt daar, net als Lil’ Kleine, weggekeken door de winkeljuffrouw. Later in de film wordt ze door haar klant Richard Gere enorm in de watten gelegd, en komt ze in een chique jurk en met winkeltassen vol dure kleding terug in dezelfde winkel, waar de verkoopster ineens heel aardig doet. Julia Roberts vraagt de verkoopster of ze op commissie werkt en herinnert haar dan aan haar vorige bezoek, toen ze Julia de winkel uitkeek. En dan roept Julia de legendarische woorden: ‘Big mistake. Big. Huge!’

Hoewel Pretty Woman met de kennis van nu een ietwat wonderlijke moraal heeft (je kunt als vrouw gelukkig worden als de man die voor seks met jou betaalt, mooie kleren voor je koopt), is deze scène altijd fijn om aan te denken als je in een winkel slecht behandeld wordt. Ooit, denk je dan, ooit kom ik hier terug met allemaal chique winkeltassen en dan roep ik ‘Big mistake! Big! Huge!’ Al werkt geen enkele winkeljuffrouw in Nederland op commissie. En gaat dit sowieso nooit gebeuren.

Maar Lil’ Kleine kon die droom uitleven bij een stel nuffen in Parijs. Eindelijk Pretty Woman zijn. Ze lekker laten zien dat ze hem verkeerd ingeschat hadden, met hun afkeurende blikken.

Alleen voerde hij het net verkeerd uit, en gaf hij ze 40 duizend euro.

Meer over