ColumnIonica Smeets

Lezersoproep van Ionica Smeets: ‘Wat wordt het getal van het jaar?’

null Beeld
Ionica Smeets

Wat begon als een uit de hand gelopen grap, is inmiddels een kleine traditie: de verkiezing van het getal van het jaar. Uit lichte jaloezie op de jaarlijkse aandacht voor het woord van het jaar, leek het me in 2017 tof om getallen eens in het zonnetje te zetten met een eigen verkiezing. Dat jaar won 225 – het recordaantal dagen dat de moeizame formatie destijds duurde. Vorig jaar hadden we een top-3 die duidelijk samenvatte waarover Nederland graag praat: politiek, sport en het weer. Met de 1.900.000.000 euro van de afschatting van de dividendbelasting, de 163 kilometer die Maarten van der Weijden zwom tijdens zijn eerste elfstedenzwemtocht en de maximumtemperatuur van 38,2 graden tijdens de eindeloze, warme zomer van 2018. Eigenlijk bleek het een heel goed idee om aan de hand van getallen terug te kijken op wat er in een jaar gebeurt.

Dus organiseren we dit jaar weer een nieuwe ronde, waarbij iedereen mag insturen en een jury de uiteindelijke winnaars kiest. De jury bestaat uit statisticus Casper Albers, cabaretier Jan Beuving, student Stefanie Brackenhoff, getallengek Casper Hulshof en mijzelf.

In De Wereld Draait Door zijn al een aantal prominente getallen gesuggereerd. Journalist Huib Modderkolk nomineerde de 5 van 5G. Strafpleiter Natacha Harlequin koos 59, omdat 59 procent van de advocaten zich minder veilig voelt na de moord op Derk Wiersum. Sportverslaggever Milan van Dongen koos 90+5, ‘het moment dat de droom van Ajax uiteenspatte’. Dat laatste getal werd overigens ook ingezonden door iemand met als omschrijving ‘HELEMAAL NIETS IN AMSTERDAM’. En dan zeggen mensen soms dat getallen weinig met emotie te maken hebben.

We hebben inmiddels al bijna vierhonderd inzendingen binnen voor het getal van het jaar 2019. Ze gaan over internationale thema’s als Earth Overshoot Day, de dag in het jaar waarop er wereldwijd net zoveel hulpbronnen gebruikt zijn als de aarde in één jaar kan produceren. Dat was dit jaar op dag 210 en het slechte nieuws is dat dit getal elk jaar kleiner wordt (in 2018 was het nog 213).

Er zijn natuurlijk getallen ingestuurd over nationale onderwerpen, zoals 1.089: het aantal Chinees-Indische restaurants van Nederland. Zoals de inzender schrijft: ’De Hollandse Chinees dreigt te verdwijnen en dit gegeven was in 2019 veelvuldig in het nieuws.’

Er zitten allerlei jubilea tussen de inzendingen (zoals honderd jaar vrouwenkiesrecht) en ook alle grote discussies van het jaar komen voorbij, met een hele reeks getallen over de stikstofproblematiek en de Brexit. En tenslotte komen ook meer particuliere inzendingen binnen: iemand die 59 werd, een vriend met huisnummer 77 en iemand die na 30 jaar eindelijk naar droomland Hongarije emigreerde.

Stefano Keijzers riep bij de DWDD op om op 2018 te stemmen, omdat dit de underdog is. We kunnen u verzekeren dat dit getal inmiddels zo vaak is ingezonden, dat het bijna een favoriet zou worden. Maar er zijn vast nog getallen die we over het hoofd zien. Stuur daarom vooral uw getal van 2019 in via getalvanhetjaar.nl.

Meer over