Lezersbrieven22 augustus

Lezersbrieven: ‘Opgeven is ook een optie, het vraagt ook moed’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 22 augustus.

Maarten van der Weijden na 163 kilometer zwemmen op een brancard. Beeld ANP
Maarten van der Weijden na 163 kilometer zwemmen op een brancard.Beeld ANP

Brief van de dag

Ik had het Maarten van der Weijden, de sportman, van harte gegund dat hij de Elfstedentocht had kunnen voltooien. Aan de andere kant heeft hij, hoewel ongewild, laten zien dat opgeven ook een optie is en dat dat niet per definitie verkeerd is. Het vraagt ook moed, zeker in de wereld van kankerbestrijding waarin opgeven als optie zo vaak angstvallig wordt gemeden. De heroïek zit daar altijd meer in ‘het strijdend ten onder gaan’ dan ervoor te kiezen dat genoeg genoeg is.

En toch zijn het de mensen die lijden aan kanker en juist kiezen voor het opgeven, het afzien van verdere behandeling, waar ik veel respect voor heb. Zo heb ik dat respect ook voor het opgeven van Maarten van der Weijden. Hij is daarom niet opeens geen ‘held’ meer. Nee, mijn respect voor hem is er alleen maar door toegenomen.

Leon Pluijmen, Broek op Langedijk

Dan gaan ze toch lekker weg

Ik vraag me oprecht af: wat is er erg aan als multinationals Nederland de rug toekeren wanneer de dividendbelasting niet wordt geschrapt. Dan gaan ze toch lekker weg? Niemand die daar wakker van ligt. Eventueel banenverlies komt goed uit: omscholen en laten werken in de zorg of onderwijs waar een tekort is.

A. Roemer, Amsterdam

Principe

Terwijl iedereen meehuilt met de wolven, wil ik toch het principe van dividendbelasting ter discussie stellen.

1. Als je belasting ziet als een vergoeding voor voorzieningen, ligt het dan niet in de rede dat een buitenlander in eigen land belasting betaalt?

2. Dividend is wat overblijft nadat de staat de winst van een bedrijf heeft afgeroomd met vennootschapsbelasting, milieubelasting, energieheffingen, CO2-heffingen, btw en bovendien de werknemers het nodige hebben bijgedragen aan de schatkist.

3. Is het eerlijk dat een Nederlander dividendbelasting terugkrijgt en een buitenlander niet? Die betaalt in eigen land misschien ook al een soort vermogensrendementheffing.

Ondanks dat de meeste Kamerleden drs. voor hun naam hebben staan, is de discussie in de Kamer van een laag intellectueel gehalte en speelt in op de sentimenten van ongeïnformeerde burgers. Hoewel ik geen fan ben van de VVD, hoop ik dat Rutte niet buigt voor deze goedkope hetze tegen mensen die geen vertegenwoordiging hebben in de Nederlandse politiek.

Eric Holleman, Voorschoten

Maarten van der Weijden

Martelaren van het vrije woord, die heeft Nederland al genoeg. Gaaf dat we nu ook een martelaar van de vrije slag rijker zijn.

Cyril Lansink, Nijmegen

Voldoende

Jan Brilman wijt studiestress en een zesjescultuur onder andere aan een onduidelijke terminologie rond het verschijnsel toetsing (Brief van de dag, 21 augustus). Hij stelt voor het begrip ‘kans’ te vervangen door ‘gelegenheid’.

Ik zou nog meer duidelijkheid voorstellen. Noem het wat het is: een tentamen (examen) dat voldoende moet worden afgelegd.

W. van der Velden, Buurmalsen

Bartlehiem

Ik lees (Ten eerste, 21 augustus) dat het Elfstedentraject twee keer onder het bruggetje van Bartlehiem door gaat. Nu begrijp ik waarom zoveel schaatsers Leeuwarden nooit bereiken. Die gaan na Dokkum weer terug naar Franeker.

Gerard Brattinga, Leeuwarden

Vrijbrief

In alle artikelen die er de laatste tijd weer verschijnen over het seksueel misbruik binnen de katholieke kerk, mis ik steeds een referentie naar het ‘Herderlijk schrijven’ dat door het Britse BBC-programma Panorama in 2006 boven water is gehaald. Dit document, Crimen Sollicitationis, werd door toenmalig kardinaal Ratzinger, de latere Paus Benedictus XVI, wereldwijd verzonden aan alle bisschoppen.

Hierin wordt minutieus beschreven dat iedereen die binnen de katholieke kerk met seksueel misbruik te maken krijgt, hierover naar buiten dient te zwijgen op straffe van excommunicatie. Dit gold zelfs voor slachtoffertjes, die na misbruikt te zijn, op het punt stonden om uit de school te klappen. De facto betekent dit voor de communicantjes, koorknaapjes en misdienaars dat zij voor eeuwig in de hel zullen belanden. En niet alleen zij, maar ook hun ouders, broertjes, zusjes, vrienden en bekenden. (Doe als kind dan nog maar eens je mond open…).

Na het gelezen te hebben, moest Crimen in een geheime kluis om ‘voor alle ogen verborgen te blijven’.

Jos Deenen, Venlo

Grijze haren

Aaf Brandt Corstius NIET DOEN (V, 20 augustus)! Van mij geen knikje. Grijze haren maken je gegarandeerd tien jaar ouder. Vraag vandaag nog om opslag bij de Volkskrant en neem een goede kapper. Succes!

J. Ripperda

Sorry Tom

De sportieve prestatie van Maarten van der Weijden is niet te overtreffen. Laten we hem eind dit jaar benoemen tot sportman van het jaar 2018.

Henk van Rijswijk, Den Haag

Spiegel

Wat houdt dat slimme ukkie op de bank bij Dr. Sigmund een helaas groeiend aantal ouders een keiharde spiegel voor.

Dick Wassink, Hoogeveen

Meer over