ColumnSheila Sitalsing

Lieve Koning, de discussie over uw inkomen en uitgaven is gelukkig maar schijn

Zo, dat heeft u weer gehad. Het vernederendste avondje van het jaar, waarop de volksvertegenwoordiging u in het openbaar bespreekt. Ordinair is het steevast. Over hoeveel u kost en waarom dat te veel is, en altijd begint er eentje te jammeren over de Gouden Koets. Maar dan heeft u thuis allang de livestream uitgezet en bent u iets leuks voor uzelf gaan doen.

In aanloop naar het rotavondje zijn er de venijnige krantenstukjes over uw toelage, die volgend jaar 1,4 miljoen euro bedraagt voor u en uw vrouw, plus 5,7 miljoen euro onkosten voor personeel en andere toestanden. Vanaf haar 18de verjaardag is er 3 ton jaarzakgeld voor uw oudste dochter plus 1,3 miljoen voor haar hofhouding. Een stijging van 5 procent. Toen de FNV een soortgelijke looneis neerlegde voor de loononderhandelingen van uw onderdanen – voor zover ze werk hebben na de coronacrisis, wellicht heeft u daar iets over gelezen – werd er gegiecheld.

De Volkskrant, die inzake de monarchie al heel lang niet meer vertrouwd kan worden, drukte onlangs een stukje af met daarin de wrede constatering dat ‘de van de liberale verhoudingen losgezongen, feodale salariëring van de koning en zijn familie de vraag oproept waarván zij het symbool zijn.’ Ja, het was mooi opgeschreven, maar hier staat gewoon: wij willen onze poen terug.

Woensdag ging de krant daar overheen door Paul Bovend’Eert, hoogleraar in van alles, paginagroot ‘vijf concrete voorstellen’ te laten doen. Zo wil hij uw toch al minimale macht (‘machtje’, zou de premier zeggen) afpakken door u uit de regering te knikkeren. En uw ‘hoge’ uitkering terugschalen naar ‘een normaal overheidssalaris’ dat onderworpen is aan belastingheffing.

Dat resoneert. In de verkiezingsprogramma’s die er al zijn, van de SP en van D66, valt te lezen: ze willen u onder de guillotine, bij wijze van spreken. Bij de Dieren hebben ze het gemunt op kroondomein Het Loo en de koninklijke jacht – u noemt het ‘faunabeheer’. Zul je zien dat straks iemand verklapt dat er ook in uw paleizen koloniale roofkunst hangt die terug moet.

Een ornament willen ze van u maken. Tegen een Lidl-prijs. De majesteit onder een systeemplafond en de balkenendenorm, met elk jaar een blauwe envelop op de deurmat.

Woensdagavond ging het daar dus over in de grote vergaderzaal van de Tweede Kamer, maar daar staat al tien jaar de premier. Een trouwe eenmansverdediging op wie alles afketst. Hij heeft ‘niet de indruk dat dit een grote maatschappelijke discussie is’ – de premier heeft al een tijdje niet op internet gekeken. De systematiek van uw toelage ‘is er juist voor de stabiliteit’. En jazeker, over allerhande uitkeringen wordt hartstochtelijk gedebatteerd in het parlement, maar het inkomen van de koning periodiek laten vaststellen door de politiek: dat maakt de koning ‘kwetsbaar’. Hij is ‘een precair instituut’, moet ‘beschermd’ worden. En de kroonprinses koerst willoos op de onvermijdelijke troon af waardoor ze geld nodig heeft voor ‘een eigen stafje’ – je zag de hofhouding van anderhalf miljoen voor je geestesoog verschrompelen tot een heel klein assistentje voor halve dagen. Ik kreeg medelijden.

Het gaat hard, zou je denken, maar dat is schijn. Want alles stroomt maar tegelijk verandert er weinig. Inzicht geven in uw precieze uitgaven gaat de premier zo laat en summier mogelijk doen, en wie in de regering komt vergeet de stoere voornemens over de koning doorgaans op de drempel van de Trêveszaal.

Lieve koning, neem het ervan in uw bootje.

Meer over