ColumnSander Donkers

Lichte muziek is afgeschaft in 2030, op Dries Roelvink na

null Beeld

In 2030 zucht Nederland onder een permanent verkeersinfarct, als gevolg van de beslissing om stoplichten af te schaffen, en paaltjes in het algemeen. Gaandeweg het decennium heeft zich de communis opinio gevormd dat in een progressieve samenleving geen plaats is voor dergelijke fallische vormen. Hetzelfde geldt overigens voor tunnels, die het toxic deel van de mannelijke bevolking maar op verkeerde ideeën brengen.

We zijn weer aardappeleters geworden, omdat de consumptie van rijst en pasta bij nader inzien een onacceptabele vorm van culturele toe-eigening bleek te zijn. Met een onvergetelijk feest wordt in september 2027 de identificatie van de 150ste seksuele geaardheid gevierd, direct gevolgd door een periode van microagressie jegens mensen die de juiste aanspreekvormen niet beheersen. Van Dale roept ‘educate yourself’ uit tot woord van het jaar. Wie opmerkt dat dat er twee zijn, is foob van iets. In winkelstraten leggen welbespraakte studenten van de Cornelius Haga-universiteit uit waarom het beter is dat ongetrouwde mannen en vrouwen elkaar niet in de ogen kijken.

Na een slopende discussie is besloten dat alleen mensen van kleur naar hiphop, urban, funk en reggae mogen luisteren. Het werd te problematisch dat zelfs witte bondgenoten tijdens het meezingen nog weleens het N-woord in de mond namen. Spotify begon met aparte abonnementen voor witte en niet-witte muziekfans, wat leidde tot een levendige handel in zwarte inlogcodes.

Nee, wacht, het gaat anders.

In 2030 wordt ons land geleid door Forum-jongetjes in pakken, die het in hun weldoorvoede hoofden hebben gehaald dat hen iets is afgenomen waar ze recht op hebben. 500 jaar deelde hun soort tot in de verre uithoeken van de wereld de lakens uit en had thuis het wijf onder de duim. Het zou toch niet gebeuren dat dat allemaal veranderde, juist in die paar decennia dat zij op de planeet rondlopen.

Via een monsterverbond met boeren, bouwers en buigzame VVD’ers behaalden zij in 2022 de absolute meerderheid in het parlement. Met het vijfkindbeleid voor blanke vrouwen moest de omvolking een halt worden toegeroepen. Dat zij hierdoor niet langer konden werken was aanvankelijk een bijzaak, maar blijkt in 2030 de natuurlijke orde ten goede te komen. Hoe kan men de vrouw anders op elk gewenst moment overmannen?

Lichte muziek is afgeschaft, op Dries Roelvink na. Nieuwbouw, een noodzakelijk kwaad, is mondjesmaat toegestaan mits er in elke deuropening een paar Dorische zuilen geplaatst worden. Het omroepbestel is zo aangepast dat alleen zendgemachtigden die zich ongehoord weten er toegang tot hebben. In een ludieke spelshow meet Joost Niemöller wekelijks onder groot enthousiasme de schedels van ‘negers’ – een woord dat een opvallende comeback maakt. Uit zijn berekeningen blijkt telkens weer onomstotelijk de superioriteit van Joost Niemöller. In het laatste asielzoekerscentrum, alleen toegankelijk voor rechts georiënteerde vluchtelingen met recentelijk afgehakte ledematen (we blijven wel menselijk), worden elke ochtend alle 180 coupletten van het Wilhelmus gezongen. Wie niet zingen wil, moet voelen. De overige centra zijn heringericht voor mensen met oikofobie, een aandoening die in 2025 obesitas heeft verdrongen als volksziekte nummer 1.

In beide gevallen woon ik in 2030 in een schamel hutje aan de rand van Nergenshuizen. Spreken doe ik niet meer. Ik grom naar voorbijgangers en voed me uitsluitend met de uien die ik zelf verbouw. Hierdoor zijn mijn winden legendarisch tot in de verre omtrek. Zozeer, dat ik er op kermissen en braderieën net genoeg geld mee verdien om eens per jaar af te reizen naar Amsterdam, waar ik in een parkeergarage een gemaskerde man ontmoet. Van hem koop ik een peperdure inlogcode, zodat ik mezelf ’s avonds in mijn hutje in slaap kan wiegen met de stem van Aretha Franklin, die me zachtjes toezingt dat het een happy day is.

Meer over