BrievenDit schrijven onze lezers

Lezersbrieven: Queer is allang geen scheldwoord meer

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 2 oktober.

De regenboogvlag wappert ter gelegenheid van de Amsterdam Gay Pride. Beeld ANP
De regenboogvlag wappert ter gelegenheid van de Amsterdam Gay Pride.Beeld ANP

Brief van de dag: ‘Queer is geen statement, het is wie we zijn’

‘Is ‘queer’ echt een betere parapluterm dan ‘lhbti’?’, luidde de kop van een artikel in de Volkskrant. Ik hoop zelf dat het woord queer steeds meer gezien zal worden als een fijne term om mensen van de lhbti+-gemeenschap mee te omschrijven. Hoewel het woord vroeger nog wel eens als scheldwoord gebruikt werd, komt dit tegenwoordig bijna nooit meer voor. Veel mensen van mijn leeftijd wisten niet eens dat het vroeger als scheldwoord gebruikt werd. Ik, als transjongen, zie het woord als zeer praktisch en mijn vrienden die deel uitmaken van de gemeenschap zijn het hiermee eens.

Ook denk ik dat door het woord steeds meer op een positieve manier te gebruiken, het niet meer als negatief gezien zal worden. Het woord is meer inclusief en ook toepasselijk voor mensen die niet in hokjes gestopt willen worden. Het woord queer is niet alleen voor mensen van een bepaalde seksualiteit, maar gender is er ook bij betrokken. Ik zie queer niet als een politieke term, zoals in de tekst gezegd werd. En ik ben het er zeker niet mee eens dat mensen die dit woord gebruiken hun seksualiteit of gender zien als een statement, want het is helemaal geen statement, het is wie we zijn.

Olivier Krijns (15 jaar), Arnhem

Bewijs

Ik woon vlak bij de grens en kom bijna dagelijks in België. Al maanden draagt iedereen daar een mondkapje. Overal. In alle ruimtes en op straat. Zelfs op de fiets en velen in de eigen auto. Al maanden en nog steeds is

België het tweede land ter wereld qua aantal besmettingen per 100 duizend inwoners. Hoeveel bewijs wil je hebben dat iets niet werkt?

Dré Jaspers, Roosendaal

Bal masqué

Elk nadeel heb z’n voordeel, dus zie het eens positief. Door het dragen van een mond-neusmasker wordt het maatschappelijk leven een soort omgekeerd bal masqué. Best leuk toch?

E. Wijker, Gouda

Cultuurkapjes

De nieuwe coronamaatregelen treffen de net op gang gekomen cultuursector weer extra hard. Maximaal 30 personen in theater- of bioscoopzaal is niet te doen. Waarom niet de invoering van een mondkapjesplicht combineren met het toelaten van meer bezoekers in de zalen (uiteraard rekening houdend met 1,5 meter afstand, zoals de afgelopen maanden). Dit geeft een positieve draai aan de mondkapjesplicht en daarmee wellicht een groter draagvlak.

Gerda Bosdriesz, Dordrecht

Mondkapjesplicht

Kan iemand mij uitleggen hoe het komt dat de mondkapjesplicht in ons land tot een wetswijziging moet leiden en zodoende moeilijk, moeilijk, moeilijk is, met het huidige zwabberbeleid tot gevolg.

Hoe hebben al die andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland, dat dan in het vat gegoten? Daar is het al maanden verplicht en dus zonneklaar en weten de mensen waar zij aan toe zijn.

Rechtsgeleerden in ons land waarschuwen voor het feit dat zo’n plicht zal worden aangevochten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rustig laten aanvechten zou ik zeggen, blijkbaar zijn andere landen daar niet zo bang voor.

Boukje Loopstra, Almere

Zwart-wit

Enkele opmerkingen van Aaf Brandt Corstius vind ik hoogst interessant. Zij beweert dat vooral kinderen met een niet-westerse achtergrond een mondkapje dragen. Dat zou zo zijn omdat zij met veel mensen bij elkaar wonen. Heeft ze dat bepaald met een statistische steekproef à la Maurice de Hond? Of is ze bij een van deze jongeren rondgegaan en heeft ze daaruit opgemaakt dat alle niet-westerse jongeren in dezelfde omstandigheden wonen? Ook had ze het over etnische mondkapjes. Zwart, wit? Denk nu eens niet zo zwart-wit, Aaf.

Hanae Laghmiri, Vlissingen

Wéér niet goed

Tabaksfabrikanten hebben de sigarettenprijs kunstmatig hooggehouden door onderlinge prijsafspraken. Daarvoor kregen ze een boete van 82 miljoen euro van de Autoriteit Consument en Markt. Nu steunt de tabaksindustrie eindelijk eens het antirookbeleid van de overheid (de prijs van sigaretten verhogen), is het wéér niet goed.

Wim Westera (gestopt), Heerlen

Plaaggeesten

Dank voor het artikel van Dion Mebius over het Red Team. Dit maakt dat ik weer wat meer te weten ben gekomen over wie zich allemaal druk maken om de maatregelen. Maar ik ben er bepaald niet blij mee. Afgelopen maandag mocht een antropoloog van deze club aanschuiven bij Op1. Zij werd nadrukkelijk met die kwalificatie aangemerkt door de presentatoren van dienst. Maar wat zij te berde bracht, had volgens mij in de verste verte niks te maken met haar opleiding: haar mening kon ik zó van straat plukken. ‘De onbedoelde plaaggeest van het OMT komt op stoom’, lees ik als kop boven het stuk. Ik vrees dat er zich op dit moment nog meer plaaggeestclubjes aan het warmlopen zijn. Jammer dat dáár geen beschermingsmiddelen voor bestaan.

Henk Schell, Bennebroek

Beschaving

Na het debat tussen Biden en Trump was voor mij alle beschaving weg in dat land. Aangenaam verrast was ik met de foto van de Aarsman Collectie. Het was het afscheid van Ruth Bader Ginsburg. De ingetogen foto en bijbehorende tekst straalden een en al beschaving uit.

Wim Geerts, Breda

Meer over